Спецпроект "Європейської правди",
МЗС України, представництва Євросоюзу та Радіо ЄС

Швейцарія та її армія: як військова служба сприяє підвищенню на роботі

Що ми знаємо про Швейцарію? Банки, шоколад, сир, годинники, ножі….

Але ця країна відома не лише цим. У Швейцарії, незважаючи на проголошений нейтралітет, одна з найбільших, добре тренованих та озброєних армій у світі.

За великим рахунком, усе працездатне населення Швейцарії – одна велика армія. З цього приводу навіть існує приказка: у Швейцарії немає армії, Швейцарія – це і є армія.

Обороні країни слугують навіть величні швейцарські гори – це не тільки об'єкт захоплення туристів, а й ракетно-артилерійські опорно-вогневі пункти, що знаходяться в скелях, протиядерні сховища або місця зберігання боєприпасів і зброї.

У Швейцарії існує загальна військова повинність. Усі фізично придатні чоловіки повинні відслужити в армії (або на альтернативній цивільній службі) 18-21 тиждень, а потім щороку проходити обов'язкову перепідготовку по кілька тижнів. На добровільній основі військову службу можуть проходити й жінки.

 

Таким чином, служба в армії фактично розтягується на багато років. При цьому для проходження армійської підготовки з роботи зобов'язані відпустити без вагань і зі збереженням заробітної плати.

Цікаво, що час військової перепідготовки швейцарці часто встигають використати із користю для своєї кар'єри, наприклад - знайти нових бізнес-партнерів. Адже військових зборів не уникають ані власники компаній, ані топ-менеджери. Непоодинокими є випадки, коли за результатами військових зборів швейцарці також знаходили собі нову цивільну роботу або отримували підвищення на старій. 

 

Ну й, звісно, весь час служби в армії присвячується суто військовим заняттям. Не доводиться фарбувати паркани, ходити в караул або мити посуд. Цю роботу беруть на себе приватні організації, а в караулі знаходяться охоронні фірми.

При цьому військовозобов'язані мають право зберігати свою зброю вдома. Нерідко на вулицях міст Швейцарії можна побачити цілі групи озброєних людей, однак цього не слід лякатися – просто триває черговий період щорічної підготовки військовозобов'язаних.

 

Окрім своїх прямих функцій з оборони країни, армія виконує також такі допоміжні завдання як цивільний захист населення у випадках природних або техногенних катастроф чи забезпечення безпеки під час масштабних заходів, як, наприклад, Всесвітній економічний форум у Давосі.

– Що особисто для Вас означають слова "Бути європейцем?"

– Що здивувало Вас у інших європейських державах?

– В чому Україна має зберігати самобутність в європейській родині, а де нам варто змінюватися?

Публікуйте свої історії під хештегом #BeEuropean на Фейсбуці та у Твіттері, додавайте яскраві фото або відео та обов’язково робіть у Фейсбуці тег @MFA of Ukraine або @Європейська правда, щоб ми побачили ваш допис за запросили в ефір Радіо ЄС. Детальніша інформація - за лінком.

Завітайте до сторінки нашого спецпроекту та беріть в ньому участь. Переможці отримають приз - поїздку до Брюсселя!

ПУБЛІКАЦІЇ
Сергій Сидоренко, Юрій Панченко, Європейська правда

На порозі торговельної війні: Україна та ЄС вийшли на новий етап суперечки про ліс-кругляк

Днями Україні доведеться ухвалити непросте рішення. Його наслідки можуть виявитися болючими або для країни, або особисто для президента. Євросоюз вже написав до Києва листа, в якому дав кілька варіантів та попередив, що "замовчати" проблему не вийде...

Сергій Сидоренко, Європейська правда

Заступниця генсека НАТО: У рішенні саміту Альянсу точно буде йтися про Україну

Роуз Геттемюллер: "У вас усі сконцентровані на обгортці, на формі! Всі питають: а чи буде у нас ПДЧ? Я взагалі не бачу для вас потреби так перейматися отриманням Плану дій щодо членства. Річні національні програми ведуть вас точно тією дорогою..."