Лідер ультраправих у Нідерландах несподівано відмовився від намірів очолити уряд

Середа, 13 березня 2024, 21:11

Лідер ультраправої Партії свободи Нідерландів Герт Вілдерс знімає свою кандидатуру на посаду наступного прем'єр-міністра, на яку він претендував після перемоги на дострокових парламентських виборах минулого року.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Вілдерс написав у Twitter (X).

Очільник нідерландських ультраправих визнав, що йому не вдалось заручитись підтримкою всіх партій, з якими він вів переговори про коаліцію.

"Я хочу правий уряд. Менше притулку та імміграції. Нідерландці насамперед. Любов до моєї країни і виборців велика і важливіша за мою власну позицію. Я люблю Нідерланди", – додав Вілдерс.

Реклама:

Ця заява підтвердила численні повідомлення нідерландських ЗМІ раніше у середу про коаліційні переговори між чотирма найбільшими партіями в парламенті – окрім Партії свободи, це права Народна партія за свободу і демократію, ліберальний "Новий соціальний договір" і "Фермерсько-громадянський рух".

У Нідерландах ультраправі вже не проти зброї для України, щоб прискорити формування коаліції

Між партіями тривалий час виринали помітні протиріччя, пов’язані передусім із жорсткою антиімміграційною позицією ультраправих. Тепер вВони погодились, що єдиний шлях формування уряду – відмова партійних лідерів від урядових посад.

У такому разі потенційно має бути сформований технократичний кабінет міністрів Нідерландів – сценарій, який почав активно обговорюватись ще минулого місяця.

За даними нідерландських ЗМІ, серед потенційних кандидатів у прем’єри розглядають представника Лейбористської партії Кіма Путтерса, який є посередником у коаліційних переговорах, або колишнього депутата-лейбориста Рональда Пластерка.

Читайте також: "Орбан" із Гааги: чи зможе противник допомоги Україні стати прем’єром Нідерландів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: