Спецпроект "Європейської правди",
МЗС України, представництва Євросоюзу та Радіо ЄС

Що ми всі робимо неправильно? Питання, без якого європейцями не стати

Моє знайомство з Європою відбулося ще у 2012 році, коли зі своєю місцевою командою з футболу ми поїхали на своєрідне Міні-Євро, що проводилося серед юнаків Польщі, Німеччини і України.

Вся ця історія бере свій початок з моменту, коли нам прийшло запрошення на турнір, який організовувала Польща. Звісно, не довго вагаючись, ми прийняли його.

Цікавим фактом є те, що вся поїздка була оплаченою організаторами, що в юнацькому спорті є рідким явищем, особливо для України.

А кумедним стало те, що у водія нашого автобусу зламався навігатор і ми декілька годин кружляли навколо одного і того ж самого міста :)

Але зрештою, ми все ж таки дісталися місця нашого призначення. Організатори турніру влаштували для нас, окрім футбольних матчів, безліч цікавих екскурсій по містам Польщі і, навіть, за не довгий проміжок часу я відчув ритм європейського життя.

І хоча я був усього 12-річним хлопчиком, я ще тоді почав усвідомлювати, що означає бути справжнім європейцем. Це не просто проживати в межах певних кордонів.

Це, насамперед, повага: до самого себе, до своєї національності, мови, культури, історії.

Адже правду кажуть – не матимеш поваги до себе, не матимеш її і до інших. Для них патріотизм проявляється не у "вмінні" повішати флажок на свій автомобіль, а у тому, щоб, наприклад, викинути недопалок у смітник, а не просто на вулицю.

І так, я був здивованим чистотою на вулицях міст. На багатьох смітниках я бачив надписи "Чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять". І знову ж таки це - повага і розуміння того, що окрім самих громадян, ніхто не зможе змінити їхню країну на краще.

Адже бути європейцем - це мати усвідомлення того, що зміни в усій країні починаються зі змін в головах кожного її окремого жителя.

Не зі змін у складі органів влади чи тому подібне, а саме, в першу чергу, зі змін у думках громадянинів. Жоден політичний порядок не зможе допомгти, якщо не зміниться свідомість усієї нації.

Ми звикли звинувачувати владу у тих, чи інших не гараздах, але європейським підходом є питання до самих себе "Що всі ми робимо не правильно?".

Перебуваючи в Європі , я побачив в очах людей впевненість: впевненість у завтрашньому дні, у можливості забезпечити свою родину всім необхідним і надати своїм дітям можливість насолоджуватися кращим життям.

Напевно, бути європейцем означає бути під захистом держави, мати гарантії захисту сьогодні та стабільності завтра, не сумніватися у тому, що держава буде виконувати обов'язки перед своїми громадянинами.

Європеєць - людина високої культури поведінки і моральних цінностей. За весь час перебування закордоном, я жодного разу не побачив у громадському транспорті, щоб молодий юнак чи дівчина не поступилися місцем людині похилого віку.

Так, це елементарні правила поведінки, але ж наскільки необхідні. Між людьми відчувається глибоке взаєморозуміння і повна готовність в будь-який момент допомгти.

Відчуття ніби вся країна є однією цілою сім'єю, кожен член якої відноситься до тебе з щирою повагою, любов'ю і добротою.

Наша поїздка добігала свого кінця. Поляки неодноразово запрошували нас знову приїжджати до них у гості, що було дуже приємним.

В дорогу нас проводжали всі організатори турніру та декілька місцевих команд. Ця подорож запам'яталася мені надовго, адже завдяки їй я дізнався багато чого нового, та зрозумів, що ж насправді означає бути європейцем. 

Водій відремонтував свого навігатора і ми відправилися у дорогу.

– Що особисто для Вас означають слова "Бути європейцем?"

– Що здивувало Вас у інших європейських державах?

– В чому Україна має зберігати самобутність в європейській родині, а де нам варто змінюватися?

Публікуйте свої історії під хештегом #BeEuropean на Фейсбуці та у Твіттері, додавайте яскраві фото або відео та обов’язково робіть у Фейсбуці тег @MFA of Ukraine або @Європейська правда, щоб ми побачили ваш допис за запросили в ефір Радіо ЄС. Детальніша інформація - за лінком.

Завітайте до сторінки нашого спецпроекту та беріть в ньому участь. Переможці отримають приз - поїздку до Брюсселя!

ПУБЛІКАЦІЇ
Сергій Сидоренко, Юрій Панченко, Європейська правда

На порозі торговельної війні: Україна та ЄС вийшли на новий етап суперечки про ліс-кругляк

Днями Україні доведеться ухвалити непросте рішення. Його наслідки можуть виявитися болючими або для країни, або особисто для президента. Євросоюз вже написав до Києва листа, в якому дав кілька варіантів та попередив, що "замовчати" проблему не вийде...

Сергій Сидоренко, Європейська правда

Заступниця генсека НАТО: У рішенні саміту Альянсу точно буде йтися про Україну

Роуз Геттемюллер: "У вас усі сконцентровані на обгортці, на формі! Всі питають: а чи буде у нас ПДЧ? Я взагалі не бачу для вас потреби так перейматися отриманням Плану дій щодо членства. Річні національні програми ведуть вас точно тією дорогою..."