Квартира vs власний будинок. Руйнуємо стереотипи.

Вівторок, 30 червня 2015, 23:43 — Анна Степанова

Питання власного житла, напевно, являється тим питанням, яким завжди переймалися, переймаються і будуть перейматися. Так склалося, що власна квартира завжди вважалась більш економічним і вигідним варіантом, аніж придбання і утримання власного будинку. Прийшов час руйнувати ці стереотипи.

Мешканці міст, притому не тільки у Києві, а й в переважній більшості європейських столиць, не зупиняються нарікати на складну екологічну ситуацію, яка постійно гіршає. Але все одно продовжують жити в місті серед величезної кількості автотранспорту, промислових і обслуговуючих підприємств. Про свіже повітря мешканцям мегаполісу годі й мріяти. А за умови, на жаль, не досить високої культури більшості населення чистота парків, скверів та зон відпочинку залишає бажати кращого.

Цілодобово тим, хто мешкає у місті, доводиться миритися із транспортними розв’язками та магістралями, що ніколи не засинають, не дають перепочинку і тиші. До цього звикаєш із часом, але як це впливає на стан здоров’я та нервової системи зокрема не складно здогадатися.

З іншого боку, автомобілістам, особливо у новозбудованих спальних районах, знайти вільне місце на паркінгу після робочого дня стає дедалі складніше. Будівельні компанії, зводячи нові житлові об’єкти, абсолютно не передбачають той факт, що на момент вирішення житлового питання, практично кожна родина вже має одну або навіть дві машини.

 

І за весь цей "комфорт" доводиться платити суттєві комунальні платежі, які постійно зростають, в прямому сенсі воювати із жеками та обслуговуючими компаніями, шукати приватний персонал для вирішення побутових проблем. Адже поки що більшість державних комунальних підприємств лишаються на рівні пострадянських аналогів. Тобто маємо повну відсутність якісного обслуговування за надвисокої самозакоханості й, перепрошуємо, чисто "радянського" хамства.  Причому за вже європейськими цінами.

Аби не бути голослівними, візьмемо конкретний приклад. Новозбудований житловий комплекс у Голосіївському районі столиці. Бюджетний варіант. Двокімнатна квартира площею 60 кв. м. Річне обслуговування такого помешкання (комунальні платежі, опалення, газопостачання) обійдеться тепер щонайменше у 13,5 тис. грн. без урахування електроенергії та водопостачання. А якщо сім’я володіє ще й машиною, то місце на паркінгу з цілодобовою охороною коштуватиме від 1500 грн на місяць, придбання гаражу – від 8 тис. доларів. Ще й питання, чи вдасться віднайти таке місце поруч із домом, а чи доведеться щоденно долати пару кілометрів до найближчої стоянки.

Правда, дістатися до центру міста звідси можна за півгодини громадським транспортом за відсутності заторів на дорогах. Але є й інший момент, що може суттєво затримати мешканця багатоповерхівки по дорозі на роботу – ліфт. Тим, хто живе на високих поверхах, надто складно обійтися без нього. Та якщо поверхів багато, а ліфтів (як правило) усього два, чекати зранку та ввечері доведеться довго.

Поруч із новобудовою, яку було взято за приклад, є школа, садочок, магазини, банки тощо – інфраструктура зручна та розгалужена. Але кілька промислових підприємств також зовсім поруч… Ціна питання – 75540 доларів.

 

Майже за таку ж суму, 75 тис. доларів, можна придбати власний будинок, наприклад у котеджному містечку "Гореничи Premium", сучасний, побудований у відповідності із європейськими стандартами якості. Маємо 92 кв. м площі (тобто на третину більше, ніж у попередньому випадку), велику терасу (понад 30 квадратів) та приватну прибудинкову територію. Зважаючи, що розташований цей будинок лише у 5 км від міської смуги, дістатися центру столиці за наявності власної автівки або навіть маршрутним таксі – питання 20-30 хвилин, до найближчої станції метро –  7 хвилин.

Паркінг на 2 авто біля будинку та гостьовий паркінг під охороною входять у вартість придбання такого житла. Сусідів небагато – 4-5 родин (у першому випадку маємо 1500 квартир), територія охороняється, інфраструктура досить зручна – магазини, садочок, школа, відділення банку тощо.

Про переваги локальної екології, у порівнянні із містом, годі й говорити – поруч парк, лісова зона, чисті озера для купання та рибальства, жодних промислових підприємств, кількість машин суттєво обмежена. Є і власна ділянка землі, де можна облаштувати усе для дитячих ігор або відпочинку дорослих – мангал, барбекю, невеличкий басейн врешті-решт. Для екстремалів-городників є можливість виділити кілька грядок чи засадити власний фруктовий сад.

І хоч насправді, приміром, у Європі жителі подібних котеджних містечок давно відійшли від традиції сільгоспробіт та використовують прибудинкові ділянки виключно для відпочинку та спортивних ігор, ніхто не заборонить вам практикуватися у садово-ландшафтному дизайні або квіткарстві – на що лише вистачить фантазії. У будь-якому випадку гості будуть у захваті, тим більше, що й запросити у будинок одночасно можна більше друзів і влітку на шашлики, і взимку на трав’яний чай з медом під ковдрами на веранді.

 

Але повернімося до математики. Ми звикли до того, що за підвищений комфорт й платити доводиться за подвійним тарифом. Настав час розвінчати й цей міф: витрати на власний будинок можуть складати менше 6 тис. грн. на рік. Як таке можливо, розглянемо далі.

Придбання власного будинку, всупереч традиційним вітчизняним уявленням, має відповідати нагальним потребам родини, а не її можливим майбутнім запитам. До нерухомості потрібно ставитися так само по-європейському: якщо квартира чи, у даному випадку, будинок перестає бути комфортним для мешканців, його треба змінювати, переїжджати, влаштовуватися зручніше. Будинок, як і будь-яка інша річ, що застаріває, слід без жалю міняти на новий.

Але справа якраз у тому, що нерухомість коштує у нашій країні невиправдано багато, тож існує думка, що родина може дозволити собі придбати житло лише раз, максимум два – квартиру та дачу. Та відтепер це можна поєднати, купуючи приватний будинок-котедж. Ще й суттєво на цьому зекономити.

Тим більше, що економія не обмежується лише витратами на придбання. Обслуговування власної домівки також виглядає привабливіше, адже сучасні котеджі будуються за європейськими технологіями, в тому числі з використанням енергозберігаючих матеріалів та конструкцій.

Однією з найбільш розповсюджених технологій будівництва є так звана канадська або технологія SIP-панелей. Вони складаються з двох основних плит, між якими розташовано прошарок пінополістиролу – екологічно чистого та безпечного матеріалу, що перешкоджає втраті тепла, проникненню холоду та вологи. Будинки з таких панелей, окрім тепло- та енергозбереження, відрізняються міцністю, стійкістю до впливу оточуючого середовища, приємним зовнішнім виглядом, рівністю стін, а також порівняно високою швидкістю побудови.

 

Будинок швидко нагрівається та довго віддає тепло, тож, є можливість суттєво економити на опаленні. Екологічність матеріалів та конструкція дає змогу додаткового провітрювання, тож кондиціювання тут також практично не потрібне. До кожного котеджу підведені усі комунікації, але вони так само є індивідуальними: подача води здійснюється із свердловини (якість такої води набагато вища, до того ж, немає потреби платити за її подачу додатково), каналізація очищується спеціальними безпечними для людини та довкілля септичними засобами раз на рік. Опалення електричне. За потреби є можливість підключити газ.

Тож, маємо витрати лише на електрику та опалення – близько 6 тис. грн на рік. Суттєва економія, порівняно зі столичною квартирою, чи не правда?

Подібних пропозицій на вітчизняному ринку нерухомості стає дедалі більше. Технології, за якими зводяться такі будинки, за невеликими винятками та нюансами, більш-менш схожі, хоч і мають різні назви – канадська, американська, словенська тощо. Як і раніше в Європі та Америці, ринок малоповерхової забудови в Україні росте та вже за кілька років буде користуватися неабиякою популярністю та попитом. Певно, й ціни на такі будинки тоді зростуть.

На сьогодні ж купити вже готовий будинок у котеджному містечку значно вигідніше за будівництво приватної оселі "з нуля". Навіть за умови наявності власної земельної ділянки доведеться платити за архітектурний проект,  без якого жодна інстанція не дасть дозволу на будівництво. Геодезичні дослідження також не оминути, як і відповідність проекту наявному ландшафту та спільному дизайну містечка чи селища, у якому планується будівництво.

Проблеми можуть виникати на етапі проведення комунальних та колекторних мереж, газифікації, свердловини  тощо. Натомість у котеджних містечках витрати на усі ці роботи рівномірно розподіляються одразу між усіма мешканцями й закладені в ціну. Таким чином, девелоперська компанія економить своїм майбутнім клієнтам і кошти, і час, і нерви.

Сьогодні пропозиції  ринку малоповерхового будівництва дійсно цікаві. Єдиною засторогою має бути вибір підрядника та самого об’єкту – шахраїв тут вистачає, як і в галузі багатоповерхової забудови. Тож, імідж компанії має бути незаплямований. Приміром, пропозиція, яку ми взяли за приклад у даному матеріалі, належить компанії "СервусДом", що працює на вітчизняному ринку нерухомості з 2012 року й встигла зайняти провідні позиції в сегменті будівництва котеджних комплексів. Але фактично якість її роботи знана ще з 2005 р., адже "СервусДом" є дочірньою девелоперською компанією, відомої в Україні виробничо-будівельної компанії  "Сервус".

 

До того ж, у компанії налагоджені стабільні партнерські стосунки із колегами в Європі, де навчаються фахівці "СервусДом", проходять курси підвищення кваліфікації та переймають європейський досвід. Усе це дає змогу компанії користуватися найновішими європейськими технологіями, наслідувати стандарти Євросоюзу та втілювати цивілізовані вимоги до комфорту житла тут, в Україні. Компанія має усі європейські сертифікати якості, використовує зарубіжні екологічні матеріали та конструкції, а об’єкти проходять багатоступеневу перевірку якості.

І до речі, цінова політика тут доволі гнучка – наприклад, в котеджному комплексі "Затишний", що знаходиться в с. Мархалівка Васильківського району можна придбати власний будинок за ціною від 42 тис. доларів, тобто суттєво дешевше за київську квартиру.

Таким чином, маємо вибір: слідувати вітчизняним традиціям проживання у великому місті з його поганою екологією, промисловістю та прив’язкою до старої квартири чи ризикнути переїхати за місто, поруч із лісом та озером, поєднати переваги міського комфорту та дачного відпочинку, переорієнтуватися на європейські цінності і зручності життя. Вирішувати Вам. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.