Иран угрожает Зеленскому, итог визита в США, шпион России в Германии: новости дня

Дайджест
Четверг, 22 декабря 2022, 20:53

Головне за сьогодні – переговори Зеленського з Байденом, виступ у Конгресі, реакція на це представників ворожого табору. 

G7 обіцяє $32 млрд бюджетної підтримки Україні у 2023 році. І, якщо знадобиться, навіть більше. 

Данія надасть Україні новий пакет військової допомоги на 40 млн євро, а німецький концерн передає 26 військових ваговозів.

До речі, у РНБО повідомили, що існує логістичне програмне забезпечення для контролю за озброєнням, яке Захід постачає Україні.

Хорватія, яка відмовилася долучатися до місії ЄС на підтримку українських військових (EUMAM), виділить майже 3 млн євро на розмінувальні машини для України.

У Чехії завершила підготовку перша група українських військових у межах місії ЄС. А ще там зібрали 6,5 млн крон (близько $250 тисяч) на "швидкі" для ЗСУ. З них мільйон пожертвувала медсестра.

Ну а Київ отримав дев'ять генераторів від міста-побратима з Данії.

Всі важливі і цікаві новини 22 грудня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Зеленський-Байден: переговори

Історичний візит президента України Володимира Зеленського до США відбувся. 

Вчора ввечері, приблизно о 21:00 за київським часом, як ми і повідомляли, президент Сполучених Штатів Джо Байден зустрів Зеленського у Білому домі. 

Всередині президенти традиційно коротко виступили перед журналістами з вітальними промовами. А ще глава української держави вручив Байдену нагороду, передану від українського бійця, командира батареї HIMARS. Це символічний жест на знак подяки за допомогу, яку надають американці.  

Після – почався закритий раунд переговорів. 

Високопоставлений чиновник США розповів виданню The Washington Post, що під час особистої зустрічі Байден хотів почути "поточні думки Зеленського про те, як має виглядати" закінчення війни, але визнав, що "це свого роду академічна дискусія на даний момент", оскільки немає ніяких ознак того, що Росія зацікавлена в розмові.

Сполучені Штати мають три різні моделі закінчення війни в Україні шляхом переговорів, два пункти, які передбачають часткову втрату території, категорично відкинув президент України Володимир Зеленський. 

Одна з них – виведення російських військ з усієї української території, яку вони зараз займають, включаючи Крим і райони східного Донбасу, які вони захопили в 2014 році.

Друга модель – відведення військ на лінії 2014 року.

Третя модель – виведення військ включно з Донбасом, але не Кримом.

Останні два варіанти Зеленський чітко дав зрозуміти, що не підтримає, зазначивши, що мир може настати лише тоді, коли російські окупанти відійдуть з усієї окупованої території".

Patriot і інша зброя з США

Для самого президента України, як зазначає The Washington Post, мета була зосереджена на закликах про надання більш потужного озброєння для посилення здатності України розпочати великі наступальні операції проти укріплених російських сил в наступному році.

Проте було мало ознак того, що йому це вдалося, принаймні в короткостроковій перспективі.

Президент України Володимир Зеленський і президент Сполучених Штатів Джо Байден почали пресконференцію о 23:45 за київським часом. Вона була запланована на 23:30. 

На ній Байден, серед іншого, заявив, що "ми будемо з українським народом стільки, скільки це потрібно". 

Також президент США розповів про вклад союзників у перемогу України.

Слід нагадати, що на тлі візиту, ще до зустрічі президентів, державний секретар США Ентоні Блінкен у середу офіційно оголосив про новий пакет військової допомоги для України на суму 1,85 мільярда доларів, який уперше передбачає передачу системи протиповітряної оборони Patriot.

Наша українська журналістка на спільній пресконференції спитала в президента Сполучених Штатів, чому б не надати Україні вже всю необхідну зброю для звільнення її територій замість того, щоб кожного разу сумніватися щодо передачі тих чи інших комплексів. Нагадаємо, що раніше США сумнівалися щодо передачі Україні ЗРК Patriot, але нарешті зробили цей крок. 

Глава МЗС України Дмитро Кулеба пояснює, що рішення Байдена про передачу Україні ЗРК Patriot є прецедентним і відчиняє двері для аналогічних кроків союзників.

Німецька опозиція після рішення Сполучених Штатів вимагає у Берліна Patriot для України.

Президент Росії Владімір Путін заявив, що рішення про поставку Україні зенітно-ракетного комплексу Patriot – це "просто затягування конфлікту".

Щодо одномоментної передачі всього необхідного Україні озброєння президент США відповів, що на це є дві причини.  

Перша – існує НАТО. За його словами, ідея, що "ми дамо Україні озброєння, яке кардинально відрізняється від того, що вона вже отримує, може призвести до розколу НАТО і Європейського Союзу, та й решти світу".

Друга – європейські союзники не збираються воювати з Росією, розпочинати Третю світову війну. "І думаю, її можна уникнути, якщо гарантувати, що Україна досягне успіху на полі бою", – додав Байден.

Водночас Байден також висловив упевненість, що підтримка союзниками України не зміниться на тлі повномасштабного російського вторгнення і в 2023 році.

У свіжій аналітиці редактор ЄвроПравди Сергій Сидоренко зазначає, що Джо Байден після зустрічі із Зеленським несподівано виступив у ролі "танкового лобіста".

Наприкінці пресконференції Байден додав, що США працюють над тим, щоб інші держави (не згадуючи конкретно про жодну) надали більше танків Україні.

Зеленський у Конгресі

Ну а сьогодні вранці стало відомо, що президент України виступив на сільному засіданні Конгресу Сполучених Штатів

Американські законодавці зустріли його тривалими аплодисментами – краще дивіться відео на нашому Telegram-каналі (й не забудьте підписатися). 

"Наші дві нації є союзниками в цій битві. І наступний, 2023 рік – вирішальний час у ній. Це час, коли українська сміливість і американська рішучість мають гарантувати майбутнє нашої з вами свободи. Свободи людей, які стоять за свої цінності", - сказав глава держави.

За його словами, цю битву не можна заморозити, відкласти або ігнорувати, сподіваючись, "що вас сам собою захистить океан". 

"Світ надто взаємопов’язаний – від Сполучених Штатів і до Китаю, від Європи й до Латинської Америки, від Африки й до Австралії. Світ надто взаємозалежний, щоб хтось один міг залишитися осторонь і у безпеці, коли триває така битва", – підкреслив Зеленський.

Також президент України повідомив, що Байден підтримав пропозицію Зеленського провести саміт миру.

Повний виступ президента Зеленського можна прочитати у нашому матеріалі

Спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі висловила сподівання, що в наступні 48 годин Конгрес США затвердить новий раунд "важливої безпекової та економічної допомоги для України".  

Тим часом, Іран пригрозив президенту України через промову в Конгресі.

"Зеленському варто було б знати, що стратегічне терпіння Ірану щодо таких безпідставних звинувачень [щодо безпілотників] не є безмежним", – заявив представник іранського МЗС.

Повертаючись із першого з початку повномасштабної війни закордонного візиту до США, президент України провів зустріч із польським візаві Анджеєм Дудою.

Нещодавно стало відомо, що Сенат США схвалив бюджет із майже $45 млрд для України й союзників.

Допомога Україні 

G7 обіцяє $32 млрд бюджетної підтримки Україні у 2023 році.

До цієї суми входять, серед іншого, затверджена Євросоюзом програма макрофінансової допомоги в розмірі 18 мільярдів євро, бюджетна допомога США, передбачена в законопроєкті, що очікує схвалення, а також кредит Світового банку під гарантії Великої Британії.

Данія надасть Україні новий пакет військової допомоги на 40 млн євро, а німецький концерн передає Україні 26 військових ваговозів.

До речі, у РНБО повідомили, що існує логістичне програмне забезпечення для контролю за озброєнням, яке Захід постачає Україні.

Хорватія, яка відмовилася долучатися до місії ЄС на підтримку українських військових (EUMAM), виділить майже 3 млн євро на розмінувальні машини для України.

У Чехії завершила підготовку перша група українських військових у межах місії ЄС. А ще там зібрали 6,5 млн крон (близько $250 тисяч) на "швидкі" для ЗСУ, мільйон пожертвувала медсестра.

Київ отримав дев'ять генераторів від міста-побратима з Данії.

Вірменія-Азербайджан

Прем’єр Вірменії Нікол Пашинян розкритикував Росію, наголосивши, що Москва фактично не виконує своїх зобов'язань у рамках тристоронньої угоди (між Вірменією, Азербайджаном і РФ).

Прем'єр сказав, що згідно з пунктом 6 тристоронньої заяви від 9 листопада 2020 року Лачинський коридор перебуває під контролем так званих "миротворчих сил" Російської Федерації в Нагірному Карабасі, і Азербайджан гарантує безпеку пересування громадян, транспортних засобів і вантажів через Лачинський коридор.

▪️12 грудня Лачинський коридор закрили для проїзду через протест громадян Азербайджану, які вимагають зупинити вивезення з регіону корисних копалин.

▪️13 грудня Азербайджан перекрив постачання газу з Вірменії до Нагірного Карабаху.

▪️14 грудня Єреван звернувся в ЄСПЛ, щоб суд зобов'язав Баку розблокувати Лачинський коридор. 

Речниця МЗС Росії Марія Захарова заявила, що подібне ставлення до російських "миротворців" не приймається".

Саакашвілі

Саакашвілі у суді в Грузії почав говорити українською, його попросили "дотримуватися порядку".

Напередодні президенти України та Молдови закликали владу Грузії відпустити Саакашвілі для лікування за кордон. 

Лідер правлячої партії Грузії заявив, що заклики України і Молдови щодо Саакашвілі "не мають значення".

Серед інших новин дня   

ЄС призначив дату саміту з Україною, у 2022 році його не проводитиме.

Ключові установи ЄС перед найдовшою ніччю року вимкнули світло на знак солідарності з Україною.

США розширили санкції проти РФ, додали 10 компаній.

Литва остаточно заборонила росіянам і білорусам володіти зброєю.

Три чверті британських фірм заявили, що угода про Brexit не сприяла розвитку бізнесу.

В Іспанії 2022 рік став найспекотнішим за всю історію.

Суд ЄС визнав незаконною вимогу Данії до іммігрантів завжди здавати мовний тест для об’єднання родини.

Туреччина на тлі інфляції підвищує мінімальну зарплату на 55% у 2023 році.

Суд ЄС: громадяни не можуть судитися з державами через зіпсоване забрудненим повітрям здоров'я.

У Німеччині затримали працівника спецслужб, якого підозрюють у шпигунстві на користь РФ.

Рада ЄС затвердила механізм для обмеження цін на газ.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: