Спитати за все: чи потрібне Україні страхування професійної відповідальності

Понеділок, 4 грудня 2017, 12:35 — , Integrites

Чи несе юрист відповідальність за неправильні поради? Несе – в Європі чи США. Але не в Україні.

Страхування професійної відповідальності в Україні досі є чимось незвичайним. Однак проблема відшкодування шкоди, що була заподіяна через помилки професіонала, який надає послуги, від цього лише загострюється.

Люди, які звернулися за професійною допомогою, чи то до юриста, чи то до лікаря, оцінювача або іншого фахівця, мають бути впевнені, що в разі непрофесіоналізму вони зможуть отримати компенсацію за заподіяну шкоду.

Страховка від непрофесіонала

Інститут страхування відповідальності перед третіми особами в Україні діє лише для деяких фахівців, діяльність яких є важливою для держави і суспільства і регулюється законодавством.

Однак найчастіше така відповідальність страхується на мінімально можливу суму – "для галочки", щоб отримати або продовжити необхідні дозволи. Іноді сума страховки не покриває суму навіть однієї можливої заяви про збитки.

Розглянемо питання страхування професійної відповідальності на прикладі фахівців в сфері права. Страхування професійної відповідальності юристів в Україні може бути як добровільним, так і обов'язковим.

Але обов'язковому страхуванню професійної відповідальності підлягає лише діяльність нотаріусів. Згідно зі ст. 28 закону України "Про нотаріат", нотаріуси до початку своєї діяльності зобов'язані укласти договір страхування цивільно-правової відповідальності. При цьому мінімальна страхова сума має складати на сьогодні 1000 мінімальних заробітних плат (у 2017 році мінімальна заробітна плата становить 3200 грн).

При цьому закон України "Про страхування" містить такий вид обов'язкового страхування, як страхування професійної відповідальності осіб, діяльність яких може заподіяти шкоду третім особам, однак лише згідно з переліком, який затверджується Кабінетом міністрів.

Такий перелік досі не прийнятий і не зрозуміло, чи є взагалі розуміння в державних органах необхідності його прийняття. В інших профільних законах, пов'язаних з регулюванням видів юридичної професії (закони України "Про адвокатів та адвокатську діяльність", "Про судоустрій і статус суддів" тощо), також відсутні положення про страхування професійної або цивільно-правової відповідальності.

Європейський досвід

Яким же чином відбувається регулювання страхування професійної відповідальності в європейських державах?

Наприклад, за законодавством Німеччини, професіонали, чия діяльність може завдати серйозної майнової шкоди клієнтові, в тому числі адвокати, в обов'язковому порядку здійснюють страхування своєї професійної відповідальності.

У Франції Закон про організацію професії адвоката передбачає обов'язкове страхування професійної цивільної відповідальності. Причому законодавством був закріплений мінімальний розмір страхової суми, що становить 1,5 млн євро на рік в розрахунку на одного адвоката.

Договір страхування може бути укладений як конкретним адвокатом, так і групою адвокатів або адвокатською організацією. Більше того, питанням страхування професійної відповідальності адвокатів у французькому законі присвячено багато статей як в законі, так і в інших нормативних актах, якими регулюються як обов'язки зі страхування, так і порядок звернення за відшкодуванням та інші пов'язані з цим питання.

Слід зазначити, що в світовій практиці існують різні системи страхування професійної відповідальності адвокатів і юридичних консультантів, які можна звести до чотирьох основних видів:

1) персональне страхування конкретного адвоката в приватній страховій компанії;

2) страхування за допомогою об'єднання адвокатів у товариства взаємного страхування;

3) колективне страхування, коли у відносини зі страховою компанією вступає адвокатська асоціація, що представляє інтереси всіх своїх членів при укладенні договору страхування;

4) змішана система, яка включає елементи декількох з перерахованих видів, наприклад, коли поряд з участю в товаристві взаємного страхування адвокат може додатково застрахувати свій ризик в будь-якій приватній страховій компанії.

Як ми бачимо, питання страхування професійної відповідальності адвокатів у зарубіжній практиці досить добре врегульовано. Більше того, страхування успішно застосовується в багатьох юрисдикціях.

Чому страхуватися все-таки треба

Страхування професійної відповідальності вигідне не лише клієнтам, а й самим адвокатам (консультантам). Так, згідно з німецьким законодавством, адвокати несуть відповідальність за шкоду, заподіяну з необережності іншим особам, і перш за все своїм довірителям, при виконанні своїх професійних обов'язків.

При цьому адвокат несе необмежену відповідальність, в тому числі своїм особистим майном. Її дозволяється обмежувати за договором з довірителем, але і в цьому випадку її розмір все одно залишається досить високим.

На практиці обмеження відповідальності встановлюється при укладанні угоди між клієнтом і адвокатом. Таке обмеження відповідальності, поза сумнівом, є правильним, оскільки повне відшкодування збитків, особливо коли питання стосується комерційних правовідносин, може повністю позбавити адвоката практики (збанкрутити).

Не секрет, що адвокати часто запізнюються з поданням касаційних і апеляційних скарг, припускаються технічних помилок...

За статистикою німецьких страховиків, 20% помилок підзахисні не пробачають і звертаються до страхових компаній за відшкодуванням.

Суди в Німеччині постійно посилюють вимоги до рівня професійної сумлінності адвокатів, тож навіть незначна професійна помилка може призвести до стягнення з них значних сум для відшкодування заподіяної шкоди.

Якщо брати до уваги США, де, за статистикою, протягом року кожному п'ятому адвокату пред'являється позов про несумлінне виконання зобов'язання, витрати на страхування професійної відповідальності перевищують всі його інші поточні витрати, за винятком орендної плати.

Саме тому страхування професійної відповідальності юристів за помилки, як технічні, так і професійні, (неправильна порада чи консультація), могло б підвищити авторитет адвокатської професії в Україні.

Для цього необхідно внести необхідні зміни в законодавчі акти (закон "Про адвокатуру та адвокатську діяльність", "Про страхування" та ін.), визначити критерії настання страхових випадків (оскільки часто це суб'єктивний фактор) і процедури звернення за компенсацією.

Публікації в рубриці "Експертна думка" не є редакційними статтями і відображають виключно точку зору автора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.