У Конгресі США домовились про уникнення шатдауну, допомога Україні далі буксує

Четвер, 29 лютого 2024, 07:31

Лідери Конгресу США оголосили в середу, що досягли попередньої домовленості про чергове запобігання припинення роботи уряду.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило агентство АР.

Згідно з новим планом, Конгрес схвалить тимчасове фінансування однієї групи федеральних агентств до 8 березня, а іншої – до 22 березня. 

Тим часом Конгрес намагатиметься розробити та ухвалити пакети законів для фінансування уряду до кінця бюджетного року.

Реклама:

Але домовленості про затвердження надзвичайних фондів національної безпеки для України, Ізраїлю та інших союзників у розмірі 95 мільярдів доларів США у Конгресі досі немає.

"Ми згодні з тим, що Конгрес повинен працювати у двопартійному режимі для фінансування нашого уряду", – йдеться у спільній заяві спікера Палати представників Майка Джонсона, лідера більшості в Сенаті Чака Шумера, лідера республіканців у Сенаті Мітча Макконнелла і лідера демократів у Палаті представників Хакіма Джеффріса, а також керівників Комітету з питань асигнувань.

Джонсон заявив, що Палата представників проголосує в четвер за затвердження тимчасового фінансування – до п'ятниці, коли вичерпуються деякі федеральні кошти. Очікується, що наступним проголосує Сенат.

Угода була укладена в той час, коли Вашингтон разом з Україною та іншими американськими союзниками по всьому світу спостерігали і чекали на наступний крок Джонсона.

Джонсон стоїть перед випробуванням своєї кар'єри, намагаючись зберегти роботу уряду США до опівночі п'ятниці, що є крайнім терміном для кількох федеральних відомств. Водночас надзвичайне фінансування для України, Ізраїлю та індо-тихоокеанських союзників вперто буксує. 

Президент Джо Байден скликав лідерів Конгресу у вівторок в надії підштовхнути їх до угоди.

Джонсон після зустрічі з лідерами Конгресу й президентом Джо Байденом заявив, що у контексті українського фінансування і далі вважає пріоритетом вирішення питання захисту кордону.

Президент Володимир Зеленський заявив на пресконференції минулого тижня, що Україна повідомила США та, зокрема, Конгрес про необхідність схвалення багатомільярдного пакета допомоги упродовж місяця.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: