Чому угорський бізнес повірив в Україну

Вівторок, 10 травня 2016, 13:51 — Шандор Ґелб, Угорсько-Українська ТПП

Україна готується інтегруватися в Європейський Союз. Вже давно.

Проте якість цієї підготовки викликала величезні сумніви не лише в європейських партнерів, але й у самих українців.

І лише останнім часом, коли європейський бізнес сам став робити рішучі кроки до зближення, в Україні стали помітні ті самі зміни, яких давно чекають і українці, і європейці.

Один із таких кроків зроблений угорською стороною. Ще наприкінці минулого року з'явилися повідомлення про перші інвестиційні рішення. Так, було оголошено про входження кількох угорських та словацьких компаній акціонерами в українські банки.

І ось невдовзі з'явилася можливість говорити ще про один крок назустріч Україні.

26 квітня в Києві відбулося урочисте відкриття представництв Угорсько-Української торгово-промислової палати.

Відкриття торгового представництва – демонстрація того, що угорський бізнес (а він вміє рахувати) серйозно ставиться до євроінтеграційних планів України.

І вбачає в них можливості для нових міжнародних проектів.

Серйозність угорської сторони показує склад "будапештського торгового десанту": президент Торгово-промислової палати Угорщини Ласло Парраг, урядовий уповноважений кабінету прем'єр-міністра Угорщини Іштван Грежа, надзвичайний і повноважний посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень, керівники Угорсько-Української торгово-промислової палати Шандор Ґелб і Дьордь Кота.

Завдання палати – не лише налагодження безпосередніх ділових контактів, а й передавання досвіду Угорщини в європейській інтеграції, причому практично в усіх галузях промисловості і сфери послуг. Дуже важливо, що йдеться не лише про великий, а й про середній та малий бізнес.

Також ми готові надавати українським компаніям допомогу в пошуку угорських партнерів для ділового співробітництва, у передачі досвіду і розробці можливих фінансових інструментів для малого і середнього бізнесу. Вже розроблені і впроваджуються механізми інвестицій та контролю за ними.

Представництва вже почали співпрацю з юридичними та аудиторськими компаніями в Україні, бо жоден інвестиційний проект неможливий без професійної експертизи юристів та фінансистів.

Все це, можна сподіватися, вплине і на політичні відносини наших країн – адже економічне співробітництво завжди є основою для добросусідських взаємин.

Прискорити процеси інтеграції українського бізнес-простору в європейський – мета III Економічного форуму, запланованого в Одесі на 12 травня. На нього запрошені і приїдуть представники середнього і малого бізнесу не лише з Угорщини, а й сусідніх країн.

Хоча в європейському бізнесі давно оперують термінами "розрахунок", нинішній інтерес угорського бізнесу красномовно свідчить про його впевненість у потенціалі України.

Угорський бізнес вже оцінив перспективи України і готовий виходити на український ринок як партнер та інвестор. Зрештою, це має принести користь і Україні, і Угорщині.

 

Автор: Шандор Ґелб,

президент Угорсько-Української
торгово-промислової палати

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.