Шансы войны в Приднестровье, Wizz прекращает рейсы в Молдову, Орбан и расширение НАТО: новости дня

Дайджест
Понедельник, 27 февраля 2023, 21:15

Сполучені Штати пригрозили Китаю, альянс між Росією та Іраном швидко розвивається, а в Білому домі заявили про тиск Німеччини для надання Україні танків Abrams. 

Якщо американських танків нам, ймовірно, ще довго доведеться чекати, то наступна партія німецьких "Леопардів" 2A4 має надійти вже упродовж кількох тижнів.

Тим часом Єврокомісія та Польща запускають дуже необхідну ініціативу з пошуку викрадених росіянами українських дітей.

"Русскій мір" піднімає голову в країнах Євросоюзу, а через безпекові ризики у повітряному просторі Молдови Wizz Air "ухвалив складне, але відповідальне рішення" призупинити усі рейси до Кишинева з 14 березня.

Усі важливі та цікаві новини 27 лютого читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Війна, Росія та її союзники

У свіжому розвідувальному огляді Міноборони Британії зазначають, що Росія, ймовірно, буде стурбована вибухами у Маріуполі, оскільки вважала цю зону недосяжною для звичайних українських ударних засобів.

З 21 лютого 2023 року проросійські офіційні особи повідомили про щонайменше 14 вибухів у районі окупованого Росією міста Маріуполь, йдеться у звіті.

Серед місць інцидентів – сховище боєприпасів в аеропорту, два паливні склади та металургійний завод, який Росія використовує як військову базу. Маріуполь, нагадує британське відомство, розташований на відстані щонайменше 80 км від лінії фронту.

Сполучені Штати пригрозили Китаю, який, ймовірно, збирається надавати Росії військову допомогу. Радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван у інтерв’ю CNN повідомив, що США за зачиненими дверима донесли Китаю реальні наслідки надання зброї РФ.

США мають розвіддані, що китайський уряд розглядає можливість надання Росії безпілотників і боєприпасів для використання у війні.

За словами джерел, не схоже, що Пекін на цей момент ухвалив остаточне рішення, оскільки переговори між Росією і Китаєм про ціну і обсяг обладнання ще тривають.

А "мирний план" Китаю щодо України, на думку глави дипломатії Європейського Союзу Жозепа Борреля, не відрізняє агресора від жертви. Цікаво, що з того ж "мирного плану" зникло питання про заборону постачання зброї у зону конфлікту. Чи не є це ознакою того, що Китай сам планує таке постачання? Докладніше у статті редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка.

Якщо Китай ще вагається, РФ вже отримує зброї з Ірану і хоче більше. Сполучені Штати бачать ознаки того, що Росія пропонує допомогти Ірану у ракетній програмі, і принаймні розглядає можливість надання винищувачів в обмін на військову допомогу для використання у війні в Україні.

Директор ЦРУ Вільям Бернс заявив, що альянс між Росією та Іраном швидко розвивається, і цей новий наратив він назвав "тривожним".

Слід додати, що проти ще однієї союзної до РФ держави Білорусь Євросоюз продовжив на рік санкції.

Щодо ядерної зброї, то Сполучені Штати вважають, що рішення РФ про так зване призупинення участі в Договорі про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО-3) не набуло чинності, оскільки зобов’язання за ним і далі виконуються.

Не про ядерну зброю. В Білому домі заявили, що США погодились на постачання Україні Abrams тільки через тиск Німеччини. У Німеччині це заперечили.

А ще сьогодні стало відомо, що Польща надішле Україні наступну партію танків Leopard 2A4 упродовж кількох тижнів.

Продовжуючи тему підтримки українців, Естонія та естонці надали Україні гуманітарну допомогу вже на понад 23 млн євро.

Існують проблеми, але в іншій сфері – щодо конфіскації на користь України російських активів. 

Міністр фінансів США Джанет Єллен попередила про "значні юридичні перешкоди" для конфіскації заморожених активів РФ.

Тим часом Єврокомісія та Польща запускають дуже необхідну ініціативу з пошуку викрадених росіянами українських дітей.

"Русскій мір" у ЄС

У Берліні та Вільнюсі прихильники "русского міру" понесли квіти до знищених танків російських загарбників, які виставили до річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

У столиці Німеччини квіти понесли під час багатотисячної демонстрації "за мир" – проти підтримки України зброєю в суботу. Менші акції були і в інших містах.

Найбільша акція зібралася біля Бранденбурзьких воріт, поліція оцінює кількість учасників у 13 тисяч. Зібрання ініціювали представниця "Лівої партії" Сара Вагенкнехт та феміністична активістка Аліс Шварцер. Сама партія Die Linke дистанціювалася від заходу.

У столиці Литви декілька людей принесли квіти до виставленого там російського танка, знищеного Силами оборони України.

В одному випадку це спровокувало сутичку, яку тепер розслідує поліція.

Вранці під час ще одного покладання квітів до танка сталася сутичка, у якій чоловіка сильно вдарили так, що він впав на землю. Поки незрозуміло, чи штовхнули того, хто приніс квіти, чи перехожого, який обурився покладанням квітів.

Twitter консульства США в Мілані зламали і розмістили там нацистський прапор разом з українським.

Слід додати, що у Ризі меморіал жертвам Голокосту вдруге протягом тижня обмалювали літерами Z.

Розширення НАТО 

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив у понеділок, що переговори зі Швецією та Фінляндією щодо їхніх заявок на членство в НАТО відновляться 9 березня.

Переговори між трьома країнами було зупинено в січні після протесту зі спаленням Корану у Стокгольмі.

Скандальний прем’єр Угорщини Віктор Орбан заявив, що підтримує заявки Фінляндії і Швеції до НАТО, а от чи брати в Альянс Україну – потрібно "десять тисяч разів подумати".

Щодо Угорщини слід додати, що Папа Римський планує відвідати Угорщину і зустрітися з Орбаном.

Молдова

Чимало новин продовжує надходити щодо Молдови. 

Депутат від партії влади Молдови "Дія і солідарність" Оазу Нантой вважає, що Україна має право розглядати військовий сценарій у Придністров’ї, однак не робитиме цього

Про це Нантой розповів у інтерв’ю "Європейській правді".

Крім того, він повідомив, що у Придністров’ї немає охочих помирати заради Путіна, але ризик удару звідти є, і що завдяки успіхам України у війні з РФ збройний переворот у Молдові малореальний.

"Так, проблема наявності російської агентури в Молдові дійсно існує. Але я вважаю, що доти, доки путінський режим зазнає поразки на лінії фронту, ці всі сценарії нереалізовані", – зауважив молдовський політик.

Служба інформації та безпеки Молдови (SIS) в понеділок виявила й вислала з країни двох іноземців, які, як стверджується, пов'язані "з певними підривними центрами за кордоном".

А через безпекові ризики у повітряному просторі країни, Wizz Air "ухвалив складне, але відповідальне рішення" призупинити усі рейси до Кишинева з 14 березня".

Також зазначимо, що партія влади в Молдові хоче відмовитися від назви "молдавська мова".

Решта новин дня 

Українці отримали право перебувати в Грузії без віз протягом двох років.

Франкомовний "рупор Кремля" RT France подав заяву про банкрутство.

Угорщина під тиском Польщі розблокувала рішення ЄС щодо Саакашвілі, його озвучили грузинській владі.

Віцепрезидентка Єврокомісії розкритикувала коректне ставлення європейців до Угорщини.

Зі Збройних сил Данії торік звільнилось рекордне число військових.

Загибель мігрантів біля берегів Італії: мертвими знайшли вже понад 60 людей.

ЄС і Британія погодили компроміс щодо митного кордону у Північній Ірландії. Згодом з’явилися подробиці угоди.

У Туреччині стався новий землетрус магнітудою 5,6: зруйновані понад 20 будівель, є загиблі. З-під завалів врятували 32 людей.

В аеропортах Кельна і Дюссельдорфа страйки, скасовано сотні рейсів.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: