Зеленский о переговорах с РФ, Турция будет строить мосты Украине, $350 млн на газ: новости дня

Дайджест
Четверг, 18 августа 2022, 21:58

Четвер виявився досить насиченим на новини: високі переговори у Львові, військова допомога Україні та тенденція щодо її надання з Європи, ЄС думає про візові обмеження для росіян, президент Естонії плів сітки для ЗСУ, п’яний любитель Путіна у Варшаві, прем’єрка Фінляндії "засвітилася" у "п’яному" відео.

Більше важливих і цікавих новин 18 серпня серпня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Про що говорили Зеленський, генсек ООН і Ердоган

Головна тема дня - зустріч президента України Володимира Зеленського з генсеком ООН Антоніу Гутеррешем і президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.

Ердоган вперше з початку повномасштабної війни прибув до України.

Глава турецької держави прилетів до польського міста Жешув, а звідти наземним транспортом попрямував до Львова. Генсек ООН прибув до Львова днем раніше.

Спочатку Ердоган провів переговори у форматі віч-на-віч із президентом Володимиром Зеленським, а за нею прибув на тристоронню зустріч з президентом України та генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем.

Про що говорили лідери країн та генсек ООН?

За словами Зеленського, під час зустрічі у Львові президенти обговорили можливість удосконалення зернової ініціативи, ситуацію навколо Запорізької АЕС та ядерний шантаж з боку окупантів, масштабну крадіжку Росією зерна на тимчасово окупованій території України. Також торкнулися питань оборонної взаємодії.

На зустрічі президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган наголосив на необхідності досягти дипломатичного врегулювання між Україною і Росією – для цього, на його думку, варто повернутися до переговорів на основі параметрів, сформованих на березневій зустрічі у Стамбулі.

Ердоган під час переговорів, як стверджує президент України, сказав, що продовольча ініціатива щодо експорту українського зерна дає "дипломатичне вікно" домовленостей щодо майбутнього припинення війни.

Зеленський у свою чергу заявив, що наразі не бачить "дипломатичного вікна" для перемовин з Росією про припинення війни, попри те, що так звана зернова угода запрацювала. 

Тут слід додати, що незадовго до візиту в Україну Ердоган зустрічався з президентом Росії Владіміром Путіним у російському місті Сочі.

Також сьогодні Ердоган підкреслив, що Туреччина підтримує територіальну цілісність і суверенітет України та окремо згадав про ЗАЕС. 

"Ми висловили стурбованість триваючими сутичками навколо Запорізької АЕС. Ми не хочемо пережити новий Чорнобиль. Як Туреччина, з одного боку, ми докладаємо зусиль для припинення конфлікту шляхом дипломатичного вирішення, з іншого боку, ми підтримували наших українських друзів і продовжуємо це робити" - заявив Ердоган.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш у Львові заявив, що будь-яке потенційне пошкодження запорізької АЕС було б "самогубством".

Гутерреш закликав до "демілітаризації" району довкола АЕС та сказав, що терміново потрібна угода, щоб "відновити станцію як суто цивільну інфраструктуру та забезпечити безпеку регіону".

Більш того, Зеленський та генсек ООН сьогодні погодили параметри можливої місії МАГАТЕ на ЗАЕС.

Крім питання Запорізької АЕС президент Володимир Зеленський обговорив з генсеком ООН Антоніу Гутеррешем питання незаконної та примусової депортації українців, звільнення з полону українських військовослужбовців і медиків.

Також стало відомо, що Україна і Туреччина під час зустрічі президентів у Львові підписали меморандум, який передбачає участь турецької сторони у повоєнній відбудові України.

Передбачається, що турецькі державні та бізнес-структури зможуть розвивати конкретні проекти відновлення, а також надавати консультаційну й технічну допомогу.

Можливий перший проєкт - відбудова мосту в селі Романівка, який з’єднує Бучу та Ірпінь з Києвом. 

Допомога Україні

Спостерігається тенденція до зниження обсягів військової допомоги з Європи.

Про це повідомило видання Politico з посиланням на дані Кільського інституту світової економіки. 

Протягом усього липня шість найбільших країн Європи не запропонували Україні нових двосторонніх військових зобов’язань – це перший такий місяць після вторгнення Росії в лютому.

Видання наголошує: це є ознакою того, що, незважаючи на історичні зміни в європейській оборонній політиці, військова допомога Україні, схоже, зменшується – саме тоді, коли Київ починає вирішальний контрнаступ.

Керівник групи, яка відстежує підтримку України, Крістоф Требеш, зазначив: дані організації показують, що зобов’язання щодо європейської військової допомоги Україні мають тенденцію до зниження з кінця квітня.

Естонія схвалила новий пакет військової допомоги для України, а її президент навіть взяв участь у плетінні маскувальних сіток для ЗСУ.

Про військову допомогу Україні сьогодні поговорили і генсек НАТО Єнс Столтенберг з прем'єром Нідерландів Марком Рютте

Рютте заявив, що Україна й надалі може розраховувати на Нідерланди.

Тим часом, британська розвідка повідомляє про те, що Росія невміло використовує танки в Україні, як під час війни в Чечні.

Британці зазначають, що сильне зношування російських основних бойових танків в Україні, швидше за все, частково пов'язане з тим, що Росія не змогла встановити та належним чином використати адекватну динамічну броню (ERA).

Також наголошується, що ці недоліки, ймовірно, сприяють поширеним випадкам "відокремлення башти" танку, які добре задокументовані на відео очевидців з України.

Щодо підпримки України також додамо, що Єврокомісія надасть 21 млн доларів програмі ООН для підтримки розчищення завалів в Україні, а Канада надасть Україні $350 млн на газ для опалювального сезону.

Візові обмеження для росіян

Глави МЗС Євросоюзу обговорять візові обмеження для росіян.

А Естонія вже припинила пускати росіян з шенгенськими візами.

Інше: відео з прем’єркою Фінляндії, п’яний росіянин у Варшаві

У Британії страйкують залізничники, 80% рухомого складу не вийшли на лінії.

Прем’єрці Фінляндії довелось виправдовуватися після зливу відео, де вона "відривається" напідпитку.

Армані та десятки інших людей були змушені рятуватися від пожежі на сицилійському острові.

У Нідерландах рівень води в Рейні впав до історично низької позначки.

У Варшаві п'яний росіянин кидався на перехожих із криками: "Я люблю Путіна!".

Сербія і Косово не змогли подолати протиріччя через автомобільні номери.

Трасс переможе на виборах прем'єра Британії з великою перевагою - опитування.

Естонія зазнала наймасштабніших кібератак з 2007 року після демонтажу радянських пам’ятників.

Росія перекинула у Калінінград винищувачі МіГ-31, оснащені "Кинджалами".

Данія вкладе $5,5 млрд у нові військові кораблі.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.