ПОЛЬЩА НОМІНУЄ СІКОРСЬКОГО НА ПОСАДУ ЕШТОН

П'ятниця, 30 травня 2014, 18:00

Польща підтвердила, що висуне свого міністра закордонних справ Радослава Сікорського на заміщення посади Верховного представника Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики, котру наразі обіймає Кетрін Ештон, повідомляє Onet Wiadomosci

Вона займала цей пост, також відомий як пост "міністра закордонних справ" ЄС, протягом п’яти років і не збирається балотуватися на другий термін.

Під час візиту до м. Гожуву-Великопольського прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що пан Сікорський є "природним кандидатом" на цей пост.

"Я скажу відкрито: Польща набула такого значного вплив у зовнішній політиці, що так званий верховний представник буде в рамках наших інтересів", - сказав він.

За його словами, окрім Сікорського Польща номінує ще кілька сильних кандидатур.

Сікорський обіймає посаду міністра закордонних справ Польщі з 2007 року. Він відомий як відвертий критик зовнішньої політики Росії та політичний діяч, котрий притримувався жорсткої позиції по врегулюванню кризи в Ураїні та закликав до більш різкої відповіді ЄС на російську військову інтервенцію в Грузії та Україні.

На початку цього року він був провідною фігурою у міжнародній дипломатичній місії у зв'язку з кризою в Україні.

Разом з німецькими та французькими міністрами закордонних справ, він допоміг добитися мирної угоди в останні дні президентства Віктора Януковича .

Перед падінням Берлінської стіни, Сікорський, котрий тоді навчався у польському виші, очолив страйк проти комуністичної влади, що в той час часто призводило до арешту .

Він отримав політичний притулок у Великобританії , навчався в Оксфордському університеті , а пізніше працював в якості журналіста, вів репортажі з Афганістану та Анголи.

Сікорський одружений на американській авторці Енн Епплбаум, котра виграла Пулітцерівську премію в 2004 році за книгу "ГУЛАГ" , історію радянських таборів, де утримувалися політичні в'язні.

Номінація приходила в рамках саміту глав ЄС 27 травня, коли глави держав і урядів, підводячи підсумки результатів виборів ЄС, надали мандат президентові Європейської ради Герману ван Ромпею вивчити варіанти призначень з урахуванням вибору наступного президента Європейської комісії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: