Сербія з 1 січня дозволить в’їзд авто з косовськими номерами

Вівторок, 26 грудня 2023, 18:40

Уряд Сербії ухвалив рішення дозволити в’їзд автомобілів із реєстраційними номерами частково визнаного Косова з 1 січня 2024 року.

Про це в понеділок, 25 грудня, повідомив керівник Управління з питань Косова й Метохії – так Косово офіційно називає сербська влада – Петар Петкович, передає "Європейська правда".

У постанові сербського уряду вказано, що дозвіл на в’їзд автомобілів із косовськими номерами в Сербію був ухвалений "виключно з практичних міркувань", аби "сприяти свободі руху людей".

Там також наголошується, що рішення "не може тлумачитись як визнання односторонньо проголошеної незалежності так званого Косова".

Реклама:

За словами Петковича, уряд Сербії "не перетнув червоних ліній у питанні збереження територіальної цілісності й суверенітету" країни.

Прем’єр Косова каже, що Сербія готує нову провокацію з озброєними людьми

Сербський посадовець додав, що уряд окремо ухвалив "обов’язкове рішення" не перетинати такі червоні лінії в усіх переговорах стосовно статусу Косова.

Нагадаємо, що в самому Косові з 15 грудня зобов'язали змінити автомобільні номери на косовські всіх власників авто, включно із сербським населенням північних муніципалітетів. Імовірно, саме для них і була ухвалена постанова сербського уряду.

Як відомо, питання зміни номерних знаків авто минулого року викликало напруженість між Косовом і Сербією. Посадовці й поліцейські в чотирьох північних косовських муніципалітетах пішли у відставку на знак протесту проти цього рішення.

Приштина й Белград за посередництва ЄС намагаються нормалізувати відносини. Для Косова є проблемним питання надання окремого статусу північним муніципалітетам, населеним переважно сербами, в чому воно вбачає загрозу здійснення тиску з боку Белграда. Сербія ж не визнає незалежності Косова й називає його автономним краєм у своєму складі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: