Для реалізації цілей ЄС в біопаливі необхідно три території Великобританії

П'ятниця, 30 травня 2014, 12:44

Для отримання європейськими країнами 20% енергії з відновлюваних джерел до 2030 року потрібно виділити більше 700 тис. км2 землі.

Про це йдеться в доповіді вчених Віденського університету. За підрахунками, для досягнення цілей ЄС з відновлюваної енергетики Європі необхідно подвоїти використання сільськогосподарських культур і деревини для палива, що потребутиме території, втричі більшої за площу Великобританії.

Так, потрібно буде використати під відповідні сільськогосподарські культури 400 тис. км2 землі, під біопаливо – 110 тис. км2, а для біоенергетичних культур – 190 тис. км2.

Вчені зазначають, що високий попит на біоенергію може стати причиною непрямих змін  у землекористуванні, котрі у свою чергу загрожують деградацією земель, її забрудненням і підвищенням рівня небезпеки глобального потепління.

Автори доповіді переконані, що ЄС потрібно створити політику, котра забезпечить стале землекористування. "Попит на біоенергію в ЄС обумовлений в основному політичними цілями та субсидіями", пояснили вчені.

В промислових масштабах біопаливо почали виробляти ще в 1980-х, однак в Європі найбільший попит на біопаливо припав на 2000-ні, коли льон та рапс почали вирощувати  майже у всіх країнах ЄС. Так, у 2007 році в ЄС було вироблено 608,4 млн. галонів біоетанолу та 1731,9 млн. галонів біодизелю. А 24 лютого 2008 року відбувся перший комерційний політ літака на біопаливі: Боїнг-747 британської авіакомпанії Virgin Atlantic здійснив політ із лондонського міжнародного аеропорту Хітроу до Амстердама.

Популяризація біопалива в ЄС мала свого часу ряд причин: ліквідацію залежності від імпорту нафти, запобігання глобальному потеплінню та виконання зобов’язань за Кіотським Протоколом щодо викидів діоксину вуглецю в атмосферу, а також розвиток аграрного сектора.

Однак масове виробництво біопалива не виправдало покладених сподівань. Окрім забруднення і деградації землі та підвищення ризиків глобального потепління, біопаливо має ряд технічних недоліків. Так, його витрата на 25% перевищує витрати бензину, а у зв’язку з труднощами виробництва на світовому ринку барель біопалива на $145 дорожчий ніж баррель бензину. Крім того, як показало дослідження благодійної організації Oxfam, проведенного ще у червні 2008, заміна традиційного пального біопаливом призвела до зубожіння 30 млн. осіб.

Доповідь вчених Віденського університету ще раз підтверджує, що амбітні мрії європейських чиновників забезпечити для ЄС енергетичну незалежність несуть в собі загрозу для навколишнього середовища. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.