В Германии признали геноцид украинцев, новые власти Италии, газовое исключение Орбану: новости

Дайджест
Пятница, 21 октября 2022, 21:20

Усе частіше на Заході злочинні дії Росії на території України називають геноцидом. Так, держміністр МЗС Німеччини Тобіас Лінднер заявив, що злочини, які зараз вчиняються в Україні, повинні кваліфікуватися як геноцид.

Крім того, історик та філософ, професор Єльського університету Тімоті Снайдер переконаний, що Росія веде політику, засновану на геноциді, і це стосується не лише українців.

Разом з тим, президент Туреччини відчув, що "Путін зараз набагато м'якший і відкритіший до переговорів, ніж раніше". А російський міністр оборони Шойгу сьогодні навіть поговорив з главою Пентагону. Після цього Ллойд Остін говорив з міністром оборони України Резніковим. За словами українського міністра, йшлося про посилення системи протиповітряної оборони України, а також ситуацію з безпекою.

Чимало новин сьогодні стосувалося енергокризи та російського газу. 

Лідери країн Європейського Союзу на саміті у Брюсселі домовилися про заходи щодо боротьби з енергетичною кризою і погодилися з необхідністю прискорити зусилля щодо зниження попиту на енергію.

Всі важливі і цікаві новини дня 21 жовтня – у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Війна з Росією

Держміністр МЗС Німеччини, депутат Бундестагу Тобіас Лінднер заявив, що злочини, які зараз вчиняються в Україні, повинні кваліфікуватися як геноцид.

"Президент Росії неодноразово заперечував існування України та українців", - нагадав політик, пояснюючи, що йдеться саме про геноцид.

Історик та філософ, професор Єльського університету Тімоті Снайдер переконаний, що Росія веде політику, засновану на геноциді, і це стосується не лише українців.

Повну лекцію Снайдера дивіться на каналі "Європейської правди".

За словами президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, "Путін зараз набагато м'якший і відкритіший до переговорів, ніж раніше", а під час вчорашніх переговорів із Зеленським він відчув, що "в нього теж немає такого блокування, і що він теж виступає за подолання цього питання".

Міністерство оборони Росії повідомило, що 21 жовтня відбулися телефонні переговори міністра оборони РФ Сергєя Шойгу та міністра оборони США Ллойда Остіна.

Відзначається, що Шойгу та Остін обговорили "актуальні питання міжнародної безпеки, включаючи ситуацію в Україні".

Після розмови із Шойгу глава Пентагону поговорив із міністром оборони України. За словами Резнікова, йшлося про посилення системи протиповітряної оборони України, а також ситуацію з безпекою.

Тим часом Британія, Німеччина і Франція закликали ООН розслідувати постачання Іраном дронів до РФ.

Якщо звинувачення будуть доведені, таке постачання можу бути порушенням Резолюції Ради безпеки ООН 2231.

Як відомо, Росія останнім часом масово застосовує для ударів по Україні дрони-камікадзе, які фахівці ідентифікують як іранські "Шахед-136", а російські сили використовують їх під назвою "Герань". Тегеран неодноразово заперечував передачу безпілотників Росії. У Білому домі вважають заперечення Ірану неправдою.

Київ просить інші країни використати свій вплив на Іран, щоб зупинити поставки дронів РФ.

Як повідомило ізраїльське радіо KAN, десять громадян Ірану, які тренували російських солдатів на окупованих територіях України, за останній тиждень загинули в результаті ударів з українського боку.

Слід додати, що Іран порадив своїм громадянам покинути Україну.

Російський газ та ЄС

Лідери країн Європейського Союзу на саміті у Брюсселі домовилися про заходи щодо боротьби з енергетичною кризою і погодилися з необхідністю прискорити зусилля щодо зниження попиту на енергію.

Серед додаткових заходів – тимчасовий динамічний ціновий коридор за угодами з природним газом для негайного обмеження епізодів надмірно високих цін на газ.

За словами прем’єра Угорщини Віктора Орбана, його країна отримала виняток із запланованого обмеження ціни на газ в ЄС. Після цього він похвалив Євросоюз. 

Прем'єр-міністр Бельгії Александр де Кроо заявив, що Європейський Союз повинен якнайшвидше відмовитися від російського газу і нафти, і тоді Росія не зможе фінансувати свою війну проти України.

Серед країн Євросоюзу найбільшого скорочення споживання газу у серпні-вересні досягла Швеція, тоді як у деяких країнах споживання навіть зросло. 

Німеччина у серпні скоротила споживання на 28%, але у вересні - лише 7,4%. Помітно скоротити свої обсяги змогли також країни Балтії, Фінляндія, Люксембург, Румунія. 

На тлі високих цін на енергоносії німецький Бундестаг схвалив "захисний щит" для економіки на 200 млрд євро. Разом з тим, у Німеччині вперше за 70 років зафіксували двозначну інфляцію.

"Парламент" Придністров'я просить Росію допомогти з газом.

Щодо підтримки України 

Німецька компанія HENSOLDT оголосила про передання Україні чотирьох радіолокаційних станцій TRML-4D для системи протиповітряної оборони IRIS-T SLM.

Байден стурбований щодо подальшої підтримки України у разі перемоги трампістів у Конгресі, а Зеленський на зустрічі з конгресменами США закликав надати системи ППО для України.

Лідери ЄС доручили розробити механізм виплати 18 млрд євро Україні наступного року.

А прем'єр Ізраїлю пояснив, чому не постачатиме озброєння Україні.

Змагання за прем’єрство у Британії 

Велика Британія залишилася без прем’єра. 

Детально про надшвидку відставку Ліз Трасс і обрання її наступника за прискореною процедурою читайте у статті Прем'єр на півтора місяця: що буде з Британією після звільнення Ліз Трасс, а також дивіться у розмові з експертом Олександром Краєвим: Джонсон чи "проросійський" Сунак? Хто має найвищі шанси очолити уряд Британії?

Опитування агенції YouGov, опубліковане у п’ятницю, показало, що Ріші Сунак є єдиним можливим кандидатом на посаду лідера Консервативної партії Великої Британії, до якого британці ставляться скоріше позитивно, аніж навпаки.

За ставками букмекерів та вже висловленою підтримкою парламентарів колишній прем’єр Британії Борис Джонсон опинився на другому місці серед потенційних кандидатів.

Джонсон навіть повертається з відпустки на Карибах, щоб поборотися за посаду прем'єра Британії.

Міністр оборони Британії Бен Воллес заявив, що схиляється до кандидатури Бориса Джонсона у боротьбі за пост наступного прем'єр-міністра.

Тим часом лідерка Палати громад Британії Пенні Мордонт стала першою, хто відкрито оголосив про намір висунути свою кандидатуру на посаду нового лідера Консервативної партії.

Зміна влади у країнах ЄС

Майбутня прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні у п’ятницю після отримання мандата на формування нового уряду оголосила імена кандидатів на ключові міністерські посади.

А депутати парламенту Болгарії через три дні змогли розблокувати роботу органу, проголосувавши за кандидатуру спікера – ним став найстаріший народний обранець, 70-річний Вежді Рашидов.

Інше: кримінальна справа проти Тихановської

Київ після пожежі в готелі з українцями в Німеччині закликає ЄС не надавати притулку ухилянтам з РФ.

11 депутатів канадської провінції Квебек відмовилися присягнути королю Чарльзу III.

У Білорусі заочно відкрили кримінальну справу проти Тихановської та інших лідерів опозиції.

США не дали візи членам "Росатому", які хотіли взяти участь у конференції МАГАТЕ.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: