Спецпроект "Європейської правди",
МЗС України, представництва Євросоюзу та Радіо ЄС

Литовський туристичний досвід: I do not speak Russian

Місто Тракай. Литва.

- Извините, не подскажите как проехать к Тракайскому замку? - запитую у красивої, щасливої на вигляд молодої дівчини.

- Sorry, I do not speak Russian.- відповідає та.

Здається, вона вклала в цю фразу всю свою вічливість, приязність і навіть звабливість. Важко звикнути українцеві до такого - коли це кажуть чемно і привітно.

...І увесь мій життєпис на фейсбуці, всі мої роздуми на тему гордості і самобутності, всі мої переконання Вас і схиляння до любові рідного, вся патріотична поетична творчість взагалі всіх народів світу про свою землю - полетіла коту під хвіст:)

Не коштують вони і слова з цього речення. Бо ніщо в світі більше так не переконує в думці - "хочеш жити на цій землі - вчи її мову". Ось вона, найкрутіша неперевершена зброя - мова. Бо створена Богом для нашого захисту. Найдосконаліша, бездоганна, і водночас, найбезпечніша зброя.

Всі європейці це розуміють і з нею живуть.

І жодна людська зброя і близько не стоїть біля неї, бо в цій божій зброї, від початку, закладений єдино вірний принцип захисту - запобігати проблемам, а не лікувати їх, коли проблеми вже стались.

Запобігати появі системних, фундаментальних, цінністних проблем суспільства в принципі. І якщо нація відмовляється від цього Божого обладунку, складає цю найсильнішу зброю - далі вже ніякі Гради не врятують. Нація стає беззахисною. І тоді ти або мирна рабська колонія, або країна, яку роздирають дитячі протиріччя, і країна, яка не може зрушити з місця, бодай кудись. Бо тягнуть її власні діти в різні боки. І народ буде змушений принести великі жертви, і поливати вогнем власну ж землю заради очищення.

...
- okay. how can I drive to Trakay Castle? - запитуючи це, я розтебнув куртку і поліз у внутрішню кишеню по буклетик з цим Замком, щоб їй показати. Коли вона побачила мою вишиванку, я зрозумів, що до цього спілкувався з відлюдькуватим байдужим скунсом. А справжня щирість - починається ось зараз.))

- Oооh, Ukraine? 

- Yes.

- okay! - і далі пішла англо-російсько-литовська, цілком зрозуміла розповідь, як доїхати.) А далі, як в кіно - я дякую українською, а вона - "будь ласка" литовською. Чемно побувайкались і кожен пішов по своє.

#‎beeuropean

– Що особисто для Вас означають слова "Бути європейцем?"

– Що здивувало Вас у інших європейських державах?

– В чому Україна має зберігати самобутність в європейській родині, а де нам варто змінюватися?

Публікуйте свої історії під хештегом #BeEuropean на Фейсбуці та у Твіттері, додавайте яскраві фото або відео та обов’язково робіть у Фейсбуці тег @MFA of Ukraine або @Європейська правда, щоб ми побачили ваш допис за запросили в ефір Радіо ЄС. Детальніша інформація - за лінком.

Завітайте до сторінки нашого спецпроекту та беріть в ньому участь. Переможці отримають приз - поїздку до Брюсселя!

ПУБЛІКАЦІЇ
Сергій Сидоренко, Юрій Панченко, Європейська правда

На порозі торговельної війні: Україна та ЄС вийшли на новий етап суперечки про ліс-кругляк

Днями Україні доведеться ухвалити непросте рішення. Його наслідки можуть виявитися болючими або для країни, або особисто для президента. Євросоюз вже написав до Києва листа, в якому дав кілька варіантів та попередив, що "замовчати" проблему не вийде...

Сергій Сидоренко, Європейська правда

Заступниця генсека НАТО: У рішенні саміту Альянсу точно буде йтися про Україну

Роуз Геттемюллер: "У вас усі сконцентровані на обгортці, на формі! Всі питають: а чи буде у нас ПДЧ? Я взагалі не бачу для вас потреби так перейматися отриманням Плану дій щодо членства. Річні національні програми ведуть вас точно тією дорогою..."