Байден ще не ухвалив рішення, чи передаватимуть США F-16 Україні - Білий дім

Понеділок, 22 травня 2023, 07:32

Сполучені Штати ще не ухвалювали остаточного рішення про поставку Україні винищувачів, але підтримують спільні міжнародні зусилля з надання літаків.

Як повідомляє "Європейська правда", про це заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван в коментарі CNN.

"Я думаю, що з огляду на кількість (F-16. – Ред.), яка зараз є на складах наших європейських союзників, і той факт, що на основі грошей, які нам виділив Конгрес, є багато інших пріоритетів для систем, можливо, ми більше зосередимося на передачі третіми сторонами, але президент ще не прийняв остаточного рішення", – сказав Салліван, відповідаючи на запитання, чи будуть США відправляти літаки безпосередньо в Україну.

США неодноразово відкидали прохання України про винищувачі і натомість надсилали танки, артилерію та боєприпаси.

Причиною, за словами Саллівана, було те, що винищувачі не були "критично важливими" для очікуваного українського контрнаступу, але умови змінюються.

"Сполучені Штати мобілізували виняткові зусилля, щоб вчасно і в повному обсязі надати Україні все необхідне для початку цього контрнаступу. Тепер, коли ми це зробили, ми можемо розраховувати на довгострокову здатність України захищати себе і стримувати російську агресію. Винищувачі четвертого покоління, західні винищувачі, F-16 є важливими для цієї боротьби", – сказав Салліван.

Нагадаємо, президент Джо Байден заявив, що отримав від Володимира Зеленського "тверде запевнення", що українські війська не використовуватимуть надані Заходом винищувачі F-16 для вторгнення на російську територію.

Минулого тижня Велика Британія оголосила про початок роботи міжнародної коаліції країн, націленої на навчання українських льотчиків на винищувачах четвертого покоління, зокрема й F-16. До неї вже входять Британія, Нідерланди, Бельгія, ДаніяСполучені Штати і Португалія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: