Імпорт зерна з України: П’ять країн ЄС просять підтримки для фермерів на весь 2024 рік

Понеділок, 20 листопада 2023, 22:33

Болгарія, Польща, Угорщина, Словаччина та Румунія закликали Європейську комісію продовжити фінансову підтримку фермерів, які постраждали від імпорту українського зерна, протягом усього 2024 року.

Про це, як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на БНР, повідомив міністр аграрної політики та продовольства Болгарії Кирило Ватєв за підсумками засідання Європейської ради з питань сільського господарства та рибальства.

За словами Ватєва, підтримка фермерів обговорювалась на зустрічі п’ятьох східних членів Євросоюзу в контексті питання впливу імпорту української сільськогосподарської продукції.

"Сьогодні у нас була ще одна серйозна розмова з комісаром з питань сільського господарства Янушем Войцеховським. Я знову порушив це питання з ним, тому що у нас є лист від Комісії про те, що вони пропонують…, щоб стеля (підтримки. – Ред.) становила 280 тисяч євро, а раніше вона була 250 тисяч євро, і щоб це тривало до 31 березня", – сказав він.

Реклама:
Зеленський: "Поступово прибираємо емоції" із зернової суперечки із сусідами

За словами болгарського міністра, він провів зустріч із колегами з Польщі, Угорщини, Словаччини й Румунії, на якій вони узгодили свої позиції та обговорили ситуацію.

"В основному, у всіх країнах ситуація однакова, і ми домовилися, що будемо всі разом просити на весь 2024 рік нову допомогу для наших фермерів, тому що вони зараз фактично перебувають у невигідному становищі", – додав Ватєв.

Як відомо, у вересні 2023 року Єврокомісія скасувала обмеження на імпорт української сільгосппродукції до п’яти східних країн ЄС, яку запровадили через скарги місцевих фермерів. Але три держави – Польща, Словаччина та Угорщина – у відповідь оголосили про односторонні обмеження на український імпорт.

Це спонукало Україну подати скаргу проти цих трьох країн до Світової організації торгівлі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: