Президент Фінляндії: Європі варто більше готуватись до можливої війни, щоб відвернути її

Новини — Четвер, 11 квітня 2024, 10:33 —

Президент Фінляндії Александр Стубб вважає, що країнам Заходу краще більше працювати над своєю готовністю до можливої війни, аніж говорити про її загрозу. 

Як повідомляє "Європейська правда", про це він сказав в інтерв’ю Financial Times.

Стубб зазначив, що дещо стурбований заявами західних лідерів про те, що Росія може спробувати "перевірити на міцність статтю 5", що "Європа наступна" і так далі.

"Думаю, нам потрібно готуватися до цього, але вважаю, що це дуже малоймовірно. Я б закликав європейські держави ставати у цьому більш схожими на Фінляндію. Іншими словами, більш готовими. Ви маєте готуватися до найгіршого, щоб не допустити його", – пояснив Стубб. 

Реклама:

Він зауважив, що Європа мала кілька років для того, щоб змінити спосіб мислення з того, який панував після холодної війни, коли масштабні збройні конфлікти вже здавалися неможливими, на усвідомлення нових реалій. 

"І для Альянсу, і для ЄС питання стоїть не лише про готовність фронтирних держав – це про загальну готовність. Хороша новина полягає у тому, що ми готові, щоб б там не сталося", – сказав Стубб, скоріш за все, маючи на увазі власну країну.

Серед заходів, які, на його думку, варто серйозно розглянути європейським країнам – загальний призов, як у Фінляндії. 

Як відомо, у багатьох країнах Європи на тлі війни Росії проти України активізувалися дискусії про перегляд наявних підходів у питаннях військової служби. 

Так, Данія планує розширити призов на жінок і продовжити термін строкової служби.

Президент Латвії закликав країни НАТО повернути призов до армії на тлі загрози війни з РФ. 

Федеральний міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер скептичний щодо можливості повернення загальної військової повинності у країні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: