Спецпроект "Європейської правди",
МЗС України, представництва Євросоюзу та Радіо ЄС

Як фіни влаштувати свою країну та в чому українцям варто у них повчитися

З вікна видніються нескінченні ліси, подекуди поля (такі ж? як на Західній Україні:), але ніде ані смітинки... Гарні, затишні міста так схожі одне на одне і всі новенькі, чистенькі, з добре розвинутою інфраструктурою, нові автомобілі і спокійні обличчя жителів...

Неймовірно! Не залишає відчуття нереальності - я нібито опинилася в іншому вимірі...

На пероні тихо, мало людей і потягів на цей час і маленька табличка " Нelsinki"!

3 рази перепитавши, виходжу.

Коли ще бачу і дорожні знаки перед вокзалом здебільшого сонячного кольору-розумію -я закохуюсь! У Фінляндію, у Гельсінкі - в усе те, що ніяк не відповідає моєму уявленню, але що дарує відчуття спокою, стабільності і передбачуваності. Міські пейзажі і ритм міста послідовно формують в моїй свідомості уявлення щодо менталітету цього народу, а також відчуття вдячності за позитивні враження:)

І з тих пір мало що змінилося.

Для мене це країна, де слово не розходиться з ділом і тому не обов' язкові угоди у малому та середньому бізнесі.

Це в основній масі своїй люди, які поважають себе, ближнього і люблять свою країну, мову і культуру – плекають і щиро їх оберігають. Люди яким все одно, як вони самі виглядають, але які є відповідальним не тільки за те, який вигляд мають їхні балкони, а й за кожне дерево на будівничому майданчику, за кожну живу істоту навколо себе і за майбутнє наступного покоління...

А навкруги - краса!

Дороги - рівнесенькі і міцні! Усюди є тротуари, доріжки для велисепидістів.

Здебільшого невисокі будинки з дитячими майданчиками, столиками та грилем. В кожному мікрорайоні є свої школи, дитячі садки, бібліотеки, будинки для молоді, спортивні центри, дитячі парки і рідше бассейни. Безкоштовні стадіони, спортивні майданчики, корти і катки, школи, університети і годування в них і також годування дітей під час літніх канікул на дитячих майданчиках.

І діти тут взагалі – святе.

Усе з урахуванням потреб людини для гармонійного життя і розвитку. Багато парків, навкруги вічно зелені вистрижені газони, особливо гарні - в кульбабах по весні. І зі свого віконця чи балкону завжди можна милуватися природою.

Чи ж тільки людям тут комфортно? Авжеж ні!

Білки бешкетують на деревах - не від поганого життя:), фазани пасуться на газоні перед вікном, в нас лис живе за хатою і ввечері полює у дворі, а то й з даху гаражу спостерігає за всіма.

До сусіда-лікаря якось лось заглянув у двері! Він після цього... ні не паркан поставив, а став частіше закривати двері на першому поверсі:))

А паркани тут частіше для втримання лавини снігу під час прибирання трактором, аніж для безпеки. Качки повесні з виводком гуляють при дорозі. В водоймах, затоці і морі - гуси, лебеді, і голубі майже ручні, а чайки людей більш лякають ніж навпаки.

Від зайців та диких кролів, особливо повесні, охороняємо першоцвіти.

А лосів тут - і у воді направляють в потрібне русло і з міста, якщо не виводять то обережно вивозять. На деревах такі птахи буває сидять, що Енциклопедію періодично треба відкривати.

В кілометрі від нас (це Гельсинки, район Вуосаарі) починається заповідна зона - місце гніздування перелітних птахів і міграції тварин. Для доріг там побудували тунелі (часта практика з такою ціллю) аби їм не заважати. Ще на всіх скелях і вздовж шосе огорожа сіткою, щоб дехто з чотириногих не потрапив до біди.

Ось де любов до світу!

Тут безпечно - закон поважають всі. І всі слідкують за його дотримуванням.

Стосується це сортування сміття, сплати податків, дорожнього руху чи професійної етики депутатів країни.

Чи є недоліки? Авжеж!

Ніяка людина чи система не ідеальна хоча країни змішаної економіки , як Фінляндія, випереджають інші за рівнем життя та рівнем освіти. Тут система охорони здоров'я кульгає, соціальне забезпечення таке добре, що працювати декому невигідно :))

Середній рівень заробітної плати занизький в порівнянні з іншими скандинавськими країнами, податки зависокі і пенсійний вік задовгий і таке інше... Але це вже з серії економічного аналізу і іншого разу.

З цього прикладу хочеться нагадати усім українцям, що економічні процеси і соціальне життя нерозривно пов'язане з менталітетом жителів країни і їх вірою!

Серед нас багато гарних людей, які люблять Україну і готові захищати її до самої смерті, які віддають останнє аби допомогти іншим, нехтуючи своїми інтересами заради майбутнього.

Українці, яких я знаю люблять природу і з великою повагою і вдячністю працюють на землі; плекають рідну мову і культуру, при цьому є толерантними по відношенню до інших народностей і національностей і релігій (Одеса тому яскравий приклад і саме тому нам вдячні кримські татари); є гостинними, працьовитими, миролюбними, охайними і в більшості своїй освіченими людьми.

Та до того хотілося бачити УСІХ відповідальними і чесними з собою, з іншими і з державою.

Не бійтесь рухатись вперед! Не зрозумілі економічні і соціальні процеси?

Вчіться, аналізуйте і приймайте рішення  (у Фінляндії і на пенсії вчаться!)

Адже ж і світ не стоїть на місці. Доносьте свою точку зору з гідністю і розумом! Пам'ятайте, що Україна – Ваш дім і тільки Вам вирішувати, що в ній буде...

Заради стабільності і краси. Аби дійсно всі б гідно жили в силу своїх здібностей чи навпаки. Аби наші діти самі безпечно ходили б до школи і до гуртків, і мали б однакові можливості. Аби виросли справжніми і люблячими людьми, українцями і європейцями!

– Що особисто для Вас означають слова "Бути європейцем?"

– Що здивувало Вас у інших європейських державах?

– В чому Україна має зберігати самобутність в європейській родині, а де нам варто змінюватися?

Публікуйте свої історії під хештегом #BeEuropean на Фейсбуці та у Твіттері, додавайте яскраві фото або відео та обов’язково робіть у Фейсбуці тег @MFA of Ukraine або @Європейська правда, щоб ми побачили ваш допис за запросили в ефір Радіо ЄС. Детальніша інформація - за лінком.

Завітайте до сторінки нашого спецпроекту та беріть в ньому участь. Переможці отримають приз - поїздку до Брюсселя!

ПУБЛІКАЦІЇ
Сергій Сидоренко, Юрій Панченко, Європейська правда

На порозі торговельної війні: Україна та ЄС вийшли на новий етап суперечки про ліс-кругляк

Днями Україні доведеться ухвалити непросте рішення. Його наслідки можуть виявитися болючими або для країни, або особисто для президента. Євросоюз вже написав до Києва листа, в якому дав кілька варіантів та попередив, що "замовчати" проблему не вийде...

Сергій Сидоренко, Європейська правда

Заступниця генсека НАТО: У рішенні саміту Альянсу точно буде йтися про Україну

Роуз Геттемюллер: "У вас усі сконцентровані на обгортці, на формі! Всі питають: а чи буде у нас ПДЧ? Я взагалі не бачу для вас потреби так перейматися отриманням Плану дій щодо членства. Річні національні програми ведуть вас точно тією дорогою..."