Первая победа революции в Грузии, дополнительные NASAMS, Бельгия признала Голодомор: новости дня

Дайджест
Пятница, 10 марта 2023, 21:08

Сьогодні Київ відвідала прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін. Вона заявила, що Росія має відповісти за свої злочини,а також зазначила, що Фінляндія могла би поруч з іншими союзниками розглянути надання Україні винищувачів.

А зранку Фінляндія анонсувала додаткові 29 мільйонів євро для України на гуманітарну допомогу та підтримку співпраці з метою розвитку.

Норвегія у співпраці з США передає Україні ще два взводи NASAMS, а також почала обговорювати з Україною питання навчання пілотів

Також сьогодні стало відомо, що Британія та Франція спільно тренуватимуть українських морпіхів.

Тим часом, щодо санкційного тиску на Росію, то Європейський Союз майже вичерпав свої можливості для каральних заходів проти РФ. Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що увага блоку має бути спрямована на фінансову та військову підтримку України.

Слід додати, що Палата представників Бельгії визнала Голодомор геноцидом українців.

Але і це ще не все! На новинному порядку денному були – Грузія, Молдова, стрілянини у Німеччині. 

Всі важливі і цікаві новини 10 березня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Війна з РФ

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що війна в Україні закінчиться за столом переговорів, але зараз не час для них – Києву потрібна підтримка для створення міцної позиції для участі в них.

Тим часом, за даними Bloomberg, росіяни використовують британські компанії для відмивання незаконних прибутків від війни.

Британські правоохоронні органи виявили велику кількість фіктивних компаній, зареєстрованих у Британії громадянами різних країн за останні роки, ймовірно, з метою відмивання грошей або ухилення від сплати податків.

Сотні цих фірм мають росіян серед своїх керівників, а деякі підконтрольні Росії компанії зараз намагаються використати війну в Україні для отримання фінансової вигоди.

Одна з компаній, виявлених британською владою, зареєстрована за офісною адресою в Лондоні і внесена до суднових реєстрів як власник зерновоза. За даними видання, судно підозрюють у незаконному вивезенні зерна з України та порушенні міжнародних санкцій. Судно неодноразово ходило Чорним морем протягом останніх місяців, свідчать відкриті дані.

А ще CNN дізналося, що Росія відправляє до Ірану захоплені в Україні зразки зброї, наданої США. 

Щодо початку Третьої світової війни, то прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вважає, що імовірність переростання війни в Україні в глобальний конфлікт зростає.

Польща почала встановлювати протитанкові укріплення на кордоні з Білоруссю.

Підтримка України

Сьогодні Київ відвідала прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін. Вона заявила, що Росія має відповісти за свої злочини.

"Фінляндія входить до групи країн, які хочуть забезпечити відповідальність за злочин агресії проти України. Ми підтримуємо розслідування Міжнародного кримінального суду та українських органів влади, і ми підтримуємо створення Міжнародного центру з переслідування за злочин агресії. Ми також за те, щоб Росія платила повну ціну за агресію, за руїни і втрати, яких зазнала Україна через цю навалу. Ми за те, щоб можна було заморожувати і вилучати російські активи та пускати їх на відбудову і відродження України", – сказала прем’єрка.

Санна Марін також зазначила, що Фінляндія могла би поруч з іншими союзниками розглянути надання Україні винищувачів.

"Думаю, ми могли би обговорити "Хорнети" – чи можна було би запропонувати їх Україні, яка підготовка для цього потрібна", – зазначила прем’єрка. 

Наскільки відомо з відкритих джерел, зараз у Повітряних сил Фінляндії – 55 винищувачів F/A-18 Hornet і біля двадцяти тренувальних моделей, є також старіші тренувальні моделі британських Hawk. Фінляндія на заміну замовила у США 64 новітніх винищувачів F-35, їх мають поставити до 2026 року. 

10 березня Фінляндія анонсувала додаткові 29 мільйонів євро для України на гуманітарну допомогу та підтримку співпраці з метою розвитку.

Норвегія у співпраці з США передає Україні ще два взводи NASAMS, а також почала обговорювати з Україною питання навчання пілотів

Також сьогодні стало відомо, що Британія та Франція спільно тренуватимуть українських морпіхів.

Тим часом, щодо санкційного тиску на Росію, то Європейський Союз майже вичерпав свої можливості для каральних заходів проти РФ. Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що увага блоку має бути спрямована на фінансову та військову підтримку України.

Слід додати, що Палата представників Бельгії визнала Голодомор геноцидом українців.

Проблемний закон про олігархів

Анонсований висновок "Венеційки" щодо закону про олігархів не буде ухвалений цього тижня

"Венеційська комісія вирішила відкласти ухвалення висновку (щодо антиолігархічного закону) до червня цього року", — повідомила ЄвроПравді віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Як відомо, довгоочікуване рішення Венеційської комісії мало розблокувати виконання Україною одного з критеріїв для початку переговорів про членство України в ЄС. Однак рекомендації "Венеційки виявилися дуже критичними.

Втім, Ольга Стефанішина переконана, що відтермінування рішення не матиме негативного впливу на виконання критерію, бо уряд планує втілювати його іншим чином.

Про зміст претензій до закону читайте у статті редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка "Кінець закону про олігархів? Які претензії до нього підготувала Венеційка".

Молдова і Придністров’я 

Міністр оборони Молдови Анатолій Носатий вважає, що "Придністров'я" буде реінтегроване мирним шляхом, якщо Україна переможе Росію в повномасштабній війні.

Окремо він прокоментував і питання зі складом боєприпасів у селищі Ковбасна – за словами молдовського урядовця, військові озброєння звідти треба вивезти, "а те, що вивозити небезпечно, має бути знищене у встановленому порядку, із забезпеченням безпеки для навколишнього середовища та громадян".

Нагадаємо, 9 березня так званий придністровський "Слідчий комітет" заявив про затримання двох підозрюваних, які нібито планували "теракт" проти керівництва псевдореспубліки начебто за вказівкою СБУ, що в українській спецслужбі рішуче заперечили та назвали це зрежисованою у Кремлі провокацією.

Більше про це дивіться в останньому відеоблозі "ЄвроПравди": Казка про "кураторів з СБУ": детально про фейковий теракт у Придністров'ї.

Сполучені Штати вважають, що особи, пов'язані з російською розвідкою, планують організувати протести в Молдові з метою повалення влади й встановлення більш проросійського уряду.

Американська сторона вважає, що Росія сприяє поширенню дезінформації про стабільність у Молдові. Одним із прикладів є заява російського Міноборони про те, що Україна нібито планувала вторгнення до Придністров'я. Посадовці США наголосили, що ці звинувачення є "необґрунтованими, неправдивими і створюють безпідставну тривогу".

Міністр внутрішніх справ Молдови Ана Ревенко на спільній пресконференції з єврокомісаркою із внутрішніх справ Ілвою Йоханссон у Брюсселі заявила, що ситуація в Молдові є надзвичайно нестабільною через спроби Росії розпалити державний переворот, щоб повалити проєвропейський уряд.

"Ми бачимо, як Москва, групи інтересів і олігархи-втікачі об’єднують усі свої зусилля та ресурси, щоб підвищити рівень дестабілізації в Республіці Молдова і змінити демократичний курс у Кишиневі", – сказала Ревенко.

Грузія і законопроєкт про "іноагентів"

Парламент Грузії у п’ятницю провів офіційну процедуру, яка "вбила" законопроєкт про "іноагентів", що спричинив масові протести.

10 березня грузинські депутати відхилили у другому читанні законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу". Саме цей крок був необхідний для того, щоб ухвалений у першому читанні проєкт офіційно був знятий з розгляду.

7 березня грузинський парламент у першому читанні ухвалив законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу" 76 голосами - мінімально необхідною більшістю. 

Після двох ночей протестів та насильницького розгону демонстрантів під грузинським парламентом, влада Грузії повідомила, що "відкликає" законопроєкт про "іноагентів".

Низка експертів і фахівців на це зауважили, що просто "відкликати" схвалений у першому читанні проєкт процедурно неможливо – лише через відхилення під час голосування у другому читанні.

Про те, чи достатньо поступок грузинської влади для того, щоб заспокоїти протест, і як протести змінять Грузію та її шанси на європейське майбутнє читайте в статті редактора ЄвроПравди Юрія Панченка Проміжна перемога європейської Грузії: чого досягли протести у Тбілісі.

Тим часом, спікер Держдуми Росії заявив, що Грузія "втратила шанс на суверенітет", відхиливши закон про "іноагентів".

Гучні два дні у Німеччині

У німецькому Гамбурзі пізно ввечері 9 березня сталася стрілянина під час організованого "Свідками Єгови" заходу, загинули вісім людей, і нападник, ймовірно, серед загиблих. Українська громадянка отримала поранення. 

За даними ЗМІ, чоловік, який влаштував стрілянину, в минулому сам належав до цієї релігійної громади.

Влада кваліфікує цей акт як умисне вбивство. Правоохоронці припускають, що злочинець був один.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав смертельну стрілянину жорстоким актом насильства. 

Але і це ще не все. Сьогодні ввечері у центрі німецького міста Карлсруе було взято в заручники двох людей в аптеці, а зловмисник, імовірно, озброєний вогнепальною зброєю.

Зловмисник, який тримає двох людей в аптеці на центральній вулиці Карлсруе, вимагає як викуп семизначну суму євро. Мешканці стверджують, що чули постріли в районі.

Екстрені служби оточили велику територію довкола аптеки. На вулиці можна було побачити численні машини поліції та швидкої допомоги.

Серед інших новин дня 

На війні в Україні загинув перший естонець.

Ердоган призначив дату президентських і парламентських виборів у Туреччині.

Бельгія заборонила TikTok на урядових телефонах.

Лукашенко ввів у Білорусі смертну кару за держзраду чиновників і військових.

Вірменія відмовилася від квоти заступника генсека ОДКБ.

КНДР провела навчання з імітацією нападу на Південну Корею.

Смерть 14-річної українки в Британії: поліція каже про нещасний випадок.

Католицька церква в Німеччині буде благословляти одностатеві пари.

МЗС Росії оголосило про персональні санкції щодо 144 громадян країн Балтії.

В Естонії затримали політика, який перед виборами їздив в окупований Донецьк і Маріуполь.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: