Експорт української тваринницької продукції в ЄС розпочнеться в 2015

Вівторок, 17 червня 2014, 16:51

Україна зможе почати експорт тваринницької продукції - насамперед, свинини, яловичини, молочних продуктів - на ринок Європейського Союзу не раніше 2015 року, прогнозує Державна ветеринарна і фітосанітарна служба.

В липні Україна прийме інспекційну місію фахівців Офісу з питань харчових продуктів і ветеринарії (Food and Veterinary Offfice, FVO) Гендиректорату Європейської комісії САНКО (DG SANKO), яка перевірить готовність вітчизняних виробників постачати свою продукцію в ЄС, наголосив заступник голови відомства Віталій Башинський в ході "круглого столу" в Києві 17 червня.

"Поки офіційного підтвердження комплексу місії ми не отримали, але усне затвердження генерального директора DG SANKO у нас є", - сказав він.

Детальніше про експорт тваринницької продукції до ЄС можна прочитати в статті Юрія Панченка Молочні ріки. Чи готові українські аграрії до експорту в ЄС?

Як зазначає ЄвроПравда відкриття ринку ЄС має суттєво збільшити об’єми українського експорту, насамперед – аграрного. Для отримання всіх необхідних дозволів українським підприємствам потрібно пройти сертифікацію, а вітчизняна система ветеринарного і фітосанітарного захисту має бути відповідна європейській.

Як повідомлялося, 22 квітня набуло чинності рішення Європейського Союзу про одностороннє зниження мита на українські товари на ринок ЄС. Ці заходи не спрямовані на те, щоб замінити зону вільної торгівлі, і будуть діяти тільки обмежений період: до 1 листопада 2014 року.

Така одностороння міра встановлює пільговий доступ на ринок ЄС для українських експортерів у повній відповідності з графіком поступок, досягнутих у ході переговорів про зону вільної торгівлі. У свою чергу Україна не повинна надавати додатковий доступ для експорту з ЄС.

Щодо сільськогосподарських товарів ЄС надає негайні і необмежені преференції на 82,2% українського експорту. Для інших продуктів (крупи, свинина, яловичина, м'ясо птиці та ін.) часткова лібералізація досягається шляхом надання безмитних тарифних квот.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.