Американські компанії втікають до Великої Британії. Там нижчі податки

Вівторок, 10 червня 2014, 11:46

Податкова політика Великобританії приваблює дедалі більше транснаціональних корпорацій до переходу під англійську юрисдикцію, повідомляє Reuters.

Британія скоротила податкову ставку для компаній з 34,6% у 2008 році до 3,3% в 2013 році.

Як наслідок відбувається міграція американських компаній в Сполучене Королівство, що може принести Лондону додатково £1 млрд. В Сполучених Штатах занепокоєні з такої активності, зокрема Президент США і конгресмени-демократи пропонують заходи запобігання втечі флагманів бізнесу під британський прапор, але навряд чи вони допоможуть найближчим часом. Експерти зазначають, що причиною того, що США не можуть втримати свої компанії від спокуси змінити вітчизняну прописку на Британську є тривала тупикова ситуація навколо реформи податкового законодавства. 

З такою ситуацією раніше зіткнувся Президент Франції Франсуа Олланд. Французький президент-соціаліст на початку своєї каденції заявив, що великий бізнес буде підлягати оподаткуванню майже на 70%. Це й спонукало французькі компанії змінюватиі юридичну прописку з Парижа на Лондон.

Минулого року було помічено, що кілька американських компаній змінили американську прописку на британську. До цього списку входять медіагрупа Liberty Globa, виробник бананів Chiquita Brands International і фармацевтичний гігант Pfizer. "Податкові гавані" в Щвейцарії та в державах Карибського басейну й раніше приваблювали американські компанії.

Офіційного списку компаній, юридично переїхали в Лондон, немає, але урядові чиновники та юристи вважають, що їх не менше семи - Aon,CNHGlobal, Delphi Automotive, Ensco, Liberty Global і Noble. Маркетинговий холдингу Omnicom і Pfizer також планували перенести юридичні особи у Великобританії, зберігши штаб-квартири в сша, але угоди по злиттю і поглинанню, призначені для сприяння переїзду, нещодавно провалилися, повідомляє Reuters.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.