Венгрия блокирует санкции, МАГАТЭ увидело преступления РФ, Берлин отказал по танкам: новости дня

Дайджест
Вторник, 6 сентября 2022, 21:49

Пентагон підтвердив успішність контрнаступу ЗСУ, МАГАТЕ побачила російську техніку та військових на території Запорізької АЕС, а Німеччина відмовилася давати Україні танки. 

Нова прем’єрка дружньої Британії визначилася з кандидатурами на ключові посади у своєму уряді і заявила, що "разом британці зможуть пережити цей шторм".

Глава МЗС України вважає, що курс Великої Британії щодо РФ має зберегтися.

За даними дослідження, Росія отримала більше від продажу енергоносіїв, ніж витратила на війну. При цьому, в ЄС лідером у закупівлі російських енергоресурсів є Німеччина.

Проте, РФ досі не пустила газ по "Північному Потоку-1" до Німеччини. 

"Газпром" вимагає від Siemens полагодити турбіну "Північного потоку", а міністр економіки Німеччини вже й не розраховує, що РФ запустить газогін. 

Більше важливих і цікавих новин 6 вересня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Війна з Росією

Пентагон підтвердив успішність контрнаступу ЗСУ.

Представник міністерства оборони США бригадний генерал Пет Райдер у вівторок підтвердив, що українські сили повернули контроль над кількома селами біля Херсона.

"У Херсонській області ми спостерігаємо продовження наступальних дій українців. Вони продовжують поступальний рух. Нам відомо, що вони повернули контроль над кількома селами", – зазначив Райдер.

Представник Пентагону додав, що Росія також почала наступальні дії в районі Бахмута Донецької області.

Нагадаємо, 29 серпня оперативне угруповання "Каховка" повідомило, що українські захисники знищили практично всі великі мости поблизу Херсона й прорвали першу лінію "оборони" російських військ у Херсонській області.

За даними ЗМІ, адміністрація президента США Джо Байдена в останні два місяці допомагала українським військовим підготуватися до контрнаступу на півдні, задовольняючи їхні конкретні запити на військову допомогу.

Ну а Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) у своєму звіті підтвердило, що Росія розмістила техніку та військових на території Запорізької АЕС.

Тим часом, президент США Джо Байден у понеділок заявив, що не підтримує визнання Росії державою-спонсором тероризму.

Речниця Білого дому Карін-Жан П’єр заявила, що проголошення Росії державою-спонсором тероризму з боку США може призвести до послаблення підтримки України та нашкодити гуманітарним зусиллям.

Тепер щодо допомоги Україні.

Як повідомляє Welt, канцлер Німеччини Олаф Шольц відмовився задовольнити запит України щодо постачання танків.

Він вважає, що його країна достатньо допомагає Україні озброєнням, а рішення передавати ту чи іншу техніку, за його словами, відбувається в координації із союзниками.

"Ми робимо те, що є необхідним і правильним. Але певний "поділ праці" має сенс. Німеччина може робити наголос на протиповітряній обороні та артилерії", – додав Шольц.

Слід додати, що за даними розвідки США, Росія купує артилерійські снаряди у Північної Кореї.

Новий прем’єр Британії

У дружньої для України Великої Британії нова прем’єрка. 

Ліз Трасс стала прем'єр-міністром після того, як королева офіційно попросила її сформувати новий уряд.

Трасс є 15-м прем'єр-міністром за часів Єлизавети II. Першим був Вінстон Черчилль.

Сьогодні ж стало відомо, що нова прем’єрка визначилася з кандидатурами на ключові посади у своєму уряді.

У вівторок увечері Ліз Трасс виголосила першу промову на посаді, в якій заявила, що країна зможе пережити економічну кризу, викликану високими цінами на енергоносії.

Також вона оголосила ключові пріоритети внутрішньої політики свого уряду: зростання економіки за рахунок скорочення податків, боротьба з енергетичною кризою, спричиненою діями президента РФ Владіміра Путіна, а також покращення доступу до медичних послуг.

За словами прем’єрки Британії, "разом ми зможемо пережити цей шторм".

Прем’єр Британії Борис Джонсон, чиї повноваження добігають кінця, у прощальній промові запевнив, що його наступниця Ліз Трасс зробить все можливе, щоб Росії не вдався її енергетичний шантаж

"Якщо Путін думає, що він може досягти успіху, шантажуючи та залякуючи британський народ, то він абсолютно помиляється", - заявив Джонсон.

Також він натякнув, що може знову стати прем'єром Британії.

Ліз Трасс завершує розробку планів щодо пакета підтримки бізнесу у розмірі 40 млрд фунтів стерлінгів ($46 млрд) для зниження рахунків за електроенергію для підприємств.

Трасс розглядає два варіанти: або встановити гарантовану ціну, яку сплачуватимуть підприємства, чи відсоток або зниження ціни, яку всі постачальники енергії мають пропонувати фірмам, свідчать документи, за якими ознайомились агентство.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що призначення Ліз Трасс на посаду прем’єр-міністерки Великої Британії означає продовження жорсткого курсу Лондона щодо Росії.

Енергокриза у Європі

Росія отримала більше від продажу енергоносіїв, ніж витратила на війну. Про це йдеться у звіті фінського Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA), повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Spiegel.

Автори дослідження встановили, що дохід РФ за цей період становив еквівалент 158 мільярдів євро. З іншого боку, вартість війни оцінюється в 100 мільярдів євро.

В ЄС лідером у закупівлі російських енергоресурсів є Німеччина з обсягом 19 мільярдів євро, що зробило її другим за величиною покупцем російського викопного палива у світі, одразу після Китаю.

Нагадаємо, минулого тижня "Газпром" оголосив про закриття на невизначений термін газопроводу "Північний потік" до Німеччини, нібито з технічних причин. Федеральне мережеве агентство та залучена до роботи потоку німецька компанія Siemens Energy заявили, що названі причини не є правдоподібною підставою для зупинки газопроводу. 

Заступник виконавчого директора російської газової компанії "Газпром" Віталій Маркєлов заявив, що прокачування газу через трубопровід "Північний потік" не відновиться, поки компанія Siemens не полагодить обладнання.

В Siemens відповіли, що "Газпром" не звертався до них для здійснення технічних робіт, пов’язаних із "Північним потоком", а названа російською стороною причина не є підставою для перекривання газогону.

Міністр економіки Німеччини Роберт Габек заявив, що не очікує запуску російського газопроводу "Північний потік-1" у найближчому майбутньому. 

Разом з тим, Франція повертає в експлуатацію зупинений газопровід на кордоні з федеральною німецькою землею Рейнланд-Пфальц.

Газопровід, який фактично був побудований для поставок до Франції, тепер повинен доставити газ до Німеччини взимку, повідомили представники французького уряду.

Згідно з інформацією, потужностей трубопроводу достатньо для забезпечення до 2% потреб Німеччини.

Тим часом, кілька тисяч людей з різних політичних таборів провели ввечері 5 вересня в Лейпцигу окремі демонстрації проти енергетичної та соціальної політики федерального уряду Німеччини.

Німеччина оголосила про пакет заходів на суму 65 млрд євро, щоб зменшити загрозу зростання цін на енергоносії, оскільки Європа бореться із дефіцитом постачань після вторгнення Росії до України. 

Читайте також: 65 млрд євро для громадян і бізнесів: як Німеччина опирається енергетичній агресії РФ.

Тож, канцлер Німеччини Олаф Шольц скептично ставиться до можливих протестів у країні у зв’язку зі зростанням цін на енергоносії.

У Португалії схвалили пакет заходів для підтримки населення у зв’язку з інфляцією, а Італія планує скоротити споживання газу на 7% протягом зими.

Президент Туреччина Реджеп Таїп Ердоган вважає, що Європа сама винна у теперішній енергетичній кризі.

"У нас немає проблем із природним газом. Європа насправді пожинає те, що посіяла. Позиція пана Путіна говорить про те, що якщо ви робите так, то і я робитиму так. Він використовує всі наявні у його розпорядженні засоби та зброю. Найважливішим із них є природний газ", - сказав Ердоган.

Прем’єр Латвії Криш’яніс Каріньш наголосив, що Латвія та Євросоюз загалом мають витримати шантаж Кремля, який почав використовувати енергетичну залежність Європи від газу з Росії для політичного тиску.

А глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що ті, хто готові умиротворити Путіна, здавши Україну, пропонують укласти угоду з дияволом, яка не принесе миру.

Кулеба відзначив, що своїм енергетичним шантажем Путін хоче зруйнувати стабільність та добробут кожного домогосподарства в Європі. 

Угорщина і санкції

Як повідомляє кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк, Угорщина погрожує заблокувати продовження санкцій ЄС, вимагає вилучити трьох олігархів.

Співрозмовники, які погодились коментувати на умовах анонімності, розповіли, що Угорщина добивається скасування персональних санкцій проти олігархів Алішера Усманова, Петра Авена та Віктора Рашнікова.

Речник уряду Угорщини Золтан Ковач у вівторок прокоментував повідомлення ЗМІ про це

"Списки санкцій ЄС постійно переглядаються, і постійно виникають занепокоєння щодо того, що включення певних осіб або організацій до санкційного списку є недостатньо обґрунтованим. Однак рішення буде ухвалюватися спільно, і дуже ймовірно, що сфера дії санкційних списків буде розширена", – зазначив він.

Верховна рада звернулася до Європейського Союзу з проханням скасувати видачу віз громадянам Російської Федерації.

Про скасування видачі віз поки не йдеться, проте Європейська комісія офіційно виступила з пропозицією повністю призупинити дію Угоди про спрощення візового режиму між ЄС та Росією.

Крім того, Єврокомісія запропонувала не визнавати паспорти РФ, видані на окупованих територіях України.

Більшість європейців - за підтримку України

Абсолютна більшість європейців - за підтримку України та зменшення залежності від російського газу

Як повідомляє "Європейська правда", такими виявились результати дослідження громадської думки Eurobarometer, що проводилося у червні-липні 2022 року.

За даними цього ж дослідження, стрімке зростання цін та напружена геополітична ситуація очолюють список проблем, які європейці вважають найбільшими викликами для ЄС; при цьому, позитивне сприйняття ЄС досягло максимуму з 2009 року

А за результатами опитування CBOS, в серпні серед поляків значно погіршилося ставлення до чинного уряду.

Інше: попередня домовленість з Польщею

Прем’єр Польщі назвав недостатньою фінансову допомогу Євросоюзу для України.

Україна та Польща уклали попередню домовленість для розблокування руху на кордоні.

Одне з найбільших озер Іспанії перетворилося на невелику калюжу.

У Нідерландах міністр сільського господарства подав у відставку на тлі протестів фермерів.

Засуджений за воєнні злочини у Литві ветеран АТО попросив суд пом’якшити покарання.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: