Промисловість військового часу

Вівторок, 19 серпня 2014, 10:15 — Юрій Панченко, ЄвроПравда
Укррудпром

Українська економіка тільки зараз відчула справжню кризу.

За даними Держстату, падіння промислового виробництва у липні склало 12,1% (до аналогічного місяця минулого року). Зважаючи на те, що у червні цей показник дорівнював лише 5%, можна говорити, що за місяць наслідки економічної кризи поглибилися майже у два з половиною рази.

На сьогодні українська промисловість знаходиться у своєрідному шпагаті – позитивний ефект від відкриття європейського ринку буде відчутний лише із значним лагом, тоді як негативні наслідки україно-російських стосунків помітні вже зараз.

Однак основною проблемою залишаються бойові дії у Донецькій та Луганській областях. Як результат, падіння промислового виробництва у Донецькій области досягло 28,5%, тоді як у Луганській области промисловість скоротила виробництво більш ніж вдвічі - на 56%.

Окрім прямих збитків, продовження бойових дій відтерміновує позитивний ефект від асоціації з ЄС.

Бойові дії на сході країни вплинули фактично на всі галузі промисловості. "Фактично зараз бойові дій відобразилися на роботі великих підприємств Донбасу. Якщо до недавнього часу від військових дій страждав малий бізнес, то тепер проблеми почалися у промислових гігантів Донбасу", – пояснює директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.

Найбільш очікуваним стало падіння видобутку вугілля. За місяць спад у цій галузі поглибився з 4,8% до 12,7%.

Однак технічне простоювання підприємств Донецької та Луганської областей вплинуло і на роботу металургії. Ця галузь, яка разом із сільським господарством є ключовим джерелом надходження валюти до країни, досі показувала відносно стабільні показники. Незважаючи на те, що протягом перших п’яти місяців нинішнього року падіння в галузі складало 9,2%, в червні спад зменшився до 5,6%, що давало надії на послаблення негативних економічних ефектів.

Проте у липні падіння в металургії поглибилося до 12,3%.

"На фоні досить сприятливої світової кон’юнктури – адже попит на метал поступово зростає, на українські виробництва негативно вплинули бойові дії на сході. Хоча значна частина підприємств знаходитися поза зоною проведення АТО – наприклад Азовсталь та ММК ім. Ілліча, – вони не можуть нормально працювати через перебоїв у постачанні сировини", – розповідає аналітик інвесткомпанії Eavex Capital Іван Дзвінка. Крім того, за словами експерта, різко впав і внутрішній попит на метал.

При цьому проблема полягає не лише у простої підприємств видобувної промисловості.

Знищення терористами транспортної інфраструктури Донбасу має стати довгостроковою проблемою української металургії.

Втім, зважаючи на позитивну динаміку попиту на метал, в першу чергу на європейському ринку, українська металургія має перспективи для зростання. "Завдяки європейському попиту є перспективи збільшення виробництва на підприємствах, що знаходяться поза Донбасом, наприклад на "Запоріжсталі". Однак цього буде недостатньо, щоб компенсувати загальне падіння галузі", – уточнює Іван Дзвінка.

Бойові дії вплинули навіть на динаміку харчової промисловості. Якщо місяцем раніше ця галузь демонструвала зростання на 7,1%, то у липні її падіння склало 3,5%. "Проблеми із постачанням продуктів харчування у такі великі міста, як Донецьк та Луганськ, не могло не вплинути на загальний показник", – пояснює головний економіст інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Білан.

Варто відзначити, що падіння харчової промисловості відбувається на тлі позитивної динаміки у сільському господарстві. Незважаючи на бойові дії, галузь демонструє зростання на рівні 3,4%.

При цьому фактор економії газу ще фактично не впливає на промисловість. Економія палива в комунальній сфері призвела до поглиблення падіння у виробництві електроенергії, газу, пари та конденційованого повітря з 1,5% до 7,8%. Однак, ці обмеження ще не торкнулися промислових виробництв. Як часто зазначають експерти, обмеження продажу газу промисловим підприємствам можуть бути введені з вересня, що має додатково вплинути на загальне падіння промисловості.

При цьому у найближчий перспективі відкриття європейського ринку не може стати спасінням для української промисловості. "У промисловості, на відміну від сільського виробництва, майже немає квот. Режим вільної торгівлі з ЄС призвів лише до відміни мит. Цей факт, звичайно, позитивно впливає на фінансові результати підприємств і допомагає їм пережити нинішню кризу, але для нарощування експорту в ЄС необхідний час. Українські підприємства ще не встигли укласти нові контакти", – пояснює Олена Білан.

Фактор, що може оперативно вплинути на темпи промислового виробництва в Україні – допомога західних країн у відновленні інфраструктури Донбасу. "Великі інфраструктурні проекті завжди дають поштовх економічному зростанню. Вони дають миттєве прискорення показників будівництва, а крім того, відновлена інфраструктура стає стимулом і для зростання промисловості", – пояснює Василь Юрчишин.

Тим не менш, експерти переконані: зараз українська промисловість вже перебуває "на дні", а тому вже з жовтня-листопада темпи падіння будуть скорочуватися.

Саме тому експерті поки не бачать підстав ще більше погіршувати прогнози падіння української економіки. Нагадаємо, за оцінками уряду, її падіння в нинішньому році складе 6,5%. "Цей прогноз поки виглядає реалістичним. Принаймні, якщо бойові дії закінчаться протягом найближчих пару місяців, ми маємо всі шанси уникнути більшого падіння", – уточнює Олена Білан.

"Незважаючи на двозначні темпи падіння, нинішня криза набагато менша, ніж було у 2009 році. Тоді без військових дій українська промисловість скоротилася майже на чверть. Подібні очікування були і зараз – перед початком АТО. Таки чином, незважаючи на падіння, розвиток ситуації йде далеко не за найгіршим сценарієм", – певний Василь Юрчишин.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: