ЄС змусить Філіппіни боротися з нелегальним рибальством

Середа, 11 червня 2014, 17:51

Фонд екологічної справедливості радо зустрів погрози Європейської комісії застосувати торгові санкції до Філіппін і Папуа Нової Гвінеї, якщо ті не покінчать з нелегальним рибальством в своїх територіальних водах.

Оголошення було зроблено на брифінгу в Брюсселі євро комісаром з морських справ і рибальства, Марією Даманакі. Ці дві країни були попереджені про недостатній рівень простеження походження морепродуктів, котрі вони експортують в ЄС і слабкий контроль над суднами, які плавають під їх прапорами.

За оцінками, щорічний промисел приносить від 7 до 17 млн. євро, що відповідає 11- 26 млн. тонн улову.

Дії Європейської комісії спрямовані на стримування доступу піратського промислу до найбільшого у світі ринку збуту морепродуктів. Законодавство, введене в 2010 році, дозволяє затримувати таку рибу в європейських портах, накладати санкції на держави і судна, які не виконують європейські вимоги, а також заохочувати прибережні держави зберігати їхні морські ресурси.

Окрім Філіппін і Папуа-Нової Гвінеї, з 2012 року ЄС вже попередив про можливі санкції 13 країн. Раніше цього року, три держави, які раніше отримували подібні попередження, а саме Гвінея, Беліз і Камбоджа, вже були визнані країнами, що відмовляються співпрацювати. Як наслідок, вони більше не зможуть експортувати морепродукти в ЄС, а також суднам ЄС не дозволено вести промисел в їх водах. Інші країни, які в даний час працюють над уникненням санкцій включають Південну Корею, Кюрасао, Гану, Панаму, Того, Шрі-Ланку, Фіджі і Вануату.

За даними Євростату, в 2013 році з Філіппін і Папуа-Нової Гвінеї було експортовано  53 тис. тонн і 33 тис. тонн відповідно рибної продукції в країни ЄС. Держави-члени, котрі імпортували найбільше риби з Філіппін, були Німеччина, Великобританія, Нідерланди та Італія. Для Папуа-Нової Гвінеї найбільшими імпортерами стали Іспанія, Німеччина, Великобританія і Нідерланди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.