ЗМІ: У НАТО підтримують кандидатуру Рютте на посаду генсека

Вівторок, 28 листопада 2023, 09:07

Очільник уряду Нідерландів Марк Рютте є впевненим фаворитом на посаду наступного генерального секретаря Північноатлантичного альянсу попри перемогу ультраправої Партії свободи на парламентських виборах.

Про це йдеться у публікації AFP, яку наводить "Європейська правда".

Очікується, що ім’я наступника Єнса Столтенберга оголосять до саміту НАТО у Вашингтоні наступного року.

За словами дипломатів, Рютте має підтримку ключових країн НАТО – Сполучених Штатів, Великої Британії, Франції та Німеччини.

Реклама:

Водночас припускають, що затвердження кандидатури нового очільника НАТО буде складним, зокрема, через можливий спротив Угорщини та Туреччини.

Ще однією перешкодою для Рютте може стати ситуація, яку він залишить після себе в Нідерландах, оскільки перемога на виборах ультраправого Герта Вілдерса викликала шок по всій Європі.

"Якщо ви прийшли з місця катастрофи, вам може бути складніше наводити аргументи", – сказав дипломат однієї з країн НАТО.

Крім того, в Альянсі побоюються можливого повернення Дональда Трампа на посаду президента США.

У матеріалі йдеться, що Рютте не боявся говорити прямо з Трампом і навіть публічно заперечував йому під час візиту до Білого дому щодо можливої торговельної угоди між США та ЄС.

Прихильники Рютте кажуть, що у ситуації з Трампом Рютте може стати у пригоді його тривалий досвід пошуку компромісів на посаді очільника уряду.

Сам Столтенберг в понеділок сказав агентству AFP, що Рютте є "другом і хорошим колегою".

"Він здібний політик з великим досвідом роботи на посаді прем'єр-міністра. Але не мені вирішувати, хто буде моїм наступником", – сказав Столтенберг.

Нагадаємо, крім Рютте зацікавленість у посаді генсека НАТО висловлювали міністр закордонних справ Латвії Кріш'яніс Каріньш і прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас.

Детально про це – у статті "ЄвроПравди" Все про "конкурс" в Альянсі та його ймовірного переможця.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: