Новый премьер Британии, РФ открыто шантажирует Германию, падение курса евро: новости дня

Дайджест
Понедельник, 5 сентября 2022, 21:30

Серед головних тем дня – новий прем’єр Британії. Країни, яка о є одним з основних партнерів України. Ліз Трасс у фінальному турі виборів перемогла колишнього міністра фінансів Ріші Сунака. Вона набрала 81 326 тисяч голосів членів партії, а Сунак - 60 399 голосів.

Трасс замінить на посаді Бориса Джонсона, який оголосив про відставку в липні. Президент Зеленський заявив, що хоче продовжити співпрацю з Джонсоном "у його новому статусі".

Енергокриза лишається топ-темою в Євросоюзі. 

Кремль розпочав прямий шантаж Заходу і висунув умови прокачки газу через "Північний потік".

Найбільший імпортер природного газу Німеччини Uniper у понеділок заявив, що перестав отримувати газ із Росії.

Через енергокризу країна оголосила пакет заходів. Крім того, Франція пообіцяла допомагати Німеччині: Париж постачатиме газ Берліну в обмін на поставки електроенергії.

Більше важливих і цікавих новин 5 вересня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Війна з РФ

Росія не досягла жодної стратегічної цілі в Україні і втратила 25 тисяч військових, повідомив міністр оборони Британії

Під час виступу в Палаті громад у понеділок Бен Воллес заявив, що Росія "продовжує втрачати значну кількість техніки та живої сили" в Україні й не змогла досягти жодної стратегічної цілі.

"За оцінками, на сьогодні понад 25 тисяч російських солдатів загинули, а якщо врахувати вбитих, узятих у полон, а також десятки тисяч дезертирів – понад 80 тисяч разом із пораненими", – сказав Воллес.

Він додав, що це "матиме довготривалий вплив на російську армію та її бойову ефективність у подальшому".

Разом з тим, Британія істотно розширює програму навчання українських військових. Йдеться про навчання десятків тисяч солдатів.

Тривалість бойового курсу подовжено з трьох до п’яти тижнів, більша частина навчання і надалі проходитиме у Великій Британії, подалі від загрози російських ракетних ударів.

Близько 4700 військовослужбовців уже пройшли навчання на військових базах на півночі, південному заході та південному сході Англії з початку навчання в червні, і командири мають намір продовжувати підтримку до тих пір, поки Україні будуть потрібні нові війська для боротьби з вторгненням Росії.

В Естонії вважають, що Україна зможе відтіснити росіян з правого берега Дніпра за два місяці. Про це, зокрема, заявив голова кіберкомандування, естонський полковник Каупо Росін. За його словами, на звільнення всієї окупованої території може піти кілька років.

Тим часом, НАТО, у зв’язку з терміновим запитом міністра оборони Олексія Резнікова, збирає серед союзників зимову форму для ЗСУ.

Запаси зброї в країнах Євросоюзу зменшуються, проте глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що Європейський союз продовжить підтримувати Україну у боротьбі проти російської агресії стільки, скільки буде потрібно.

"Ми надаватимемо політичну, фінансову, гуманітарну і військову підтримку стільки, скільки потрібно. Наша ціль – допомогти Україні виграти війну. Ми хочемо, щоб ця війна скінчилася, але не будь-яким чином, а відповідно до норм територіальної цілісності України", - сказав Боррель.

Енергокриза

Кремль розпочав прямий шантаж Заходу і висунув умови прокачки газу через "Північний потік".

Зокрема, речник Кремля Дмитрій Пєсков заявив, що проблеми з постачанням газу по "Північному потоку" зберігатимуться доти, доки не буде знято західні санкції.

Він підкреслив, що через санкції вся робота трубопроводу "тримається на одному агрегаті, який потребує серйозного обслуговування".

У п'ятницю "Газпром" оголосив про закриття на невизначений термін газопроводу "Північний потік" до Німеччини, офіційно - з технічних причин.

А у понеділок російська газова компанія заявила, що в разі подальшої експлуатації єдиної робочої нині компресорної станції "Північного потоку" "Портова" нібито існує загроза пожежі або вибуху.

Найбільший імпортер природного газу Німеччини Uniper у понеділок заявив, що перестав отримувати газ із Росії.

Президент Франції Емманюель Макрон за підсумками онлайн-наради з канцлером Німеччини Олафом Шольцом оголосив про запровадження механізму "європейської солідарності" щодо забезпечення газом та електроенергією.

Як пояснив французький президент, Франція та Німеччина домовилися про взаємне забезпечення газом і електроенергією в умовах енергетичної кризи: Париж постачатиме газ Берліну в обмін на поставки електроенергії.

Тим часом, Німеччина оголосила про пакет заходів на суму 65 млрд євро, щоб зменшити загрозу зростання цін на енергоносії, оскільки Європа бореться із дефіцитом постачань після вторгнення Росії до України. 

А ще Німеччина, через енергокризу, відкладе закриття двох із трьох АЕС.

Докладніше про те, як Німеччина опирається енергетичній агресії РФ читайте в статті для "Європейської правди".

До того ж прем’єр України запропонував Євросоюзу допомогу на тлі енергетичної кризи через шантаж Кремля. До речі, Денис Шмигаль в Брюсселі наполягав на повному енергоембарго щодо Росії.

В рамках боротьби з енергокризою Єврокомісія розробила два інструменти для обмеження ціни на російський газ

Документ обговорюватиметься на семінарі представниками 23 країн ЄС 7 вересня та додатково обговорюватиметься міністрами енергетики на позачерговій зустрічі у п'ятницю.

Слід додати, що через енергетичну кризу в Європі зупинка загрожує Адронному колайдеру.

"Шабаші" в центрі Європи

В міністерстві закордонних справ України засудили проросійські акції в Німеччині і Чехії з вимогою скасувати санкції та припинити підтримку України.

"Проведення подібних шабашів під триколорами держави-агресора в центрі Європи є неприпустимим. Ці заходи не мали нічого спільного зі свободою слова та реальними настроями в Німеччині та Чехії. Ми засуджуємо спроби учасників проросійських акцій виправдати війну Росії проти України та зневажити честь та гідність українців, які ціною своїх життів відстоюють свободу в Європі" - заявив речник МЗС Олег Ніколенко.

Нагадаємо, близько двох тисяч переважно російськомовних демонстрантів вийшли на протест у Кельні в неділю, вимагаючи від Німеччини припинити підтримку України та скасувати санкції проти РФ.

Напередодні у Празі 70 тисяч людей вийшли на протест проросійських сил: проти санкцій і постачання зброї Україні.

Читайте також 70 тисяч проти України: чи вдасться уряду Чехії зупинити реванш "друзів Путіна"

А прем'єр-міністр Чехії Петро Фіала наполягає на своїй заяві про те, що суботня антиурядова демонстрація була спровокована проросійськими силами.

"Демонстрацію організували члени російської п'ятої колони. Доказів достатньо. Просто подивіться, хто був на сцені та що вони говорили", - йдеться у повідомленні.

Та ще й лідер італійської ультраправої партії "Ліга" Маттео Сальвіні заявив, що західні санкції проти Росії не працюють і фактично шкодять Італії, тому їх потрібно переглянути.

Разом з тим, міністерка закордонних справ Франції відкинула тези про те, що запроваджені Євросоюзом санкції більше шкодять самим європейцям, ніж Росії.

"Санкції проти Росії працюють, і було би неправильно казати, що вони не мають впливу на російську економіку. ВВП Росії знижується, зазнають проблем окремі галузі, РФ складно поновлювати запас напівпровідників, є проблеми в автомобільної галузі", - зазначила Катрін Колонна.  

А прем'єр-міністр України Денис Шмигаль у Брюсселі застеріг європейців щодо втоми від війни: "Це війна не за холодильник".

Він заявив, що втома європейців від війни в Україні лише посилить позиції Росії в Європі та допоможе їй у подальшій гібридній війні на континенті.

Продовжуючи тему протестів, найбільша опозиційна партія Грузії поновлює протести з вимогою дострокових виборів.

Нова прем’єрка Британії

Міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс перемогла на виборах лідера Консервативної партії та стане новим прем'єр-міністром.

Трасс у фінальному турі виборів перемогла колишнього міністра фінансів Ріші Сунака. Вона набрала 81 326 тисяч голосів членів партії, а Сунак - 60 399 голосів.

Трасс замінить на посаді Бориса Джонсона, який оголосив про відставку в липні.

Джонсон офіційно продовжуватиме виконувати обов’язки глави уряду до вівторка, 6 вересня, коли на прийнятті в королеви Єлизавети ІІ в маєтку Балморал у Шотландії він подасть у відставку.

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з главою уряду Великої Британії Борисом Джонсоном в останній день його перебування на цій посаді.

"Від імені всього українського народу подякував за особисту сміливість, принциповість і визначний внесок у протидію агресії РФ. З нетерпінням чекаю на співпрацю з великим другом України у новому статусі", – йдеться в дописі.

Інше: падіння євро, штраф для Instagram

На полях засідання Ради асоціації Україна-ЄС підписали чотири документи. Серед іншого, про те, що Єврокомісія виділить Україні 500 млн євро на підтримку бюджету.

У Польщі з кінця тижня перестають приймати українські гривні для обміну.

Курс євро опустився до найнижчого за 20 років рівня.

У Британії планують збільшити виплати родинам, які приймають українців.

ЄС синхронно зі США змінює посла в Росії.

В Естонії засудили жінку, яка відправила 40 євро для російської армії та війни проти України.

Український посол у Казахстані вибачився за слова про росіян — МЗС Казахстану.

Instagram оштрафували на 405 млн євро за порушення правил конфіденційності дітей.

В ЄС закликали Ердогана припинити погрози на адресу Греції.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: