Десятки тисяч людей вийшли на акцію за незалежність Каталонії

фото
Вівторок, 12 вересня 2023, 18:17

Десятки тисяч людей з нагоди національного свята "Діада" взяли участь у мітингу за незалежність автономного регіону Іспанії Каталонії.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє DPA.

Демонстранти зібралися у понеділок увечері на площі в центрі Барселони, де скандували гасла "незалежність" та "свобода".

 
Reuters

Лідер регіонального уряду Каталонії Пере Арагонес незадовго до акції заявив, що не можна втратити можливість через золоту акцію, яку отримали каталонські партії у формуванні нового іспанського уряду.

Дві каталонські сепаратистські партії в парламенті Іспанії найближчими тижнями вирішуватимуть, чи може тимчасовий глава уряду Педро Санчес продовжувати керувати країною, або ж мають відбутися нові вибори.

Голова уряду Іспанії відмовився підтримувати призначення свого опонента прем’єром

Без голосів каталонців соціалісти Санчеса (PSOE) не матимуть більшості, тому йому доведеться вести переговори з лівонаціоналістичною ERC та в першу чергу з каталонською партією Junts per Catalunya лідера сепаратистів Карлеса Пучдемона, який проживає в Бельгії.

Партія Junts per Catalunya, яка менш охоче йде на компроміс, вимагає проведення референдуму про незалежність Каталонії.

Наразі лідер опозиції Альберто Нуньєс Фейхоо з консервативної Народної партії (PP), який отримав найбільше голосів на виборах 23 липня, має час до 27 вересня, щоб сформувати коаліцію, однак у нього невеликі шанси на успіх.

Раніше колишній лідер Каталонії Карлес Пучдемон заявив, що всі судові справи, спрямовані проти каталонського сепаратизму, повинні бути закриті – це умова його партії для проведення переговорів про підтримку нового прем'єр-міністра Іспанії в парламенті.

Нагадаємо, генеральний секретар каталонської партії Junts per Catalunya Жорді Турулл після дострокових виборів у Іспанії побачив "вікно можливостей", щоб спробувати домогтися незалежності Каталонії.

Турулл був серед дев'яти каталонських лідерів сепаратистів, яких Педро Санчес помилував у 2021 році після їхнього намагання здобути незалежність Каталонії у 2017 році. Однак багатьох інших їхніх поплічників все ще судять, головний з них – ексголова регіонального уряду Каталонії Карлес Пучдемон, який все ще має значний вплив у партії.

Читайте також: Золота акція сепаратистів: як парламентські вибори завели Іспанію у нову кризу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: