Консенсус НАТО по Украине, почтовый терроризм в Испании, контракт на NASAMS для ВСУ: новости дня

Дайджест
Четверг, 1 декабря 2022, 21:07

Серед головних тем дня – поштовий тероризм, допомога Україні, рух до НАТО і ЄС, опитування у Європі.

Іспанію сколихнула хвиля "поштового тероризму" – за два дні високопосадовці та іноземні дипломатичні установи отримали кілька небезпечних пакунків із займистою речовиною.

Міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес заявила, що це не змінить "твердого і ясного" зобов'язання Іспанії підтримати Україну в її обороні проти російського вторгнення.

Тим часом, партнери Іспанії по НАТО продовжують допомагати Україні.

Так, Франція подарувала Україні конструкції для трьох мостових переправ (повезуть на Чернігівщину), а Німеччина передала Україні мостоукладальні танки, надводні дрони й запчастини до Мі-24.

Крім того, Пентагон уклав контракт з компанією Raytheon Technologies на 1,2 мільярда доларів на виробництво шести зенітно-ракетних систем NASAMS для України.

Всі важливі і цікаві новини дня 1 грудня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Поштовий тероризм 

Іспанію сколихнула хвиля "поштового тероризму" – за два дні високопосадовці та іноземні дипломатичні установи отримали кілька небезпечних пакунків із займистою речовиною.

Усі адресати мають одну спільну ознаку – вони причетні до допомоги Україні у боротьбі проти російського агресора. 

Сьогодні стало відомо про пакунок з вибухівкою для посольства США в Іспанії, підозрілі пакети надійшли прем’єру країни і Міноборони, а також до авіабази Торрехон-де-Ардос в Мадриді, яка ділиться розвідданими з Україною, і іспанській компанії Instalaza, чию зброю отримує Україна.

Крім того, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, що в день, коли в посольство України в Іспанії надіслали пакунок із бомбою, ще два дипломатичних представництва отримали листи з "дуже конкретними погрозами".

І хоча вимоги відправника всіх цих бомб невідомі, не виключено, що таким чином він або вона намагалися вплинути на уряд у Мадриді та зупинити потік військової допомоги, яку іспанці спрямовують до Києва.

Утім, напади можуть мати і зворотний ефект. Мадрид тривалий час відмовляється передавати 155-ті гармати, про які просить Київ, для опору російській агресії. У разі, якщо з'ясується, що за розсиланням вибухівки стоять проросійські сили та активісти, це може схилити шальки терезів у бік підтримки України.

Міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес заявила, що ні розсилка листів із вибухівкою, ні будь-які інші насильницькі дії не змінять "твердого і ясного" зобов'язання Іспанії підтримати Україну в її обороні проти російського вторгнення.

"Україна не тільки захищає свій суверенітет і міжнародну цілісність, а й захищає мир в усьому світі та співтовариство демократичних цінностей", - сказала вона.

Міністр також звинуватила президента Росії Владіміра Путіна в порушенні "всіх норм міжнародного права" і висловила сподівання, що "одного разу" він може постати перед міжнародними кримінальними судами.

Допомога Україні 

Пентагон уклав контракт з компанією Raytheon Technologies на 1,2 мільярда доларів на виробництво шести зенітно-ракетних систем NASAMS для України.

Роботи виконуватимуться в Тьюксбері у штаті Массачусетс з передбачуваною датою завершення 28 листопада 2025 року. 

Сполучені Штати схвалили відправку в Україну загалом восьми систем NASAMS для відбиття російських ракетних і безпілотних атак.

У листопаді Україна отримала першу поставку двох систем NASAMS. Інші будуть доставлені в наступні місяці, коли їх побудують.

Щодо передачі Україні німецьких систем Patriot, про що закликала Польща, генсек НАТО заявив, що ще зарано говорити.

"Важливо відокремити дискусію про ті три Patriot, які Німеччина запропонувала для захисту повітряного простору Польщі, від питання надання Україні більшої кількості засобів ППО (протиповітряної оборони)", – сказав Єнс Столтенберг під час спільної пресконференції з канцлером Німеччини Олафом Шольцом у Берліні.

Франція подарувала Україні конструкції для трьох мостових переправ (повезуть на Чернігівщину), а Німеччина передала Україні мостоукладальні танки, надводні дрони й запчастини до Мі-24.

Євросоюз надасть 1,2 млн євро на розмінувальну роботу ОБСЄ в Україні.

А австрійські міста подарували Україні три пожежні машини.

Крім того, в ЄС запустили ініціативу зі збору ноутбуків і смартфонів для шкіл і лікарень Україні.

Цікаво, що Швейцарія оновила інформацію про російські активи, заморожені у зв'язку з санкціями проти Росії.

Якщо у липні загальна сума активів, заморожених у Швейцарії через агресію Росії проти України, становила 6,5 млрд євро, то станом на 25 листопада сума заморожених активів досягла 7,2 млрд євро.

Щодо опитувань у Європі про Україну

За результати загальноєвропейського опитування Eupinions, яке провели у вересні, підтримка європейцями постачання Україні зброї знизилась з 56% (у березні) до 50%.

Водночас, переважна більшість європейців продовжує виступати за вступ України до ЄС.

А ще, згідно опитування, європейці продовжують підтримувати енергонезалежність від РФ попри зростання цін.

Також сьогодні стали відомі результати опитування Інститутом публічних політик мешканців Молдови. 

Трохи менше 40% опитаних у Молдові респондентів назвали те, що відбувається в Україні, неспровокованою агресією Росії, і близько 30% вірять російській пропаганді.

Консенсус НАТО та реформи 

За словами віцепрем’єрки з європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, усі 30 країн-членів НАТО погоджуються з необхідністю вступу України до Альянсу.

"Ми маємо прогрес у питанні наближення до НАТО. На останній міністерській зустрічі у Бухаресті всі 30 країн-членів НАТО погодилися з необхідністю надання Україні членства в Альянсі… Члени НАТО підтвердили, що двері перед Україною відкриті. Важливо, що це рішення не є повторення висновку Бухарестського саміту 2008 року. Це новий потужний сигнал, і дуже важливо, що він показує: ніхто не боїться тиску РФ", - заявила Ольга Стефанішина.

Щодо руху України до членства в Євросоюзі, то посли країн Групи семи у своїй заяві висловили надію на те, що з’їзд суддів невдовзі призначить вісім нових членів Вищої ради правосуддя.  Вони нагадали, що формування ВРП – одна з реформ, від яких залежить подальший рух України до членства у ЄС.

Війна з РФ

Парламент Франції виступив за створення спецтрибуналу щодо агресії РФ.

А канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що Європа може повернутися до довоєнного "мирного порядку" із Росією і вирішити "всі питання спільної безпеки" після війни в Україні, якщо президент РФ Владімір Путін відмовиться від агресії проти сусідніх держав.

Німецький канцлер підкреслив, що наразі про партнерство з Росією не може йтися, оскільки вона "порушила мирний порядок, над яким ми працювали протягом багатьох десятиліть".

"Те, що Росія робить сьогодні – це повернення до імперіалістичного підходу ХІХ, XVIII, XVII століть, коли просто сильніша країна вважає, що може просто забрати територію сусіда, вважаючи, що її сусіди – це просто внутрішня територія", – наголосив Шольц.

Серед інших новин дня 

ЄС стурбований повідомленнями про погіршення стану здоров’я ув’язненої білоруської опозиціонерки.

У Грузії опублікували результати експертизи щодо стану Саакашвілі, у владі не збираються їй вірити.

Сербська сливовиця додана до переліку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Литва виганяє ще одного працівника посольства РФ.

Німеччина слідом за низкою країн ЄС вирішила вийти з Енергетичної хартії.

Уряд Чехії підтримав продовження віз тимчасового захисту для українців до березня 2024 року.

Вірменія та Угорщина домовились про відновлення дипвідносин.

Партія Орбана використала дані угорців про COVID для своєї передвиборчої кампанії - звіт.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: