Yahoo News: США можуть навчити українських льотчиків керувати F-16 за чотири місяці

Четвер, 18 травня 2023, 23:01

Військово-повітряні сили США високо оцінили здатність українських льотчиків опанувати західні винищувачі F-16 і вважають, що навчальна програма для них може становити чотири місяці.

Про це йдеться у внутрішньому документі ВПС США, який опинився в розпорядженні порталу Yahoo News, повідомляє "Європейська правда".

Документ, який США передали союзникам у НАТО, що мають на озброєнні F-16, містить детальну оцінку двох українських льотчиків, які проходили перевірку наприкінці лютого й на початку березня на авіабазі в штаті Аризона.

Один із українських льотчиків мав досвід керування МіГ-29, інший – Су-27. Обоє не мали попереднього досвіду роботи з F-16 і були перевірені на тренажері, де провели дев’ять занять по 11,5 години. Їх оцінили чотири досвідчені інструктори ВПС США, кожен із яких мав тисячі годин нальоту на F-16.

Згідно з оцінкою, українські льотчики змогли виконати низку "відносно технічних" маневрів у змодельованих умовах, зокрема посадку літака після зриву полум’я – зупинки двигуна внаслідок згасання полум'я в його камері згоряння. Обоє льотчиків також змогли "виконати імітацію атаки на основі параметрів, переданих їм під час польоту на симуляторі".

У Пентагоні повторили, що не заперечують проти надання Україні F-16 іншими країнами – ЗМІ

Основною проблемою навчання інструктори США вважають те, що українські льотчики не призвичаїлись до авіоніки, тобто електронних систем F-16, які відображали інформацію англійською мовою. Також вони вказали на загальний мовний бар’єр, хоч і відзначили, що обоє льотчиків значно покращили знання англійської за два тижні.

Попри це, звіт ВПС США робить висновок, що "з огляду на нинішній рівень навичок, продемонстрований льотчиками ВПС України, чотири місяці є реалістичним терміном навчання".

Нагадаємо, раніше The New York Times повідомила, що США нібито не дозволяють розпочати навчання українських пілотів на винищувачах F-16 в Європі, попри готовність кількох країн провести такі тренування.

Крім того, у США публічно неодноразово заявляли, що не планують відправляти винищувачі F-16 Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: