Експрем'єрці Фінляндії Марін присудили премію молодих лідерів у Німеччині

Вівторок, 2 травня 2023, 18:01

Колишня прем’єр-міністерка Фінляндії та екслідерка Соціал-демократичної партії Санна Марін стала лавреаткою Премії майбутнього імені ексканцлера Німеччини Гельмута Шмідта за досягнення в галузі демократії, суспільства й технологій.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", у вівторок оголосили організатори премії.

Голова журі Премії майбутнього, керівник економічного відділу німецької газети Die Zeit Уве Жан Хойзер зазначив, що Марін є "європейкою-новатором із чіткими цінностями та власним політичним стилем".

"Крім того, ця 37-річна жінка має великий потенціал на майбутнє – а саме продовжувати робити свою країну, Європу, світ трохи безпечнішими, справедливішими та "зеленішими", чітко усвідомлюючи реалії", – додав він.

Премію майбутнього в розмірі 20 тисяч євро вручають спільно Фонд Гельмута Шмідта, Die Zeit та німецький аналітичний центр у сфері футурології The New Instutute. Санна Марін стане другою лавреаткою премії, яку минулого року отримала Ванесса Накате – кліматична активістка з Уганди.

У США створили документальний серіал про уряд Санни Марін

До складу журі премії входять представники німецьких і міжнародних аналітичних центрів та благодійних організацій, а також економісти й представники громадянського суспільства Німеччини.

Марін отримає нагороду під час Фестивалю майбутнього 3-4 травня в кампусі Університету Лейфана в Люнебурзі, покликаного "дослідити відповідальні зміни та принести нові ідеї у світ", зазначають організатори.

Колишня лідерка соціал-демократів, Санна Марін стала прем'єр-міністеркою Фінляндії в грудні 2019 року, коли їй було 34. Свій уряд вона формувала зі ще п’ятьома партіями, четверо з яких очолювали жінки.

Через кілька місяців після приходу до влади Марін постала перед пандемією коронавірусу, а у 2022 році її уряд застав повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Крім того, вона зазнавала критики через те, що продовжувала відвідувати вечірки на посаді прем’єрки.

На виборах у квітні 2023 року Соціал-демократична партія Фінляндії зазнала поразки, й Марін подала у відставку з посади голови уряду та лідерки партії.

Читайте також: Фінляндія змінює владу: чого чекати від відставки Санни Марін з посади прем'єра.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: