Объединение армии РФ и Беларуси, заменитель ядерной угрозы, извинения "Йоббика": всё за выходные

Дайджест
Воскресенье, 4 декабря 2022, 19:27

Серед головних новин вихідних – об’єднання армії РФ і Білорусі, зміна пріоритетів США щодо Ірану, а також додаткові поставки зброї з Франції. 

У суботу Рада ЄС ухвалила рішення про встановлення граничної ціни на нафту і нафтопродукти та оливи, що походять з Росії або експортуються з неї, на рівні 60 доларів за барель.

G7 слідом за ЄС встановила граничну ціну на російську нафту.

В РФ розкритикували запровадження граничної ціни на російську нафту і готують "тіньовий флот".

У Польщі вщент згорів будинок, в якому мешкали біженці з України, а президент угорської партії "Йоббік" приніс вибачення Україні за поїздки на окупований Донбас у 2015 році.

Всі важливі і цікаві новини вихідних 3 та 4 грудня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Війна з РФ

За даними The Guardian, в Організації Об'єднаних Націй у Нью-Йорку циркулює проєкт резолюції про створення трибуналу для притягнення російського керівництва до відповідальності за злочини агресії в Україні.

Нагадаємо, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС пропонує створити спеціалізований суд за підтримки ООН для розслідування та судового переслідування злочину агресії Росії.

Щодо бойових дій, то американська розвідка очікує, що в найближчі кілька місяців в Україні знизиться темп ведення бойових дій, а українські сили не знизять волі до опору, незважаючи на атаки Росії на її електромережу та іншу критично важливу інфраструктуру.

Державний секретар США Ентоні Блінкен назвав варварськими зусилля Росії з виведення з ладу електропостачання та інфраструктури в Україні.

Як відомо, Росія останні кілька місяців активно використовувала іранські безпілотники-камікадзе Shahed, у тому числі для ударів по енергомережі.

Агентство Bloomberg повідомляє, що США зосередяться на тому, щоб Іран не передав Росії зброю, ядерна угода – не в пріоритеті.

Спецпредставник США з питань Ірану Роберт Меллі зауважив, що Іран відновив збагачення урану всупереч попереднім обмеженням, а також суттєво обмежив доступ Міжнародного агентства з атомної енергії на свої об’єкти, що визнали і в самому МАГАТЕ.

"Іран не зацікавлений в (ядерній) угоді, і ми зосереджені на інших речах", – сказав Меллі.

Поки Іран рухається в напрямку розробки ядерної зброї, в Росії вона є давно і Путін нею погрожує. Та чи діють такі погрози?

Заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд переконана, що жорсткі попередження з боку інших держав переконали Путіна у тому, що реакція на застосування ядерної зброї буде небаченою і важкою для Росії, і це змусило РФ вдатися до нинішньої, також неприйнятної тактики війни

"Росія вже зробила  себе ізгоєм, але ми пояснили, застосування ядерної зброї матиме відповідь та наслідки незрівнянного рівня. Наша відповідь була об’єднаною, і після того Росія перейшла до принципово іншої зброї, розпочавши атаки на енергетичну інфраструктуру" - сказала вона в суботу на зустрічі з журналістами у Києві.

До речі, міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто заявив, що ключовим фактором, який спонукав його країну подати заявку на вступ до НАТО, стала ядерна риторика Росії.

Тим часом, РФ і Білорусь змінили угоду про військову співпрацю, Лукашенко заявив про "єдину армію".

Цього тижня і Росія, і Сполучені Штати заявили, що в принципі відкриті до переговорів, хоча президент США Джо Байден сказав, що буде говорити з Путіним тільки в тому випадку, якщо глава Кремля продемонструє свою зацікавленість у припиненні війни. Україна заявляє, що переговори можливі лише за умови, що Росія припинить напади і виведе свої війська.

Президент Франції Еммануель Макрон вважає, що Захід повинен розглянути, як задовольнити потребу Росії в гарантіях безпеки, якщо президент Владімір Путін погодиться на переговори про припинення війни в Україні.

Допомога Україні 

Президент Франції Еммануель Макрон підтвердив підтримку Парижем Києва і оголосив про відправку "додаткових поставок зброї".

Крім того, він вважає, що питання кордонів залишається за Україною.

"Це справа українського народу вирішувати для себе", - сказав він.

"Ви думаєте, що ми, французи, коли нам довелося пережити захоплення Ельзасу і Лотарингії, хотіли б, щоб посеред війни лідер з решти світу сказав, що ви повинні зробити те чи інше?", - зазначив Макрон.

Тим часом, Литва передала Україні ще дві відремонтовані гаубиці PzH2000 з боєприпасами, а Естонія – три автомобілі швидкої допомоги.

У Чехії почали навчати українських військових, а в Британії українські бійці вже завершують навчання. Міноборони Британії показало, з чим українські військові повертаються в Україну.

Гранична ціна на нафту 

У суботу Рада ЄС ухвалила рішення про встановлення граничної ціни на нафту і нафтопродукти та оливи, що походять з Росії або експортуються з неї, на рівні 60 доларів за барель.

Рівень граничної ціни був встановлений у тісній співпраці з Коаліцією з обмеження цін на нафту і почне застосовуватися з 5 грудня 2022 року.

6 жовтня 2022 року Рада ЄС ухвалила рішення про заборону морського транспортування російської нафти (з 5 грудня 2022 року) та нафтопродуктів (з 5 лютого 2023 року) до третіх країн, а також пов'язане з цим надання технічної допомоги, брокерських послуг або фінансування чи фінансової допомоги.

Після досягнення домовленості між 27 державами-членами Європейського Союзу члени Групи семи, а також Австралія (разом – "Коаліція за обмеження ціни") запровадили обмеження ціни на нафту, що постачається морським транспортом з Російської Федерації, на рівні 60 доларів США за барель.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, коментуючи затвердження Європейським Союзом граничної ціни на нафту, яка перевозиться з Росії морем, заявив, що Будапешту вдалося домогтися виключення для себе.

Водночас у рішенні, опублікованому в суботу в Офіційному журналі ЄС, немає жодної згадки про те, що Угорщина чи якась інша країна Європейського Союзу отримує виключення для виконання рішення про граничну ціну на російську морську нафту.

В РФ розкритикували запровадження граничної ціни на російську нафту.

А, за даними Financial Times, Росія збирає "тіньовий флот" зі старих танкерів, щоб продавати нафту попри санкції.

Заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд впевнена, що узгоджена державами G7 та ЄС верхня ціна на російську нафту в розмірі $60 є найкращим варіантом, бо гарантує незростання світових цін, яке було би вигідне також Росії.

Енергокриза в Молдові

Молдова домовилась про постачання електроенергії з невизнаного Придністров'я, а газу – з Румунії. Поставки газу з Румунії вже почалися.

Серед інших новин вихідних

У Польщі вщент згорів будинок, в якому мешкали біженці з України.

У Лондоні у справі про відмивання грошей затримали російського бізнесмена.

Президент угорської партії "Йоббік" приніс вибачення Україні за поїздки на окупований Донбас у 2015 році. Про це він повідомив в інтерв’ю "Європейській правді". Дуже цікаву розмову з угорським політиком читайте на нашому сайті.

Більшість німців невдоволені роботою уряду.

Швеція видала Туреччині члена курдської партії, засудженого за тероризм.

Пентагон представив новий бомбардувальник невидимку B-21 Raider. 

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: