Ракеты для HIMARS и гаубицы от США, инспекция на ЗАЭС, Путин хочет на G20: новости дня

Дайджест
Пятница, 19 августа 2022, 22:00

У фокусі сьогоднішнього дайджесту - новий пакет військової допомоги з США, "зрадницькі" заклики в Німеччині, переговори щодо безпеки на Запорізькій АЕС, оцінки Заходу щодо війни. 

Більше важливих і цікавих новин 19 серпня серпня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Німеччина "зливається"?

В Німеччині заговорили про запуск "Північного потоку-2" та скасування санкцій проти Росії. 

Запустити газопровід закликав не абихто, а представник правлячої коаліції Німеччини, віцеспікер Бундестагу від Вільної демократичної партії Вольфганг Кубікі. Зокрема, він висловився за відкриття газопроводу "Північний потік-2" для заповнення газосховищ на зиму попри повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

Цікаво, що, наче в унісон з закликами щодо газопроводу, бізнес-асоціація виробників крафтової продукції із федеральної землі Саксонія-Ангальт звернулася до канцлера Олафа Шольца із закликом скасувати усі санкції проти Росії, тому що вони занадто дорого коштують бізнесу і населенню Німеччини.

Хоча згодом заклик Кубікі відкинули у федеральному уряді. Заступник речника уряду Вольфганг Бюхнер заявив, що німецький уряд не планує вводити трубопровід в експлуатацію, та про відновлення проєкту не може бути й мови.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що заклики німецьких політиків про запуск газопроводу "Північний потік-2" нагадують йому ситуацію з наркозалежністю.

"Це нагадує наркотичну залежність, коли людина каже: "Лише останній раз!", не усвідомлюючи руйнівних наслідків кожного "останнього разу". Залежність від російського газу вбиває!" - написав міністр у Twitter.

І це ще не все. За даними Die Welt, протягом останніх десяти тижнів німецький уряд ігнорує прохання України щодо додаткового постачання озброєнь.

Під час переговорів Міністерство оборони навіть аргументувало свою відмову тим, що Бундесвер сам потребує техніки, що залишилася, оскільки Німеччина має виконувати зобов’язання перед Альянсом на східному фланзі НАТО.

З цим аргументом Шольц навесні вже відхилив поставку Україні важкого озброєння. На заяви української сторони про те, що бойові танки і БТР є технікою, яку пропонують німецькі виробники зброї, за українською інформацією, у німецькому уряді не реагували.

Чергова партія зброї від США

Сполучені Штати продовжують надавати багато, порівняно з Німеччиною, зброї Україні. 

Пентагон оголосив про черговий пакет допомоги. В рамках нього США нададуть Україні безпілотники-розвідники та вперше захищені від мін транспортні засоби. 

Загалом пакет допомоги передбачає: додатковий боєзапас для систем HIMARS; 16 гаубиць та боєприпаси; 1000 Javelin; устаткування для розмінування; 15 безпілотників ScanEagle для допомоги у розвідці цілей для української артилерії; 40 машин із захистом від мін і засідок (MRAP), які дозволять українцям пересуватися замінованими ділянками; високошвидкісні протирадіолокаційні ракети (HARM); 1500 протитанкових керованих ракет; додаткові Хаммери; тактичні захищені системи зв'язку; підривні боєприпаси; прилади нічного бачення; тепловізійні системи; оптика та лазерні далекоміри.

Ймовірно, Сполучені Штати могли надавати ще більше зброї Україні. Про те, до чого тут американська кампанія в Афганістані читайте в статті Рік після Афганістану: що змінила найбільша зовнішньополітична поразка Джо Байдена.

Продовжуючи тему допомоги, Данія надасть Миколаєву техніку для відновлення інфраструктури.

Міжнародна інспекція на ЗАЕС

Ще одна важлива тема дня - ситуація довкола окупованої російськими військами Запорізької АЕС. Про це сьогодні багато говорили.

У Європарламенті й Верховній раді спільно закликали РФ вивести війська із ЗАЕС і припинити ядерний шантаж.

Разом з тим, у Росії заговорили про можливі дати місії МАГАТЕ на ЗАЕС, але наполягають на своїх умовах. 

Зокрема, постпред Росії при міжнародних організаціях у Відні Михаїл Ульянов каже, що організувати місію Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на окуповану Росією Запорізьку АЕС можливо було би на початку вересня, але натякає, що РФ погодиться на це лише на своїх умовах.

На тему Запорізької АЕС з Путіним сьогодні телефоном спілкувався президент Франції Еммануель Макрон. Розмова відбулася вперше після майже тримісячної перерви. 

Путін в розмові з Макроном погодився на спрямування місії МАГАТЕ на ЗАЕС.

Обговорити ситуацію на Запорізькій АЕС з Путіним планує і президент Туреччини Таїп Ердоган.

Як відомо, Росія окупувала Запорізьку АЕС наприкінці лютого. Ситуація загострилася після того, як 5 серпня російські окупанти двічі за день обстріляли територію Запорізької АЕС. 

Росія відмовляється виконувати заклики як України, так і світової спільноти про демілітаризацію атомної станції, під приводом, що має "захищати її" від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

Сьогодні ж розвідка Канади повідомила, що російські військові розмістили техніку біля реакторів ЗАЕС.

Оцінки Заходу щодо війни

Очільник розвідки Британії вважає, що Путін програє інформаційну війну проти України і що Росія не змогла отримати переваги над Україною у кіберпросторі.

Крім того, у британській розвідці вважають, що на харківському напрямку РФ своїми діями, швидше за все, намагається добиватися того, щоб Україна змушена була залишати там певні сили і не перекидала їх на важливіші напрямки.

Західний чиновник на умовах анонімності повідомив Reuters, що вибухи на аеродромі Саки в окупованому Криму призвели до того, що більше половини бойових літаків морської авіації російського Чорноморського флоту вийшли з ладу.

Посадовець сказав, що Україна зараз послідовно досягає "кінетичних ефектів" глибоко в тилу російської армії, що має суттєвий вплив на матеріально-технічну підтримку Росії та "значний психологічний вплив на російське керівництво".

Чиновник додав, що загалом війна перебуває у "моменті майже оперативного застою".

Додамо, що ЄС приєднався до справи України проти РФ у Міжнародному суді ООН щодо звинувачень у "геноциді".

Нагадаємо, 16 березня Міжнародний суд ООН в Гаазі зобов’язав Росію припинити розпочаті 24 лютого 2022 року воєнні дії в Україні, заявленою метою яких було "запобігання і покарання" нібито геноциду в Луганській та Донецькій областях України (детальніше - у статті Перше рішення з Гааги: що означає наказ Суду ООН у справі проти Росії щодо "геноциду").

У Кремлі заявили, що ігноруватимуть рішення.

"Європейська правда" детально розповідала про позов України та про те, як заяви Кремля дали підстави позиватися проти РФ. Деталі у статті - В Гаагу за геноцидом: що написала Україна у позові проти Росії до Суду ООН.

Інше: Путін хоче на G20

Українці, які виїхали з окупованих територій через РФ до країн Балтії, зможуть повернутися додому безкоштовно.

Кіпр та Греція виступають проти заборони видачі віз росіянам.

РФ на три доби повністю припинить постачати газ до ЄС.

Путін планує приїхати на саміт G20, куди запрошено Зеленського.

"2 години і Росія буде в Таллінні": в Естонії затримали чоловіка за публічні мрії про окупацію РФ.

Румунія вислала співробітника посольства РФ.

Міненерго: Україна готова допомогти Європі у боротьбі з газовим терористом.

В Естонії вирішили перенести 22 поховання радянських солдатів.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: