Уряд зробив крок до відкриття офісу Міжнародного кримінального суду в Україні

П'ятниця, 3 березня 2023, 12:53

Кабінет міністрів України ухвалив проєкт двосторонньої угоди про створення Офісу Міжнародного кримінального суду в Україні.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомила пресслужба міністерства закордонних справ.

Зазначається, що угода має на меті сприяти процесу створення та належного функціонування Офісу Міжнародного кримінального суду в Україні. Він займатиметься насамперед розслідуванням справ, що перебувають на розгляді Суду з початку збройної агресії Росії проти України у 2014 році.

Перші результати розслідування МКС щодо злочинів в Україні будуть у 2023 році – генпрокурор

МКС уповноважений переслідувати в судовому порядку конкретних людей, відповідальних за воєнні злочини, злочин геноциду та злочини проти людяності.

Україна визнає юрисдикцію МКС з метою виявлення, кримінального переслідування та судового розгляду замовників і співучасників діянь, вчинених на території України під час Революції Гідності, а також злочинів, вчинених на території України з 20 лютого 2014 року відповідно до Римського статуту Суду.

Наприкінці лютого генеральний прокурор України Андрій Костін анонсував, що "протягом кількох тижнів" у Києві відкриється філіал Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду, а дещо пізніше відбудуться відкриття філіалів у містах, наближених до лінії фронту.

Як відомо, 2 березня Міжнародний кримінальний суд розпочав розслідування можливих злочинів, скоєних в Україні. Для збору доказів російських воєнних злочинів в Україні була створена спільна слідча група, до складу якої входять кілька європейських судових органів.

Читайте також на цю тему: На крок ближче до Гааги: як Рада Європи готує трибунал для Путіна та Лукашенка.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: