Спецпроект "Європейської правди",
МЗС України, представництва Євросоюзу та Радіо ЄС

Усвідомлювати Європу неможливо без знання класики

Бути європейцем - це найперше поділяти цінності, які викристалізувалися у досвіді багатьох віків cтановлення європейської цивілізації.

Національна ідентифікація, як і культурна приналежність визначає, якими надбаннями ми користуємося, однак набагато важливіше відкривати і сповідувати цінності через акт власного творення себе як особистості. 

Бути європейцем - це бути українцем з відчуття свободи, добросусідськості, взаємоповаги до людської гідності, гордості за власну історію і великих українців, які змінили світ: Пирогова, Сікорського, Корольова, Пулюя, Вернадського, Антонова, Патона та багатьох інших.

Бути європейцем - це знайти в собі Гете, Дарвіна, Байрона, Ньютона, Маркса, Ніцше, Фройда, Далі, Еко, зрозуміти і пропустити через себе безкінечність пошуків самоідентифікації і водночас бачити, чути, усвідомлювати Європу в Україні.

Це той момент, коли краще відчувати і називати звичними для себе фразами саму сутність процесів, які відбуваються з нами, з або без прив’язки до слів.

В цьому ми переконалися на виставці фоторобіт конкурсу від Представництва ЄС: всі ми частинка Європи і в кожній частині Європи - Україна! Ми намагалися віднайти її та зрозуміти себе крізь фотооб’єктиви молоді з усієї України.

А де ви зможете побачити Європу?

 
– Що особисто для Вас означають слова "Бути європейцем?"

– Що здивувало Вас у інших європейських державах?

– В чому Україна має зберігати самобутність в європейській родині, а де нам варто змінюватися?

Публікуйте свої історії під хештегом #BeEuropean на Фейсбуці та у Твіттері, додавайте яскраві фото або відео та обов’язково робіть у Фейсбуці тег @MFA of Ukraine або @Європейська правда, щоб ми побачили ваш допис за запросили в ефір Радіо ЄС. Детальніша інформація - за лінком.

Завітайте до сторінки нашого спецпроекту та беріть в ньому участь. Переможці отримають приз - поїздку до Брюсселя!

ПУБЛІКАЦІЇ
Сергій Сидоренко, Юрій Панченко, Європейська правда

На порозі торговельної війні: Україна та ЄС вийшли на новий етап суперечки про ліс-кругляк

Днями Україні доведеться ухвалити непросте рішення. Його наслідки можуть виявитися болючими або для країни, або особисто для президента. Євросоюз вже написав до Києва листа, в якому дав кілька варіантів та попередив, що "замовчати" проблему не вийде...

Сергій Сидоренко, Європейська правда

Заступниця генсека НАТО: У рішенні саміту Альянсу точно буде йтися про Україну

Роуз Геттемюллер: "У вас усі сконцентровані на обгортці, на формі! Всі питають: а чи буде у нас ПДЧ? Я взагалі не бачу для вас потреби так перейматися отриманням Плану дій щодо членства. Річні національні програми ведуть вас точно тією дорогою..."