Парламент Болгарії прийняв відмову очільниці МЗС від посади прем’єра

Новини — Вівторок, 26 березня 2024, 12:00 —

Парламент Болгарії на засіданні у вівторок прийняв відмову очільниці МЗС країни Марії Габріель від посади прем’єр-міністра, визнавши неуспішним перший мандат на формування уряду.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Nova.bg.

Пропозиція була прийнята депутатами 226 голосами "за", один утримався, "проти" не було жодного голосу.

Це означає, що перший мандат на формування уряду залишається невиконаним.

Реклама:

Тепер президент Румен Радев має передати новий мандат на формування уряду другій за величиною парламентській групі – "Продовжуємо зміни – Демократична Болгарія".

Якщо інший кандидат на посаду прем'єра від двох найбільших партій не зможе сформувати уряд, президент Радев повинен буде назвати третю партію, яка запропонує свого кандидата. 

У разі невдачі це відкриє шлях до дострокових виборів.

У неділю Марія Габріель, яка представляє правоцентристську партію ГЄРБ, заявила, що зніме свою кандидатуру на посаду прем'єра після провалу переговорів про формування уряду.

Габріель погодилася спробувати сформувати уряд після відставки прем'єр-міністра Ніколая Денкова з партії "Продовжуємо зміни" 5 березня. Це мало б дозволити ГЄРБ очолити уряд протягом дев'яти місяців, як було домовлено після тогорічних виборів.

Однак у неділю Габріель відзначила, що домовленостей з партією "Подовжуємо зміни" досягнути не вдалося – каменем спотикання стала посада міністра внутрішніх справ.

ГЄРБ і прозахідний блок на чолі з "Продовжуємо зміни" домовилися минулого року, що Габріель займе пост прем'єр-міністра після того, як Денков завершить свій дев'ятимісячний термін.

В останні місяці в болгарських ЗМІ постійно з'являлися спекуляції на тему ротації урядів, а суперечності між обома політичними силами наростали – надто після того, як ГЄРБ і "Продовжуємо зміни" конкурували між собою на місцевих виборах восени 2023 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: