У Греції десятки тисяч людей вийшли на протести після найбільшої залізничної катастрофи

фото
Четвер, 9 березня 2023, 08:05

Десятки тисяч людей пройшли в середу маршем в Афінах та інших містах Греції на знак протесту після найбільшої залізничної катастрофи в країні, яка викрила значні недоліки в системі безпеки на залізниці.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Ekathimerini.

Демонстрації організували профспілки та студентські асоціації, в той час як страйки зупинили роботу поромів до островів і громадського транспорту в Афінах, де в акції протесту взяли участь щонайменше 30 тисяч осіб.

Після мітингів в Афінах та двох інших містах відбулися сутички.

Понад 20 тисяч людей приєдналися до мітингів у Салоніках, другому за величиною місті Греції, де кілька десятків молодих людей кинули виклик поліцейському кордону. Дванадцять студентів міського університету були серед загиблих в результаті лобового зіткнення двох потягів минулого тижня.

 

Поліція застосувала сльозогінний газ у південному місті Патри, де муніципальний оркестр раніше грав музику похоронного маршу, очолюючи демонстрацію. У центральному місті Лариса, неподалік від місця зіткнення потягів, студенти з чорними повітряними кульками скандували: "Ні прибутку над нашими життями!".

Аварія сталася 28 лютого поблизу північного грецького міста Темпе. Пасажирський потяг врізався у вантажний, що їхав у протилежному напрямку по тій самій колії, і деякі з вагонів, що зійшли з рейок, загорілися. Загинули 57 людей.

Начальник станції, якого звинуватили в тому, що потяги опинилися на одній колії, був звинувачений у вбивстві з необережності та інших злочинах, а міністр транспорту країни і високопоставлені залізничні чиновники подали у відставку наступного дня після аварії.

Але виявлення серйозних прогалин у безпеці на найбільш завантаженій залізничній лінії Греції змусило правоцентристський уряд прем'єр-міністра Кіріакоса Міцотакіса зайняти оборону. Він пообіцяв повну співпрацю уряду з судовим розслідуванням катастрофи.

Після катастрофи страйки зупинили всі національні залізничні послуги.

Протести в середу також підтримали асоціації страйкуючих державних службовців і групи, які відзначали Міжнародний жіночий день.

В Афінах кілька годин не працювало метро. Через страйки також були закриті державні початкові школи, а державні лікарні працювали з обмеженою пропускною здатністю.

Як повідомлялося, Греція може відновити залізничні пасажирські перевезення до кінця березня, щойно буде забезпечена "абсолютна" безпека після призупинення роботи залізничної мережі внаслідок смертельної залізничної катастрофи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: