У Мадриді - сутички між поліцією і незгодними з амністією каталонських сепаратистів

фото
Вівторок, 7 листопада 2023, 08:16

Іспанська поліція в понеділок ввечері застосувала кийки проти групи людей, які протестували біля штаб-квартири правлячої Соціалістичної партії в Мадриді проти запропонованого закону про амністію для каталонських сепаратистів.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Reuters.

Сутички призвели до хаотичних сцен, коли люди бігли серед диму і сміттєвих контейнерів, викинутих на вулиці.

 
фото EFE

За повідомленнями місцевих ЗМІ, в акції протесту взяли участь близько 4 000 осіб, в тому числі лідер іспанської ультраправої партії Vox Сантьяго Абаскаль, і щонайменше одна людина була затримана. Деякі протестувальники застосували сльозогінний газ, повідомив суспільний мовник TVE.

Реклама:

Поліція застосувала гумові кулі і димові балончики для розгону натовпу, оскільки люди намагалися знести переносні паркани, що захищали штаб-квартиру соціалістів, і кидали пляшки в поліцейських.

Закон про амністію був запропонований виконувачем обов'язків прем'єр-міністра-соціаліста Педро Санчесом, який намагається сформувати уряд після липневих виборів, що не виявили явного переможця, в обмін на підтримку двох каталонських сепаратистських партій. Найвідомішим бенефіціаром цього союзу буде Карлес Пучдемон, який очолював невдалу спробу Каталонії здобути незалежність у 2017 році.

Соціалісти наближаються до переговорів з партією Пучдемона, Junts, в той час як запропонований закон розкритикували консервативні партії і судді. Вони звинувачують Санчеса в тому, що він ставить під загрозу верховенство права.

Загорнуті в іспанські прапори, деякі протестувальники скандували "Санчеса до в'язниці" і "Пучдемона до в'язниці", а інші тримали плакат з написом "Іспанці мають право і обов'язок захищати Іспанію".

Тим часом суд Мадрида в понеділок оголосив про розслідування стосовно лідера каталонських сепаратистів Карлеса Пучдемона і ще 10 людей у справі про таємну організацію "Демократичне цунамі", яку вважають причетною до організації низки протестів проти іспанського уряду.

Читайте також: Золота акція сепаратистів: як парламентські вибори завели Іспанію у нову кризу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: