Росія повинна до 17 червня надати ЄСПЛ інформацію стосовно вивезених в України дітей

Вівторок, 17 червня 2014, 17:16

Росія зобов’язана до 17 червня надати в Європейський суд з прав людини інформацію стосовно вивезення на російську територію 16 дітей та їх двох учителів, повідомив УНІАН.

"Станом на другу половину дня, жодної інформації ще не надійшло", - повідомили у вівторок в ЄСПЛ.

"Суд попросив Росію до 17 червня надати інформацію про обставини перевезення цих осіб до Росії і про їх перебування. Поки що ніякої інформації немає", - констатували в Суді.

ЄСПЛ нагадав, що 13 червня Україна передала до суду скаргу на Росію стосовно вивезення з України до Росії дітей та їх учителів. Того ж дня Суд попросив Росію негайно повернути їх назад та забезпечити повагу їх прав, які передбачені Конвенцією про права людини.

Нагадаємо, що 12 червня зі Сніжного на оздоровлення до Дніпропетровської області на автобусі виїхали 25 вихованців дитбудинку. На виїзді з міста автобус захопили терористи. Після переговорів української сторони з представниками Прикордонної служби РФ і терористами були звільнені водій автобуса, частина дітей і двоє дорослих, які супроводжували дітей. Незабаром автобус із українськими дітьми виявили у Донецьку Ростовської області РФ.

Як заявили у прес-службі МЗС України, російська сторона "незаконно дозволила перевезти на територію РФ" 16 викрадених українських сиріт, без відповідних дозвільних документів, а тільки за копіями свідоцтв про народження. Тим самим "російська сторона грубо порушила положення угоди між урядом України і урядом Російської Федерації від 16 січня 1997 року, а також прийняті на себе міжнародні зобов'язання у сфері забезпечення прав дітей, зокрема статті 11 і 35 Конвенції ООН про права дитини", - відзначили в МЗС України.

Міністр юстиції Павло Петренко повідомив, що Україна подала заяву до Європейського суду з прав людини щодо впливу на Росію в питанні повернення викрадених дітей.

ЄСПЛ зобов'язав Росію негайно повернути дітей до України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: