РФ зацепила Молдову ракетой, "зерновой договор" ожил, Чехия поможет с членством в НАТО: новости

Дайджест
Понедельник, 31 октября 2022, 21:56

Головні теми дня – черговий теракт Росії та "зернова угода". 

Сьогодні вранці російські окупанти здійснили кілька хвиль ракетних атак по об’єктах критичної інфраструктури України.

Прильоти російських ракет зафіксовано в Київській, Кіровоградській, Запорізькій, Чернівецькій, Черкаській, Харківській областях, на Вінничині збита ракета впала на цивільні об’єкти.

Одна збита ракета впала на півночі Молдови. Міноборони країни заявило, що російська ракета не порушила повітряний простір Молдови, а тамтешнє міністерство закордонних справ засудило ракетні обстріли РФ.

Прикордонна поліція Молдови посилила контроль на кордоні після падіння російської ракети. Згодом стало відомо, що Кишинів висилає дипломата РФ через зазначений інцидент. 

Тим часом, попри відхід Росії від "зернової угоди" з українських портів продовжили виходити судна з продовольством.

Сьогодні надвечір міноборони Росії оголосило про припинення руху суден "зерновим коридором"

Проте, в ООН заявили, що "зернова угода" залишається чинною попри заяви РФ.

Всі важливі і цікаві новини дня 31 жовтня – у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Росія і "зернова угода"  

Однією з головних тем лишається так званий відхід Росії від "зернової угоди".  

Нагадаємо, у суботу надвечір міністерство оборони РФ офіційно повідомило про відхід Росії від виконання так званої "зернової угоди" нібито через "теракт" проти її кораблів у Чорному морі. 

Заступник генерального секретаря ООН з гуманітарних питань Мартін Гриффітс заявив, що жодне цивільне судно, яке перевозило збіжжя "зерновим коридором", не могло бути причетним до атаки на військові кораблі Росії, як вона це заявляє.

Євросоюз закликав Росію повернутися до зернової угоди.

Пізніше очільники міністерств оборони Туреччини й Росії Хулусі Акар і Сєрґєй Шойґу в понеділок провели телефонну розмову, присвячену призупиненню Москвою участі в "зерновій угоді".

"Очікується, що рішення про призупинення ініціативи з постачання зерна, яка є суто гуманітарною діяльністю, що має бути відокремленою від умов конфлікту, буде переглянуто", – цитує міністерство оборони Туреччини слова Хулусі Акара.

В статті "Без зерна чи без вас?" Чи є шанс зберегти зерновий коридор після російської істерики редактор "Європейської правди" Сергій Сидоренко зазначив, що "зернова угода" може працювати навіть без Росії.

Згодом ця інформація підтвердилася. 

З українських портів вийшли судна з продовольством попри відхід РФ від "зернової угоди".

Постійний представник Росії при Організації Об’єднаних Націй Василій Небензя заявив, що Москва не буде визнавати домовленості щодо експорту зерна з України без своєї участі.

Міністерство оборони Росії в понеділок оголосило про припинення руху суден "зерновим коридором" після призупинення участі в Чорноморській зерновій ініціативі.

Організація Об’єднаних Націй не вважає, що призупинення Росією участі в "зерновій угоді" означає втрату нею чинності, й інспектори ООН продовжать перевірку суден, що транспортують збіжжя з українських портів.

Реакція на черговий теракт Росії

О 07.00 31 жовтня російські окупанти здійснили кілька хвиль ракетних атак по об’єктах критичної інфраструктури України.

Прильоти російських ракет зафіксовано в Київській, Кіровоградській, Запорізькій, Чернівецькій, Черкаській, Харківській областях, на Вінничині збита ракета впала на цивільні об’єкти.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав не виправдовувати атаки РФ по Україні в понеділок уранці, називаючи їх "відповіддю" на удари Києва.

"Росія робить це тому, що у неї все ще є ракети і бажання вбивати українців", – написав міністр у Twitter.

Одна з російських ракет впала на півночі Молдови. Разом з цим, міноборони країни не зафіксувало порушення повітряного простору збитою ракетою.

Міністерство закордонних справ та європейської інтеграції Молдови засудило ракетні обстріли РФ.

"Ці напади, які ще більше загострюють ситуацію в плані безпеки, є кричущим порушенням міжнародного гуманітарного права, яке забороняє завдавати ударів по цивільних особах та їхній інфраструктурі", - сказано у заяві міністерства.

Прикордонна поліція Молдови посилила контроль на кордоні після падіння російської ракети. Згодом стало відомо, що Кишинів висилає дипломата РФ через зазначений інцидент. 

Після інциденту у МЗС України нагадали про необхідність систем протиракетної і протиповітряної оборони. 

Президент Європейської ради Шарль Мішель засудив черговий масований ракетний обстріл Росією українських міст та наголосив, що ці дії РФ не залякають українців. 

"Ми продовжимо підтримувати Україну стільки, скільки буде необхідно", - наголосив він. 

Візит прем’єра Чехії

У день масованого ракетного удара Росії Київ відвідав прем’єр Чехії Петр Фіала. 

В Офісі президента заявили, що ракетний терор РФ проти України у день візиту іноземного лідера має зустріти ще більш жорстку відповідь міжнародної спільноти, зокрема, РФ має бути виключена з G20.

Прем’єри України та Чехії домовилися "штовхати" Україну до переговорів про членство в ЄС, а Зеленський і Фіала підписали декларацію про підтримку вступу України до НАТО.

Після спільного засідання урядів України та Чехії у Києві стало відомо про те, що уряд Чехії надаватиме Україні $20 млн щорічно для допомоги у відновленні, на додаток до термінових програм та допомоги в рамках фондів ЄС.

Також Чехія має намір продовжити постачання в Україну зброї для опору агресії.

"Україні потрібно набагато більше, і всього. Це особливо видно зараз, коли Росія намагається знищити енергетичну інфраструктуру України. Тому ми швидко відреагували на нагальні потреби України, і пропонуємо Україні 20 млн крон (близько 30 млн грн - ЄП) на закупівлю дизельних електрогенераторів",- повідомив Фіала.

Прем’єра Чехії нагородили орденом Ярослава Мудрого.

Допомога Україні

Швеція обіцяє поставити Україні сучасніше озброєння.

Шведський уряд ще не уточнив, яке саме сучасне озброєння Швеція надішле, але речник християнських демократів з питань оборонної політики Мікаель Оскарссон раніше виділив дві системи озброєнь як дві найбільш актуальні: зенітну ракету 70 і систему Archer.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що Київ веде діалог з партнерами про допомогу для відновлення енергетичної інфраструктури після російських обстрілів і домовленості є вже з 12 країнами.

А польський євродепутат особисто пригнав в Україну позашляховик для 93-ї бригади.

Виявляється, що Болгарія є одним із найбільших непрямих постачальників зброї в Україну.

За оцінками експертів, на сьогодні Болгарія через посередників поставила в Україну зброї та боєприпасів на суму щонайменше 1 мільярд євро.

Інше: Норвегія у підвищеній бойовій готовності

Роспропаганда запустила фейк про "російські" Херсон і Запоріжжя у іспанському підручнику.

Норвегія підвищує готовність збройних сил з 1 листопада.

МЗС України: Фінляндія не підтверджує інформацію про контрабанду зброї з України.

Інфляція у єврозоні у жовтні вперше в історії прискорилася до понад 10%.

Австрія забезпечила себе газом на зиму.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: