Став відомий склад групи експертів з Північної Європи, яка консультуватиме Київ щодо вступу в ЄС

Новини — Субота, 13 квітня 2024, 09:54 —

До складу консультативної групи експертів, які консультуватимуть Україну у процесах, пов’язаних зі вступом у ЄС, увійдуть представники шести країн Північної Європи.

Як повідомляє "Європейська правда", про це повідомила пресслужба уряду України.

До складу групи увійдуть фахові представники країн Північно-Балтійської вісімки (Естонії, Литви, Латвії, Швеції, Ісландії, Фінляндії), які мають значний досвід роботи в інституціях ЄС і були долучені до переговорних процесів.

Зокрема, це:

Реклама:
  • перемовник у переговорах про вступ Естонії до ЄС Алар Стрейманн (Alar Streimann); 
  • колишній єврокомісар, двічі міністр фінансів Литви Альгірдас Шемета (Algirdas Šemeta); 
  • колишній єврокомісар, латвійський дипломат Андріс Пієбалґс (Andris Piebalgs); 
  • колишній єврокомісар, Міністр у справах ЄС Швеції (2006-2010) Сісілія Мальмстрьом (Cecilia Malmström); 
  • ісландський дипломат, директор з європейських справ і учасник переговорів про вступ до ЄС (2008-2013) Хьоні С. Крістіанссон (Högni S. Kristjánsson); 
  • державний секретар з питань ЄС та міжнародних відносин Швеції (2010-2014) Катаріна Арескуг (Katarina Areskoug); колишній гендиректор Національної земельної служби Литви (2017-2021) Ляймонас Чіакас (Laimonas Čiakas); 
  • колишній постійний представник Фінляндії при ЄС (2017-2021) Мар'я Ріслаккі (Marja Rislakki); 
  • головний переговірник щодо вступу Ісландії до ЄС (2009-2013) Стефан Хаукур Йоханнессон (Stefán Haukur Jóhannesson).

Діяльність групи координуватиме Шведська національна рада торгівлі (National Board of Trade Sweden) – шведська урядова агенція, заснована у 1651 році, яка займається питаннями міжнародної торгівлі, внутрішнього ринку і торговельної політики ЄС.

Нагадаємо, створення цієї ініціативи анонсував міністр закордонних справ Швеції 10 квітня після зустрічі з північноєвропейськими колегами на острові Готланд. 

Як відомо, українська сторона і Брюссель працюють над тим, щоби офіційне відкриття переговорів про вступ України до ЄС відбулося не пізніше кінця червня – коли головування у Раді ЄС завершить Бельгія і почнеться піврічне головування Угорщини.

Читайте також детальну статтю "Європейської правди" про проєкт Єврокомісії переговорної рамки для України, яка стане регламентом переговорів про вступ до ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: