Литва не пустила спостерігачів ОБСЄ на вибори через присутність росіян і білорусів

Новини — Середа, 8 травня 2024, 22:14 —

На виборах президента Литви, які відбудуться 12 травня, не будуть присутні спостерігачі Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) через те, що країна не хоче бачити серед них представників Росії і Білорусі.

Цю інформацію Міністерство закордонних справ Литви підтвердило порталу Delfi, повідомляє "Європейська правда".

Ще наприкінці квітня з'явилась інформація, що спостерігачів ОБСЄ на президентських виборах у Литві не буде, позаяк організація отримала запрошення з вимогою не допускати громадян Росії та Білорусі до спостереження.

"Спроби Росії втрутитися в процеси, що відбуваються в Литві, в тому числі у вибори, її агресивні інформаційні атаки, спрямовані на розпалювання страху і паніки, порушення роботи державних інститутів, заохочення недовіри до державних рішень, а також інтенсивна розвідувальна діяльність Білорусі проти Литви становлять загрозу національній безпеці нашої країни", – йдеться в коментарі МЗС Литви.

Реклама:
У Литві почалося завчасне голосування на президентських виборах

Там додали, що Литва демонструє своїм прикладом "принципову позицію, яка не має наміру надавати видимість легітимності агресивним диктатурам та їхнім представникам, дозволяти їм втручатися у внутрішні справи демократичних держав і давати їм оцінку".

Литовське зовнішньополітичне відомство також закликало ОБСЄ розглянути питання про продовження членства в організації "країн, які найбільш грубо порушують міжнародне право, порушують права людини і здійснюють агресію проти України".

Нагадаємо, що президентські вибори в Литві відбудуться 12 травня. Дочасне голосування почалось уже у вівторок, 7 травня.

На виборах будуть змагатися вісім кандидатів, у тому числі чинний президент Гітанас Науседа і прем’єрка Інгріда Шимоніте. Соцопитування прогнозують першість Науседі, хоча останнім часом його підтримка знизилася.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: