Британия получила нового короля, Блинкен приехал в Киев, новый пакет оружия от США: новости дня

Дайджест
Четверг, 8 сентября 2022, 21:50

Сьогодні у стрічці новин – "день Сполучених Штатів". 

Несподіваний візит Блінкена до Києва, оголошення про новий пакет військової допомоги та відеоконференція президента США із союзниками щодо подальшої підтримки України. 

Агентство Bloomberg знайшло офіційне підтвердження інформації про постачання Україні американцями їхніх найточніших артилерійських снарядів Excalibur, а директор ЦРУ відзначив контрнаступ українських військових на півдні та у Харкові.

Ще одна гучна новина дня – у Великій Британії померла королева Єлизавета II. Наступним монархом Великої Британії стане її старший син – 73-річний принц Чарльз. Новий король взяв ім’я Чарльз ІІІ.

Більше важливих і цікавих новин 8 вересня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Підтримка від США 

За останню добу чимало заяв щодо України лунало від представників Сполучених Штатів. 

Україна вразила понад 400 російських цілей за допомогою реактивних систем HIMARS, поставлених США. Про це, зокрема, заявив голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі на авіабазі Рамштайн у Німеччині.

"Ми бачимо реальні та вимірні переваги України у використанні цих систем", — сказав Міллі.

Генерал додав, що враження цілей створило напруження у російських каналах постачання, зменшило їхню бойову спроможність.

"Були вражені командні пункти і в них є складнощі із заміною втраченого в боях та з постачанням своїм силам", - сказав він.

Крім того, як повідомило Bloomberg, США поставляли Україні свої найточніші артилерійські снаряди Excalibur із GPS-наведенням. Раніше офіційно про це не оголошувалося.

А директор ЦРУ Білл Бернс заявив, що Росія платитиме дуже високу ціну протягом тривалого часу через війну в Україні.

"Мало того, що було виявлено слабкість російських збройних сил, внаслідок цього буде завдано довгострокових збитків російській економіці та поколінням росіян. Росія заплатить дуже високу ціну, я думаю, протягом тривалого часу", - додав він.

Директор ЦРУ також відзначив контрнаступ українських військових на півдні та у Харкові. "У північно-східній частині України я не став би недооцінювати можливості та мужність українців прямо зараз", — додав Бернс.

А ще у четвер, на тлі контрнаступу Збройних сил України, до Києва несподівано прибув держсекретар США Ентоні Блінкен.

У Києві він поінформував президента Володимира Зеленського, що, відповідно до повноважень, санкціонував двадцятий з вересня 2021 року пакет зброї та обладнання США для України. 

Пакет у $675 мільйонів, який вже схвалив президент Сполучених Штатів, включає додаткову зброю, боєприпаси та обладнання із запасів Міністерства оборони США.

Глава Пентагону Ллойд Остін повідомив, що новий пакет включає більше високоточних снарядів GMLRS для HIMARS, 105-мм гаубиці, артилерійські боєприпаси, протирадіолокаційні ракети HARM, автомобілі Humvee, протитанкову зброю, стрілецьку зброю та інше.

Нагадаємо, Пентагон також готує детальний аналіз і розробляє план підтримки української армії в середньостроковій і довгостроковій перспективі, в тому числі після закінчення війни з Росією.

Після зустрічі із Володимиром Зеленським у Києві держсекретар США відвідав зруйнований росіянами Ірпінь.

Більш того, президент США Джо Байден у четвер провів відеоконференцію із союзниками щодо наступних кроків на підтримку України у війні з Росією.

Bloomberg підкреслює, що схожий відеоформат використовувався в перші місяці війни, і Байден відроджує його з наближенням семимісячної позначки воєнних дій.

Відеоконференція відбудеться на тлі продовження наступу України на російські війська та підготовки президента РФ до зустрічі з очільником Китаю вперше з моменту початку війни в лютому.

Як пізніше повідомили у Білому домі, крім питання підтримки України лідери також обговорили використання Росією енергетики як зброю та необхідність подальшої координації для забезпечення стійких та доступних поставок енергії до Європи.

Участь у відеоконференції взяли прем'єр-міністри Японії, Канади, Італії та Великої Британії, канцлер Німеччини, президенти Польщі та Румунії, генсек НАТО, а також представники Франції та Європейського Союзу.

Ракети від Норвегії та військові навчання

Норвегія передасть Україні 160 ракет Hellfire, пускові майданчики та блоки наведення, а також прилади нічного бачення зі складів норвезьких збройних сил.

"Це зброя, про яку просила Україна, і вона стане в пригоді у боротьбі з російськими окупаційними силами. Ракетою легко керувати, її можна використовувати як проти наземних, так і морських цілей" - сказав міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам.

Збройні сили Норвегії перевірили стан ракет перед їх відправкою. Їх вже вивезли з Норвегії. Норвезькі інструктори провели навчання українських операторів використанню Hellfire.

А ще Німеччина та Нідерланди планують навчати українських саперів.

Навчання вже почала проводити і Білорусь, але щодо "звільнення територій".

Навчання проходять поблизу кордону з Україною та Польщею, а також у Мінській та Вітебській областях.

Зазначається, що під час навчань, які триватимуть тиждень, буде відпрацьовано "звільнення території, тимчасово захопленої ворогом", і відновлення контролю над прикордонними районами.

Енергокриза в Європі

Уряд Угорщини наказав обмежити температуру і на 25% скоротити споживання газу в держустановах.

А Албанія готує "драконівські" заходи для енергозбереження.

Прем’єрка Британії оголосила про замороження рахунків за газ і світло на два роки.

Обмеження для росіян

Країни Балтії та Польща закриють в’їзд російським туристам.

Прем’єри Естонії, Латвії, Литви та Польщі оприлюднили спільну заяву з нагоди ухваленого рішення істотно обмежити в'їзд для громадян Росії з шенгенськими туристичними візами.

Зазначається, що країни, які межують з Росією, все більше стурбовані значним і зростаючим потоком російських громадян до Європейського Союзу та Шенгенської зони через їхні кордони. Вони вважають, що це стає серйозною загрозою для їхньої громадської безпеки.

Інше: смерть королеви

У віці 96 років у шотландському замку Балморал померла королева Великої Британії Єлизавета II. У Британії оголосили 10-денний траур. Наступним монархом Великої Британії стане її старший син – 73-річний принц Чарльз. Новий король взяв ім’я Чарльз ІІІ.

Делегація французьких парламентарів прибула на Тайвань.

Європейський центробанк підвищив ставку до історичного рівня через інфляцію.

Сейм Латвії схвалив відокремлення Латвійської православної церкви від Московського патріархату.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вкотре висловився за скасування санкцій проти Росії, заявивши, що вони неефективні.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: