Албанія повернула Північній Македонії викрадені десятиліття тому ікони

Субота, 16 грудня 2023, 12:23

Міністерство культури Албанії в п’ятницю повідомило про повернення сусідній Північній Македонії 20 ікон, викрадених десять років тому.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на АР.

Церемонія передання ікон відбулася в Національному історичному музеї в албанській столиці Тирані. На ній були присутні прем'єр-міністр Північної Македонії Дімітар Ковачевський і глава місцевої православної церкви архієпископ Стефан.

Після церемонії ікони прибули до Національного музею в Скоп'є, де їх розпакували й ненадовго показали громадськості. Вони зберігатимуться у спеціальній камері до 45 днів, щоб уникнути пошкодження від перепадів атмосферного тиску, після чого фахівці почнуть їхню реставрацію.

Реклама:

Подробиць про те, які саме ікони передали, не розголошували.

Скульптури розбрату: як античний спадок розсварив лідерів Британії та Греції

Міністерка культури Албанії Ельва Маргаріті заявила, що процес передання ікон супроводжувався "значною міжвідомчою та міжнародною співпрацею" та продемонстрував відданість Албанії "боротьбі з незаконним обігом об'єктів культурної спадщини".

Історія тягнеться з 2013 року, коли албанська влада конфіскувала понад 1000 викрадених релігійних і світських творів мистецтва, створених між XV та серединою XX століття, й заарештувала двох чоловіків, підозрюваних у планах продати їх за кордон.

Північномакедонські експерти впізнали ікони, коли албанські телеканали показали, як прем'єр-міністр Албанії Еді Рама оглядає їх. Скоп'є офіційно звернулося з проханням про їхнє повернення у 2018 році.

Зрештою, у 2022 році уряди двох країн підписали угоду про повернення культурних цінностей під час першого спільного засідання своїх урядів.

Раніше цього року Федеральне бюро розслідувань повернуло мюнхенській картинній галереї Alte Pinakothek ("Стара пінакотека") полотно, вкрадене з її колекції у 1945 році – як з’ясувалось, його собі забрав американський військовий, який брав участь у Другій світовій війні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: