Заручники словацького неба: коли запрацює аеропорт Ужгорода

Вівторок, 28 серпня 2018, 09:46 — Денис Фазекаш, "ПроЗахід", Ужгород

"Європейська правда" реалізує проект підтримки регіональних ЗМІ, що хочуть висвітлювати тематику ЄС. Ми републікуємо деякі статті, підготовлені в регіональних ЗМІ в рамках цього проекту. До вашої уваги – публікація із Закарпаття, від нашого партнера, видання ПроЗахід.

* * * * *

Одна з найактуальніших тем в Ужгороді – робота аеропорту. Точніше, її відновлення. Єдине пасажирське летовище в області з 2016 року приймає лише чартери та екстрені рейси. Регулярних польотів немає. Вже два роки про його відновлення говорив практично кожен: від президента до керівника області, від профільного міністра до мера сусіднього обласного центру.

Але від розмов ані ужгородці, ані гості Закарпаття літати не почнуть.

Та нарешті конкретика таки з'явилася –  вона прийшла з Європи. І, враховуючи специфіку місцевого летовища, це дуже обнадійливі новини.

Чому до Закарпаття не літають?

Летовище Ужгорода – унікальне. Хоча б тому, що має близьке розташування до Словаччини – злітну смугу від кордону відділяє пару сотень метрів. А ще це – єдиний в Україні аеропорт, який приймає і відправляє літаки, використовуючи повітряний простір іншої держави. Через забудовану прилеглу територію літаки не можуть сісти з боку міста, тому пілот повинен спочатку залетіти на територію Словаччини, розвернутися і тільки так приземлитися в Ужгороді.

Летовище має один термінал і одну асфальтову злітно-посадкову смугу завдовжки 2038 м і завширшки 40 м. Протягом останніх років в аеропорт здійснювала рейси лише авіакомпанія "Мотор Січ", яка обслуговувала маршрут "Київ-Ужгород".

До 2016 року аеронавігація біля аеропорту регулювалася міжурядовою угодою між Україною та Словаччиною, яка дозволяла такі маневри. Угода завершилася, і відтоді зліт і посадка повітряних суден в аеропорту виконувалася виключно "за правилами візуальних польотів".

Простими словами, пілот мав діяти без підказок диспетчерів: власними очима визначав, де злітна смуга, і так сідав.

Якщо ж в Ужгороді була негода, туман чи просто низькі хмари, то літак елементарно сісти не міг. Саме тому регулярні рейси і припинили. Адже в разі негоди літак змушений був сідати в сусідньому аеропорту – зокрема, у Львові, а авіакомпанія зобов'язана була б довозити до Ужгорода пасажирів (ще й незадоволених) іншим транспортом.

Проте довго так тривати не могло. Зрештою, відсутність летовища у цілому регіоні – не надто безпечна тенденція. Причому, як розповів директор департаменту ЖКГ, будівництва та інфраструктури Закарпатської ОДА Едуард Маляр, Словаччина давно пояснила Києву, що потрібно зробити, щоби робота відновилася.

"Словаччина чітко поставила умову, – пояснив він. – Якщо ви хочете використовувати повітряний простір нашої країни, то маєте пройти аудит щодо відповідності обладнання стандартам ЄС. Також відповідати всім вимогам має і "Украерорух", який обслуговує повітряний простір України".

І така можливість з'явилася. 10 липня у французькому Страсбурзі "Украерорух" підписав із Європейською агенцією з безпеки польотів (EASA) контракт щодо сертифікації відповідно до норм Європейського Союзу. "Сертифікація EASA засвідчить право "Украероруху" бути провайдером аеронавігаційних послуг у частині повітряного простору Словаччини, який використовується під час злетів та посадок літаків на аеродром Ужгорода", - йдеться у заяві директора "Украероруху" Дмитра Бабійчука на офіційному сайті відомства.

65 тисяч євро для підготовки заявки, необхідної для сертифікації, відомство вже виділило.

"Питання відновлення повноцінної роботи аеропорту "Ужгород" є пріоритетним", - зазначив міністр інфраструктури Володимир Омелян, додавши, що має доручення президента – до кінця 2018 року запустити авіасполучення із Закарпаттям.

Чи встигнуть підготувати аеропорт?

Як повідомили в "Украерорусі", на початку вересня планується установча нарада між експертами обох сторін, після якої фахівці EASA представлять, в рамках угоди, відповідні вимоги (сертифікаційний базис) щодо сертифікації "Украероруху" як провайдера аеронавігаційних послуг на території ЄС та, відповідно, Словаччини.

На Закарпаття відповідна комісія із перевіркою завітає у жовтні, каже виконувач обов'язків директора аеропорту "Ужгород" Євген Габчак. До цього часу "Украерорух", аби успішно пройти сертифікацію, має виконати низку робіт та довести закарпатський аеропорт до сучасного європейського ладу.

На це треба щонайменше 500 млн грн.

Ці кошти, як стверджує представник ОДА Едуард Маляр, має виділити із свого бюджету "Украерорух". За них встановлять спеціальне обладнання на 19 найвищих та найнижчих точках Ужгорода – для інформації диспетчеру, змонтують навігаційне обладнання VOR/DME – тобто прибори, які дозволяють заводити літаки на інструментальний захід та на зліт і посадку.

За словами фахівців, варто також оновити спеціальне радіолокаційне обладнання, яке дозволяє літати у нічний час та у складних метеоумовах. Нині на летовищі розташовані локатори, яким більше 30 років і які вже морально застаріли.

До жовтня також мають осучаснити до європейських стандартів і Гідрометцентр, адже диспетчери "Украерорух" будуть активно користуватися послугами цієї структури, як того вимагають стандарти EASA.

І це – до того, що вже зроблено.

За минулий рік на летовищі встановили стаціонарні металодетектори, придбали та встановили світлосигнальне обладнання, а ще огородили аеропорт спеціальною огорожею на суму приблизно 7 млн грн, аналоги якої в Україні є лише в аеропортах у Борисполі та Львові. Окрім того, минулого року в Ужгородському аеропорту провели капітальний ремонт злітно-посадкової смуги, на яке витратили приблизно 11 млн грн. Тепер вона може приймати великогабаритні літаки класу "Боїнг" чи "Аеробус" із низько посадженими двигунами. До речі, виконало цей ремонт підприємство з Румунії, яке перемогло у тендері.

Цього року обласна  влада витратила на летовище близько 4 млн грн. У планах – ще більше.

Від Києва до Туреччини і далі

І такі зусилля не пропадуть дарма. І в керівництві аеропорту, і в Закарпатській ОДА переконані, що ще цього року ужгородці знову почують гул літаків.

Пріоритетним є повітряний напрямок до столиці – рейс "Ужгород-Київ" слід відновити у першу чергу.

На черзі інші міста України та закордонні напрямки. "У нас вже є підписаний меморандум з турецькою компанією, яка хоче запустити рейси з Анталії в Ужгород у туристичний сезон, – зізнався Маляр. – Наші туристи летіли б туди, а турецькі – до нас".

Не виключено, що найближчим часом з'являться й інші напрямки, адже європейські авіакомпанії жваво цікавляться закарпатським аеропортом. У березні 2018 року компанія Vedecko-vyskumna зі Словаччини висловила бажання взяти летовище у концесію. Є також інформація, що відомий угорський авіаперевізник Wizz Air планував зробити те саме.  

Отже, не виключено, що з початком 2019 року до Ужгородського летовища, як сучасного європейського аеропорту, увага зросте. І від цього виграють всі: Україна, Європа та самі мешканці Закарпаття.

Автор: Денис Фазекаш, "ПроЗахід"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.