У Франції дійшло до сутички в елітному університеті через війну в Газі

відео
Новини — Вівторок, 23 квітня 2024, 08:56 —

Члени правих і ультраправих студентських організацій зіткнулися зі студентськими активістами лівого руху "Франція нескорена" перед конференцією лідера руху Жан-Люка Меланшона в елітному французькому університеті Sciences Po (Інститут політичних досліджень).

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Politico.

Триразовий кандидат в президенти Франції Меланшон отримав дозвіл на проведення своєї конференції в Sciences Po після того, як заходи в інших університетах і громадських місцях скасували з міркувань безпеки.

Рух "Франція нескорена", який зробив свою опозицію до війни в Газі центральною темою своєї європейської виборчої кампанії, засудив те, що він назвав цензурою і "надзвичайно тривожним прецедентом для нашої демократії".

Реклама:

Рух був втягнутий у суперечки протягом останніх шести місяців після того, як відмовився назвати ХАМАС терористичною організацією, натомість назвавши напад 7 жовтня воєнним злочином.

Кілька десятків членів студентського осередку "Нескорених" зіткнулися з активістами UNI – студентської профспілки з традиційно міцними зв'язками з консервативною партією "Республіканці" та колективом "Немезида" – ісламофобським ультраправим угрупованням, яке офіційно виступає за права жінок.

"Франція нескорена" і ультраліві корумпують університети", – заявила журналістам представниця UNI Івенн Ле Коз.

Студенти, які виступали проти Меланшона, скандували заклики позбавити університети від "ісламолівацтва", а активісти опозиції відповідали антифашистськими та антиізраїльськими гаслами.

Коли Меланшон прямував до університету, на нього накинувся чоловік, який звинуватив 72-річного політика в "пособництві ХАМАС". Подальша конференція також була ненадовго перервана протестувальниками.

Під час заходу Меленшон наполіг на своїй пропалестинській позиції. Він також відкинув звинувачення в антисемітизмі, з якими він зіткнувся, в тому числі від міністра юстиції Еріка Дюпон-Моретті.

Серед випускників Sciences Po є президент Франції Емманюель Макрон. Університет відомий як "розсадник" французького політичного класу.

Раніше президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн засудила масове зростання антисемітизму в Європі після терористичних атак ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня 2023 року.

А в листопаді суд Страсбурга визнав 62-річного чоловіка винним у розпалюванні расової ненависті за антисемітське графіті й ухвалив засудити його до півтора року ув’язнення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: