Побоювання щодо зриву Угоди між ЄС та Україною повязана з судовою тяжбою між двома органами ЄС

Четвер, 12 червня 2014, 12:03

Проблема, що виникла у підготовці до підписання Угоди про ассоціацію, пов'язана з рішенням Великої палати Суду ЄС у судовій тяжбі між двома органами ЄС. Єврокомісія судилася за повноваження із Радою ЄС.

Про це йдеться в статті авторства Сергія Сидоренка на Європравді.

Вранці 11 червня Суд ЄС оприлюднив рішення у справі 377/12. За результатами цього позову Єврокомісія домоглася визнання недійсним рішення Ради ЄС про підписання угоди з Філіппінами. Комісія довела, що Рада перебрала на себе надлишкові повноваження (щодо подальшої імплементації угоди) у трьох галузях - в питаннях транспорта, реадмісії та довкілля.

Згідно з прецедентним правом ЄС, це рішення Суду поширується і на відносини ЄС з іншими країнами-партнерами, включаючи Україну, Молдову та Грузію. При чому країни-партнери ЄС виграють у гнучкоті імплементації Угоди внаслідок цього судового рішення.

Тепер Рада ЄС має терміново змінити документи, що стосуються підписання угод про ассоціацію з цими країнами. Ця робота потребує часу. Між тим, небезпеки того, що ця проблема змусить відкласти підписання договору, наразі немає. Угода з Україною буде підписана 27 червня, запевняють єврочиновники та інші співрозмовники ЄвроПравди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.