Демократи зробили безпрецедентний крок, щоб врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні

Новини — П'ятниця, 19 квітня 2024, 08:11 —

У четвер демократи в Палаті представників здійснили надзвичайно рідкісний відступ від звичних сьогодні політичних норм у США, щоб врятувати пакет зовнішньої допомоги, зокрема, Україні, запропонований республіканським спікером Палати представників Майком Джонсоном.

Про це повідомило видання Axios, пише "Європейська правда".

Видання зауважує, що це найяскравіше на сьогодні свідчення того, що розколота більшість Республіканської партії в Палаті представників фактично змінилася на щось схоже на двопартійну коаліцію.

Чотири демократи в Комітеті з питань регламенту Палати представників проголосували разом з п'ятьма республіканцями, що входять до складу комітету, за просування пакета з чотирьох законопроєктів для голосування в залі засідань Палати представників.

Реклама:
Директор ЦРУ: Без допомоги США Україна може програти війну до кінця року

Такий крок з боку демократів став необхідним, оскільки троє правих прихильників жорсткої лінії Республіканської партії – Томас Массі, Ральф Норман і Чіп Рой – проголосували проти винесення законопроєктів на голосування. Без голосів демократів подальший розгляд проєктів був би неможливим.

Комітет з питань регламенту, як правило, складається з лояльних до керівництва членів, які слухняно голосують згідно з партійною лінією при винесенні законопроєктів на розгляд сесійної зали.

Але колишній спікер Палати представників Кевін Маккарті включив Массі, Нормана і Роя до складу комітету минулого року, щоб заспокоїти правих прихильників жорсткої лінії, які повстали проти його боротьби за владу.

Це передало контроль над владою в руки демократів, які у Палаті представників у меншості та в переважній більшості підтримують пакет і відчайдушно прагнуть надати допомогу Україні.

"Такого роду об'єднання партій у комітеті не відбувалося за весь час мого перебування тут", – сказав конгресмен Ден Кілді, який служить у Конгресі вже більше десяти років. Він зазначив, що цей крок є "безпрецедентним".

Пакет проєктів, який включає підтримку України, спікер Палати представників Майк Джонсон вніс у середу, він передбачає виділення близько 61 мільярда доларів на допомогу Україні й союзникам. Фінальне голосування за законопроєкти має відбутись до вечора суботи 20 квітня.

Читайте також: Конгрес готує перемогу України. Як США планують змінити бюджет та правила підтримки ЗСУ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: