Газпром обрезал газ Молдове, восемь NASAMS Украине, приостановка зернового коридора: новости дня

Дайджест
Вторник, 1 ноября 2022, 21:20

Серед головних тем дня – партнерство Росії і Ірану, посилення протиповітряної оборони України, зернова ініціатива, ситуація в Молдові та Сербії.

CNN з посиланням на джерела та пресслужба Головного управління розвідки Міноброни України повідомили, що Іран готується відправити Росії близько тисячі додаткових одиниць зброї, включаючи балістичні ракети малої дальності класу "земля-земля" і ударні безпілотники.

Міністерство оборони США наразі не бачить ознак цього.

У зв’язку із терористичними обстрілами зі сторони Росії Захід продовжує посилювати протиповітряну оборону України. Сполучені Штати пообіцяли надати загалом вісім систем протиповітряної оборони NASAMS. Дві з них будуть розгорнуті в Україні вже незабаром.

Україна, Туреччина й Організація Об’єднаних Націй вирішили призупинити дію "зернового коридору" в межах Чорноморської зернової ініціативи на середу, 2 листопада.

Всі важливі і цікаві новини дня 1 листопада – у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Війна з Росією

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба наголосив, що є формальні підстави вважати російські атаки проти української цивільної інфраструктури складовою геноциду.

"Зумисні російські удари проти цивільної критичної інфраструктури України - це воєнні злочини. З огляду на їхню системність, та коментарі, якими це супроводжують російська пропаганда та посадовці, ці удари потрібно вважати частиною геноциду українського народу", - наголосив міністр.

За його словами, Конвенція про геноцид 1948 року чітко на це вказує: зумисний вплив на умови проживання певної групи з розрахунком на її фізичне знищення, частини чи усієї - це геноцид.

CNN з посиланням на джерела та пресслужба Головного управління розвідки Міноброни України повідомили, що Іран готується відправити Росії близько тисячі додаткових одиниць зброї, включаючи балістичні ракети малої дальності класу "земля-земля" і ударні безпілотники.

Росія масово застосовує для ударів по Україні дрони-камікадзе, які фахівці ідентифікують як іранські "Шахед-136", а російські сили використовують їх під назвою "Герань".

Разом з тим, міністерство оборони США наразі не бачить ознак того, що Росія прагне отримати від Ірану додаткові безпілотники й ракети класу "земля-земля" для використання в повномасштабній війні проти України.

"Ми справді занепокоєні тим, що Росія також може прагнути отримати додаткове високотехнологічне ракетне озброєння від Ірану, наприклад ракети "земля-земля", для використання в Україні", – сказав речник Пентагону, бригадний генерал Патрик Райдер.

Допомога Україні 

У зв’язку із терористичними обстрілами зі сторони Росії Захід продовжує посилювати протиповітряну оборону України.

США пообіцяли надати Україні загалом вісім систем протиповітряної оборони NASAMS, а дві з них будуть розгорнуті в Україні вже незабаром.

Президент Франції Еммануель Макрон розповів, що у розмові з президентом України Володимиром Зеленським пообіцяв йому подальшу військову допомогу для України, зокрема для посилення протиповітряної оборони.

Тим часом, Швейцарія поки не дозволила Німеччині передати Україні боєприпаси для "Гепардів", які виявилися дуже ефективними для збиття іранських "Шахедів".

Міністр оборони України Олексій Резніков анонсував понад 50 проєктів за участю Чехії для зміцнення української армії. А глава МВС Чехії заявив, що українські біженці, які виїхали в Україну, можуть повернутися в ЄС на зиму.

У Британії підтвердили участь її фахівців у захисті України від російських кібератак.

А європейський комісар Кадрі Сімсон, що відповідає за питання енергетики, вважає, що пріоритетом допомоги ЄС є відновлення зруйнованих потужностей, а не заміщення постачанням з ЄС.

Зернова ініціатива 

Загалом через "зерновий коридор" після демаршу РФ пройшли щонайменше 17 суден.

Проте, Україна, Туреччина й Організація Об’єднаних Націй вирішили призупинити дію "зернового коридору" в межах Чорноморської зернової ініціативи на середу, 2 листопада.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у телефонній розмові з президентом РФ Владіміром Путіним заявив про необхідність продовження зернової угоди.

США також закликають Росію відновити участь у зерновій ініціативі, оскільки заяви Росії про її вихід мають "негайний, шкідливий ефект на глобальну харчову безпеку".

"Росія знову робить їжу зброєю у війні, яку вона сама розпочала", - сказав Нед Прайс, речник Держдепартаменту США.

А міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар у телефонній розмові з міністрами оборони та інфраструктури України підкреслив, що відвантаження українського зерна має бути чітко відокремлено від "конфлікту".

Як писала ЄП у своїй статті, "зернова угода", може працювати навіть без участі російської сторони, якщо на це буде воля президента Туреччини Ердогана, і реалізація цього сценарію вже розпочалася.

Молдова 

"Газпром" скоротив на 50% постачання газу в Молдову.

Міністр інфраструктури та регіонального розвитку Молдови Андрей Спину зазначив, що поставлений обсяг російського газу розподілять так: 3,4 млн кубометрів на день для правого берега і 2,3 млн кубометрів на день для лівого берега. Придністровський регіон отримає на 40% менше, ніж у жовтні, додав він.

У невизнаному Придністров’ї звинуватили Кишинів у "підступних діях" через таке рішення та скликали раду безпеки.

З іншого боку, президентка Молдови Мая Санду заявила, що корумповані сили та спецслужби РФ зараз цілеспрямовано розхитують країну.

Президентка зазначила, що спроби російського втручання у політичне життя Молдови не є чимось новим і за останніми протестами проросійських політсил стоять також російські спецслужби. 

Про те, як ФСБ "валить" Молдову – у новому відео "Європейської правди".

Сербія 

Сербія привела армію в стан підвищеної боєготовності через ситуацію в Косові. 

Президент Вучич розпорядився знищувати "ворожі дрони" після того, як їх помітили біля адмінмежі з Косовом.

А представник уряду Німеччини заявив, що Сербія повинна вирішити, чи хоче вона приєднатися до Європейського Союзу, чи вступити в партнерство з Росією.

Заява пролунала за два дні до того, як шість західнобалканських країн планують обговорити в Берліні питання більш тісної співпраці.

"Поліцейські відділки" Китаю в Європі

Молодший міністр з питань безпеки уряду Великої Британії Том Таґендгат у вівторок запевнив, що незаконна діяльність так званих поліцейських відділків Китаю в країні буде припинена, якщо розслідування це підтвердить.

Раніше нідерландські ЗМІ розкрили подробиці про два нелегальні китайські поліцейські відділки в Нідерландах, які, за повідомленнями, використовуються для тиску на китайських дисидентів. Після цього аналогічний відділок закрили в Ірландії.

Інше: пожежа на військовому заводі в Болгарії

Євросоюз назвав порушенням міжнародного права призов і мобілізацію в Криму.

Уряд спростив процедуру продовження терміну дії закордонного паспорта для українців.

У Болгарії сталася пожежа на території військового заводу.

Австрія скасувала безкоштовний проїзд для українців.

Уряд Орбана відкриває аналітичний центр у Брюсселі з "альтернативним" поглядом на Європу.

У Німеччині запаси газу в сховищах досягли рекордного рівня. Тим часом, промисловість країни скоротила споживання газу на 20%.

Швеція та Фінляндія не відкидають розміщення в себе ядерної зброї після вступу в НАТО.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: