Спецпроект "Європейської правди",
МЗС України, представництва Євросоюзу та Радіо ЄС

Особливості життя журналіста на інвалідному візку - в Євросоюзі та в Києві

Що для мене означає "бути європейцем"?

Закінчити школу. Закінчити університет і отримати диплом з відзнакою. Працювати за професією.

Просто насолоджуватися життям: зустрічатись з друзями, весело танцювати на дискотеці, захоплюватися музикою та літературою.

І все це – послуговуючись інвалідним візком.

До того ж – не чекаючи, що держава зробить усе для тебе, не чекати від оточуючих "особливого" ставлення. Лише б закони визначені працювали і усе те, що належить тобі за законом, можна було б отримати за фактом і не витрачати на це нелюдських зусиль.

Так, я послуговуюсь інвалідним візком і не чекаю, що увесь світ стане за одну мить доступним та легким. Я навчилась і працюю.

Як? Я беру інтерв’ю – телефоном чи через інтернет. І співрозмовники іноді навіть не здогадуються, що я маю інвалідність.

Коли я маю їхати на певний захід – прес-конференцію, виставку тощо, то я попереджаю організаторів про те, що пересуваюсь на інвалідному візку. І усі ставляться з розумінням.

Пам’ятаю, як у центрі Києва перед прес-конференцією я зайшла до місця проведення, а там мене вже чекали охоронці, щоб провести до зали – ліфтом чи сходинками – байдуже, люди знали ЯК провести мене зручно і головне – безпечно. 

Я мрію, що приклади активних людей з інвалідністю надихатимуть інших громадян, що мають фізичні обмеження, досягати своїх цілей та самим будувати своє життя. А владні структури та суспільство, дивлячись на нас, будуть більш толерантними та не створюватимуть перешкоди там, де їх об’єктивно бути не повинно.

Я не просто мрію. Я дію. І це – найголовніше.

 
– Що особисто для Вас означають слова "Бути європейцем?"

– Що здивувало Вас у інших європейських державах?

– В чому Україна має зберігати самобутність в європейській родині, а де нам варто змінюватися?

Публікуйте свої історії під хештегом #BeEuropean на Фейсбуці та у Твіттері, додавайте яскраві фото або відео та обов’язково робіть у Фейсбуці тег @MFA of Ukraine або @Європейська правда, щоб ми побачили ваш допис за запросили в ефір Радіо ЄС. Детальніша інформація - за лінком.

Завітайте до сторінки нашого спецпроекту та беріть в ньому участь. Переможці отримають приз - поїздку до Брюсселя!

ПУБЛІКАЦІЇ
Сергій Сидоренко, Юрій Панченко, Європейська правда

На порозі торговельної війні: Україна та ЄС вийшли на новий етап суперечки про ліс-кругляк

Днями Україні доведеться ухвалити непросте рішення. Його наслідки можуть виявитися болючими або для країни, або особисто для президента. Євросоюз вже написав до Києва листа, в якому дав кілька варіантів та попередив, що "замовчати" проблему не вийде...

Сергій Сидоренко, Європейська правда

Заступниця генсека НАТО: У рішенні саміту Альянсу точно буде йтися про Україну

Роуз Геттемюллер: "У вас усі сконцентровані на обгортці, на формі! Всі питають: а чи буде у нас ПДЧ? Я взагалі не бачу для вас потреби так перейматися отриманням Плану дій щодо членства. Річні національні програми ведуть вас точно тією дорогою..."